ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε καυτερά;

Οι επιπτώσεις, τα οφέλη, οι ακραίες αντιδράσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης

Χορηγούμενο

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε καυτερά; Οι επιπτώσεις, τα οφέλη, οι ακραίες αντιδράσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης

Απίστευτο: Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν τρώμε καυτερά;… Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τις πικάντικες γεύσεις και την αίσθηση καψίματος που προκαλούν, καταναλώνοντάς τις καθημερινά. Τι συμβαίνει όμως στο σώμα μας όταν τρώμε πικάντικα φαγητά;

Η κατανάλωση πικάντικων πιάτων μπορεί να προκαλέσει διάφορες φυσιολογικές αντιδράσεις, όπως τσούξιμο στη γλώσσα και τα χείλη, και εφίδρωση, εξηγεί ο David Julius, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, στους New York Times.

Χορηγούμενο

«Όλοι μας απολαμβάνουμε τις αισθητηριακές εμπειρίες. Τα πικάντικα φαγητά κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα», προσθέτει.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αντιδράσεις ευχάριστες, ακόμη και για τους λάτρεις των πικάντικων γεύσεων.

Οι Πικάντικες Τροφές Προκαλούν Εφίδρωση

Όσοι αγαπούν τα πικάντικα φαγητά γνωρίζουν ότι η αντίδραση είναι άμεση: μόλις φάμε κάτι πικάντικο, ιδρώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πικάντικες ουσίες συνδέονται με τους αισθητηριακούς νευρώνες στο γαστρεντερικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, και ενεργοποιούνται από τη θερμότητα.

Χορηγούμενο

Οι πιπεριές τσίλι, που χρησιμοποιούνται σε πολλά πικάντικα πιάτα, περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία ενεργοποιεί αυτούς τους υποδοχείς και στέλνει μήνυμα πόνου στον εγκέφαλο, όπως διαπίστωσε ο Δρ. Julius στην έρευνά του που τιμήθηκε με το Νόμπελ.

Η διατροφή που βελτιώνει τη βιολογική ηλικία των κυττάρων!

Οι Επιπτώσεις στο Γαστρεντερικό Σύστημα

Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών με μέτρο είναι γενικά ασφαλής για άτομα χωρίς προβλήματα στο στομάχι. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε περιοχές που βοηθούν στην πέψη, οδηγώντας σε καούρα, στομαχόπονο ή διάρροια. Άτομα με γαστρίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον πόνο.

Πιθανά Οφέλη για την Υγεία

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Μια μελέτη βρήκε ότι η καθημερινή λήψη καψαϊκίνης επιτάχυνε τον μεταβολισμό, ενώ άλλη μελέτη έδειξε μείωση της συσσώρευσης ασβεστίου στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών.

Χορηγούμενο

Η διατροφή που «θωρακίζει» τον οργανισμό από ασθένειες και καρκίνο

Ακραίες Αντιδράσεις και Πώς να Τις Αντιμετωπίσετε

Σε σπάνιες περιπτώσεις, πολύ καυτερές πιπεριές προκαλούν ακραίες αντιδράσεις, όπως δυνατούς πονοκεφάλους ή έμετο. Αν φάτε κάτι πολύ καυτερό, ένα ποτήρι γάλα ή μια κουταλιά κρέμα γάλακτος μπορεί να βοηθήσει, καθώς η καψαϊκίνη διαλύεται στο λίπος, όχι στο νερό.

Επίπεδη κοιλιά: Το μυστικό με τον καφέ για να κάψετε άμεσα το λίπος

Συμπερασματικά, αν αγαπάτε τα πικάντικα φαγητά και το σώμα σας τα αντέχει, δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button