ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απίστευτο: Τι περιέχουν 30 γραμμάρια ωμό σπανάκι;

Τα μοναδικά οφέλη για την υγεία και η αντιοξειδωτική δράση - Ποιοί δεν πρέπει να το καταναλώνουν;

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Τι περιέχουν 30 γραμμάρια ωμό σπανάκι; Τα μοναδικά οφέλη για την υγεία και η αντιοξειδωτική δράση – Ποιοί δεν πρέπει να το καταναλώνουν;

Απίστευτο: Τι περιέχουν 30 γραμμάρια ωμό σπανάκι; Το σπανάκι, εκτός από την πλούσια γεύση του, είναι ένα εξαιρετικά ευεργετικό λαχανικό για την υγεία, χάρη σε πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που περιέχει. Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους: ωμό σε σαλάτες, smoothies ή σάντουιτς, καθώς και μαγειρεμένο ως συνοδευτικό ή κύριο πιάτο.

Προστασία της όρασης

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή των ματιών και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες. Η κατανάλωση αυτών των συστατικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, προστατεύοντας έτσι την υγεία των ματιών.

Χορηγούμενο

Πρόληψη του καρκίνου

Τα καροτενοειδή που βρίσκονται στο σπανάκι λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκινικούς όγκους. Έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη καροτενοειδών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα, που αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Αυτό συμβάλλει στη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προστατεύοντας την καρδιά. Το κάλιο που περιέχει επίσης βοηθά στην αποβολή του νατρίου μέσω των ούρων, μειώνοντας περαιτέρω την πίεση.

διαχείριση του διαβήτη

Το σπανάκι είναι επίσης χαμηλό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, περιέχει άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τις επιπλοκές του διαβήτη.

Χορηγούμενο

Ενίσχυση της υγείας των οστών

Το σπανάκι είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ και ασβεστίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Η βιταμίνη Κ βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών

Το σπανάκι προσφέρει επίσης βιταμίνες A, C και K, σίδηρο και φυλλικό οξύ, που συμβάλλουν στην καλή υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ η βιταμίνη Α βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, προωθώντας μια υγιή επιδερμίδα.

Τα 30 γραμμάρια από ωμό σπανάκι παρέχουν:

Θερμίδες : 6,9
Πρωτεΐνη : 0,86 γρ
Λιπαρά : 0,12 γρ
Υδατάνθρακες : 1,09 γρ
Φυτικές ίνες : 0,66 γρ
Νερό : 91%
Μαγγάνιο : 0,27 χιλιοστόγραμμα (mg)
Βιταμίνη C : 8,4 mg
Μαγνήσιο : 23,7 mg
Σίδηρος : 0,81 mg
Βιταμίνη Κ : 145 μικρογραμμάρια (mcg)
Βιταμίνη Α : 141 mcg
Φολικό οξύ : 58,2 mcg

Δείτε επίσης – Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας

Χορηγούμενο

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπανακιού

Άτομα με ιστορικό πέτρας στα νεφρά

Όσοι έχουν τάση για σχηματισμό νεφρόλιθων καλό είναι να περιορίσουν την κατανάλωση σπανακιού, καθώς αυτό περιέχει μεγάλες ποσότητες οξαλικού οξέος. Το οξαλικό οξύ δεσμεύει το ασβέστιο, εμποδίζοντας την απορρόφησή του από τον οργανισμό και προκαλώντας τη δημιουργία λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας, ειδικά σε άτομα που έχουν προδιάθεση.

Δείτε επίσης – Το ξεχασμένο ζυμαρικό με τα απίστευτα οφέλη και τις πολύτιμες βιταμίνες

Άτομα με αρθριτικά προβλήματα

Το σπανάκι περιέχει όχι μόνο οξαλικό οξύ, αλλά και πουρίνες, ουσίες που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί έντονο πόνο στις αρθρώσεις λόγω της συσσώρευσης ουρικού οξέος. Όσοι αντιμετωπίζουν ήδη πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση σπανακιού, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Δείτε επίσης – Μαστίχα Χίου: Το θαύμα, τα οφέλη και μια μοναδική συνταγή

Χορηγούμενο

Άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Η υψηλή περιεκτικότητα του σπανακιού σε βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αραίωση του αίματος, όπως η βαρφαρίνη. Η βιταμίνη Κ παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, δυσχεραίνοντας την πρόληψη θρόμβων. Επομένως, άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία με αντιπηκτικά θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν αυξήσουν την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button