Απασφάλισε «βόμβα» ο Πούτιν και «πάγωσε» όλη η ανθρωπότητα: «Η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος!
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η χώρα του θα απαιτήσει εγγυήσεις ασφαλείας πριν εξετάσει το ενδεχόμενο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε μια συνέντευξη με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επανέλαβε την προθυμία της Ρωσίας να επιλύσει τη σύγκρουση με ειρηνικά μέσα. Προηγουμένως, η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιελάμβανε εδαφικές παραχωρήσεις, τις οποίες θα ερμήνευε ως επιβράβευση της επιθετικότητας του Πούτιν.
“Σε αυτή την περίπτωση, μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ασφάλεια της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πούτιν.
Στο ερώτημα αν είναι εφικτή μια “δίκαιη συμφωνία” με τη Δύση, ο Πούτιν απάντησε…
“Δεν εμπιστεύομαι κανέναν, αλλά χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις”.
Δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και η σκέψη αυτή δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του, είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια πυρηνική σύγκρουση.
Παρόλα αυτά, είπε ότι οι χώρες που δήλωσαν ότι δεν έχουν κόκκινες γραμμές προς τη Ρωσία θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.
Σαφής η προειδοποίηση προς τη Δύση
Εξάλλου, προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία θα θεωρηθεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου. “Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι”, δήλωσε ο 71χρονος Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση αν η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι αν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος -ή στην Ουκρανία- η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση αυτή ως επέμβαση. “Στις ΗΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της στρατηγικής αυτοσυγκράτησης”, δήλωσε ο Πούτιν. “Επομένως, δεν νομίζω ότι όλα κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση (πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό”, πρόσθεσε.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει σε καμία εκλογική διαδικασία και ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε εκλεγμένο ηγέτη των ΗΠΑ. “Δεν παρεμβαίνουμε με κανέναν τρόπο σε οποιεσδήποτε εκλογές”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:. “Και, όπως έχω πει πολλές φορές, θα συνεργαστούμε με οποιονδήποτε ηγέτη εμπιστευτεί ο αμερικανικός λαός, ο αμερικανός ψηφοφόρος”. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν ήταν πρόεδρος, τον μάλωσε επειδή “έδειξε συμπάθεια” στον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Ο κύριος στόχος των πρόσφατων επιθέσεων της Ουκρανίας σε ρωσικές περιοχές είναι να παρέμβει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος. “Ο κύριος στόχος, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, είναι, αν όχι να διαταραχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τουλάχιστον να παρεμποδιστεί με κάποιον τρόπο η κανονική διαδικασία έκφρασης της βούλησης των πολιτών”, σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι…
“δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης”. “Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό μετά τις εκλογές, μετά την καταμέτρηση των ψήφων”, δήλωσε ο Πούτιν. “Μου φαίνεται ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα να μιλήσουμε για αυτό. Αλλά σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση λειτουργεί … λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά”.
Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελούν “ένα βήμα χωρίς νόημα” και ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στρατεύματα και συστήματα καταστροφής στα φινλανδικά σύνορα μετά την ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία. “Πρόκειται για ένα απολύτως ανούσιο βήμα (για τη Φινλανδία και τη Σουηδία) από άποψη της διασφάλισης των δικών τους εθνικών συμφερόντων”, δήλωσε.
“Δεν είχαμε στρατεύματα εκεί (στα φινλανδικά σύνορα), τώρα θα είναι εκεί. Δεν υπήρχαν εκεί συστήματα καταστροφής, τώρα θα εμφανιστούν”.
Ο Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές ενόψει καιτων προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου, τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει και θα εξασφαλίσει επιπλέον έξι χρόνια στην εξουσία. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 να διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο της, οι δυνάμεις του έχουν κάνει πρόσφατα κάποιες προόδους, καθώς η κυβέρνηση στο Κίεβο αγωνίζεται να διατηρήσει τον εφοδιασμό του στρατού της με πυρομαχικά μετά από καθυστερήσεις στη βοήθεια από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους της.
Και νέο «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από τις ΗΠΑ
Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ένα «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, αν και η έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αποδέσμευση αμυντικής βοήθειας ύψους άνω των 60 δισ. δολαρίων παραμένει σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο σε μια διαμάχη με τους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η έντονη κριτική του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Ρωσία μπορεί να οφείλεται σε δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στην Αφρική. Ενώ μια σειρά από χώρες της Αφρικής έχουν πρόσφατα διακόψει τους δεσμούς με τη Γαλλία και έχουν ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Πούτιν επέμεινε ότι η Μόσχα δεν θέτει κράτη εναντίον του Παρισιού.
Ενώ οι πύραυλοι που προμηθεύουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία προκαλούν ζημιές στη Ρωσία, δεν αλλάζουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, υποστήριξε ο Πούτιν. Απέρριψε επίσης τις υποτιθέμενες συζητήσεις Γερμανών αξιωματικών για χτύπημα της γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία ως “τίποτα περισσότερο από φαντασιώσεις”.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η Βόρεια Κορέα έχει τη δική της “πυρηνική ομπρέλα” και ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει ζητήσει από τη Μόσχα οποιαδήποτε βοήθεια. “Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας έχει τη δική της πυρηνική ομπρέλα. Δεν μας ζήτησαν τίποτα”.
Έτοιμος για πυρηνικό πόλεμο ο Πούτιν;
Ο Πούτιν, ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα, επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται στο πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, την πολιτική που καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της.
“Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε”, δήλωσε ο Πούτιν. “Έχουμε τις δικές μας αρχές”.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, ελέγχοντας πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων του κόσμου.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για σοβαρές συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία.
“Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα – και όχι σε πόθους μετά από χρήση ψυχότροπων φαρμάκων”, δήλωσε ο Πούτιν.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ώστε να παγώσει ο πόλεμος απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ έπειτα από επαφές μεταξύ μεσαζόντων.
Εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, πρόσθεσε στην εκτενή συνέντευξη.
“Δεν είναι απαραίτητο … πρέπει ακόμη να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο”.
Το CNN μετέδωσε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανησυχούσε συγκεκριμένα το 2022 ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία.
Το CNN ανέφερε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν πληροφορίες ότι υπήρχαν επικοινωνίες μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν ρητά ένα πυρηνικό χτύπημα το 2022.
Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν βρήκε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, όπου η σύγκρουση μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022. “Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χορηγούμενο