ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: Ποιό ήταν το επτασφράγιστο μυστικό των αρχαίων Ελλήνων για ευεξία και καλή υγεία;

Χορηγούμενο

Για πολλούς αιώνες, ακόμα και στην αρχαιότητα, η χειμερινή κολύμβηση θεωρούνταν συνώνυμο της ευεξίας, αν και ορισμένοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο, η πρακτική αυτή έχει ρίζες στην αρχαία Ελλάδα, με τον Ιπποκράτη να παραδέχεται την χρήση της για θεραπευτικούς σκοπούς.

Πρόσφατα, η χειμερινή κολύμβηση έχει αποκτήσει οπαδούς και μελετάται από τους ερευνητές. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι η βουτιά σε παγωμένα νερά έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Η επαφή με το κρύο νερό ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα… Και, επίσης μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό και να ενισχύσει την καλή ψυχική διάθεση.

Σκέψου για μια σειρά δραστηριοτήτων που προκαλούν αίσθηση ευεξίας, όπως το σεξ. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η απελευθέρωση ντοπαμίνης και αδρεναλίνης στον οργανισμό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την απόπειρα πολλών να προκαλέσουν τον ευχάριστο πόνο της χειμερινής κολύμβησης σε κρύα νερά, που ενεργοποιεί τις ενδορφίνες και μειώνει την αίσθηση πόνου.

Χορηγούμενο

Χειμερινή κολύμβηση και ψυχική υγεία

Σύμφωνα με έρευνες, η επαφή με το κρύο νερό ενισχύει σημαντικά τα επίπεδα ντοπαμίνης, αυξάνοντάς τα έως και 530%. Αν λάβουμε υπόψη το οφέλος της άμεσης επαφής με τη φύση, το οποίο συνοδεύει τη συνολική εμπειρία, τότε κατανοούμε γιατί η χειμερινή κολύμβηση έχει τόσο θετική επίδραση στην ψυχική μας ευεξία.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι η χειμερινή κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, λειτουργώντας ως εναλλακτική θεραπεία στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επιπλέον, παρατηρείται μείωση των επιπέδων άγχους και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Σμιλεύει το σώμα

Το μεγαλύτερο κέρδος από το σοκ του παγωμένου νερού, μάλλον είναι στην υγεία της καρδιάς. Αυτό γιατί καρδιά και πνευμόνια δουλεύουν στο φουλ για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός κι έτσι είναι σαν γυμναστική. Η επαφή με το κρύο νερό βοηθά στο κυκλοφορικό μέσα από τον ερεθισμό των αιμοφόρων αγγείων που προσπαθεί να αιματώσουν το δέρμα μας για να προσαρμοστούμε στο κρύο.

Χορηγούμενο

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο ενισχύεται το ανοσοποιητικό είναι πολύ απλός. Η επαφή με το κρύο νερό αναγκάζει το σώμα να αντιδράσει στην αλλαγή θερμοκρασίας… Και αυτό γίνεται με την δραστηριοποίηση του κυκλοφορικού όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Όμως το σώμα δεν μένει εκεί, αρχίζει να παράγει περισσότερα κύτταρα αίματος… Για να το κάνει πιο αποτελεσματικά και αυτό σημαίνει και περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Η συχνή έκθεση σε κρύο νερό που προσφέρει η χειμερινή κολύμβηση κάνει διαρκή αυτόν τον μηχανισμό παραγωγής κυττάρων… Έτσι το σώμα μας είναι συνεχώς έτοιμο για την αντιμετώπιση προκλήσεων.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στον μεταβολισμό μας. Στην προσπάθεια του σώματος να ανταπεξέλθει στο νέο περιβάλλον καταναλώνει θερμίδες κι αν συνυπολογίσουμε την άσκηση που έτσι κι αλλιώς κάνουμε όταν κολυμπάμε, καταλαβαίνουμε το τεράστιο όφελος για το σώμα μας που προσφέρει η όλη εμπειρία.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι στο οποίο μπαίνει έτσι απλά. Πριν την πρώτη βουτιά πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα… Να ξέρεις πόσο κρύο είναι το νερό και να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε ομάδες και συλλόγους χειμερινών κολυμβητών θα βρεις τα πρώτα σου βήματα.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button