Πως τα αναψυκτικά μας προκαλούν κατάθλιψη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως επηρεάζουν τον οργανισμό και τον εγκέφαλό μας
Τα αγαπημένα σε όλους αναψυκτικά, πέρα από την προφανή επιβάρυνση σε θερμίδες και ζάχαρη, φαίνεται πως εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική μας υγεία. Μια πρόσφατη γερμανική επιστημονική έρευνα έρχεται να φωτίσει μια ανησυχητική σύνδεση: ακόμη και η μέτρια κατανάλωσή τους μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζοντας αρνητικά τη χημεία του εγκεφάλου και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, ιδίως στις γυναίκες.
Ο Φαύλος Κύκλος της Ζάχαρης και της Φλεγμονής
Οι επιστήμονες εξηγούν πως η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης που περιέχεται στα αναψυκτικά υπερβαίνει τις ικανότητες απορρόφησης του λεπτού εντέρου. Αυτή η πλεονάζουσα ζάχαρη λειτουργεί ως «τροφή» για τα φλεγμονώδη βακτήρια του εντέρου.
Η ανάπτυξη αυτών των «κακών» μικροοργανισμών οδηγεί σε:
- Καταστροφή του εντερικού φραγμού.
 - Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 - Γενικευμένη φλεγμονή, η οποία πλέον συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση ψυχικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κακή διάθεση.
 
Η μελέτη αυτή ενισχύει περαιτέρω την αναγνωρισμένη πλέον θεωρία του «άξονα εντέρου – εγκεφάλου»… Η οποία υποστηρίζει ότι η ισορροπία του εντερικού μας οικοσυστήματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.
Δείτε επίσης – Πόσα λεπτά ζωής αφαιρούν τα χοτ ντογκ, τα μπέργκερ και τα αναψυκτικά
Οι Γυναίκες Αντιμετωπίζουν Αυξημένο Κίνδυνο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν το γυναικείο φύλο. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα του βακτηρίου Eggerthella. Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει συσχετιστεί με σοβαρότερες μορφές κατάθλιψης, καθώς φαίνεται να μειώνει την παραγωγή σεροτονίνης – του νευροδιαβιβαστή της καλής διάθεσης – και να επιδεινώνει την ανοσολογική δυσλειτουργία.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι για κάθε επιπλέον ποτήρι αναψυκτικού, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται κατά 8%… Με τον κίνδυνο αυτό να είναι σχεδόν διπλάσιος στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, όπου η συσχέτιση δεν ήταν τόσο εμφανής.
Δείτε επίσης – Έρευνα σοκ: Ποιά γνωστά αναψυκτικά συνδέονται με τη λευχαιμία;
Οι ειδικοί καλούν τώρα τις κυβερνητικές αρχές να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ενημέρωση του κοινού για αυτούς τους κινδύνους και να εξετάσουν τρόπους περιορισμού της διαφήμισης και της ευκολίας πρόσβασης σε αυτά τα προϊόντα, ειδικά για τους ανηλίκους και τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.
Χορηγούμενο
