ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: Η σοκολάτα γάλακτος «καίει» το λίπος!

Μελέτη έδειξε ότι βοηθά στην απώλεια βάρους!

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Η σοκολάτα γάλακτος «καίει» το λίπος – Κι, όμως, μελέτη έδειξε ότι βοηθά στον μεταβολισμό και στην απώλεια βάρους!

Απίστευτο: Η σοκολάτα γάλακτος «καίει» το λίπος – Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει τη δυνατότητα της σοκολάτας να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ευχαριστώντας τους λάτρεις της σοκολάτας. Η μελέτη αναφέρει ότι δεν είναι απαραίτητα η μαύρη σοκολάτα που προωθεί την απώλεια βάρους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Γυναικολογικό Νοσοκομείο του Μπρίγκχαμ στη Βοστώνη, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology και εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης 100 γραμμαρίων σοκολάτας στην καθημερινή διατροφή των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Η μελέτη

Πώς έγινε η μελέτη; Οι ερευνητές χώρισαν 19 γυναίκες σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε σοκολάτα το πρωί, η δεύτερη το βράδυ, ενώ η τρίτη ομάδα δεν κατανάλωνε καθόλου σοκολάτα. Οι συμμετέχουσες δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες. Η διάρκεια της έρευνας ήταν 14 ημέρες.

Χορηγούμενο

Σοκολάτα* – Οφέλη

Η σοκολάτα συχνά θεωρείται ένοχη λόγω του υψηλού περιεχομένου της σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωσή της συνδέεται με την ακμή, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη στεφανιαία νόσο και τον διαβήτη.

Ωστόσο, μια επισκόπηση των επιδράσεων της σοκολάτας στην ανθρώπινη υγεία αναδεικνύει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αρνητικά. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι το κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις.

Αυτό έχει αλλάξει την αντίληψη για τη σοκολάτα, οδηγώντας σε έρευνες σχετικά με την επίδρασή της στη γήρανση και σε προβλήματα όπως το οξειδωτικό στρες, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αθηροσκλήρωση.

Χορηγούμενο

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη παρέχει.

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προσφέρει τα εξής οφέλη…

  • Μείωση της χοληστερόλης: Έρευνα δημοσιευμένη στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σοκολάτα με φυτικές στερόλες (PS) και φλαβανόλες κακάου (CF) μπορεί να συμβάλλει θετικά στην καρδιαγγειακή υγεία.
  • Γνωστική λειτουργία: Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσει τη μείωση της μνήμης στους ηλικιωμένους. Η ζεστή σοκολάτα βελτιώνει τη ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου που τη χρειάζονται.
  • Καρδιακές παθήσεις: Μελέτη δημοσιευμένη στο BMJ δείχνει ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά το ένα τρίτο. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιομεταβολικών διαταραχών.
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο: Έρευνα από Καναδούς επιστήμονες έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και 46% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από εγκεφαλικό.
  • Ανάπτυξη του εμβρύου: Μελέτη του 2016 έδειξε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων σοκολάτας την ημέρα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να ωφελήσει την ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Αθλητικές επιδόσεις: Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, σύμφωνα με έρευνα στο The Journal of the International Society of Sports Nutrition.

Σοκολάτα: Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Παρόλο που η σοκολάτα μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, υπάρχουν και κάποια αρνητικά αποτελέσματα:

  • Αύξηση βάρους: Η σοκολάτα μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες λόγω της ζάχαρης και του λίπους που περιέχει.
  • Περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των δοντιών.
  • Ημικρανία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση στις ημικρανίες λόγω της τυραμίνης, της ισταμίνης και της φαινυλαλανίνης που περιέχει το κακάο.
  • Υγεία των οστών: Η κατανάλωση σοκολάτας καθημερινά μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα και υγεία.
  • Βαρέα μέταλλα: Κάποιες σκόνες κακάο και σοκολάτες μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα καδμίου και μολύβδου, τα οποία είναι τοξικά για τους νεφρούς, τα οστά και άλλους ιστούς του σώματος.

*Συνολικά, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη και τους πιθανούς κινδύνους.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button