ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απίστευτο: Ο επιστημονικός λόγος που τα παιδιά λατρεύουν τα μακαρόνια!

Τα παιδιά γεννιούνται με το να έχουν προτίμηση στα γλυκά και τα αλμυρά.
Παράγοντες υφής και γεύσης στο φαγητό.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα παιδιά προτιμούν τα φαγητά που προτιμούν; Μήπως η κοινωνία επέβαλε αυτές τις διατροφικές προτιμήσεις στα παιδιά μας ή βγήκαν τα παιδιά από τις κοιλιές των μαμάδων τους; Λαχταρώντας τυρένια μακαρόνια, βουτυρωμένα ποπ κορν και μπανάνες;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα σας εκπλήξει, όπως εξέπληξε και εμάς.

Τα παιδιά γεννιούνται με το να έχουν προτίμηση στα γλυκά και τα αλμυρά.

Αν σκεφτείτε τα αγαπημένα φαγητά ενός τυπικού μικρού παιδιού, πολλά από αυτά έχουν είτε γλυκιά (φρούτα, χυμοί, γιαούρτι με γεύση. Και ο,τιδήποτε ζαχαρούχο) είτε αλμυρή γεύση (τυρί, κοτομπουκιές, χοτ ντογκ). Εν τω μεταξύ, τα φαγητά που αποφεύγουν συχνά (ναι, ναι, τα πράσινα λαχανικά) τείνουν να είναι πικρά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό έχει εξελικτικές ρίζες.

Μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά έχουν βιολογική προδιάθεση για γλυκές γεύσεις πριν καν γεννηθούν. Και υπάρχει λόγος για αυτό. Ενώ μπορεί να συσχετίσετε τη γλυκύτητα με το πρόχειρο φαγητό και τη ζάχαρη (δεν είναι ακριβώς επιτακτική ανάγκη επιβίωσης), η ζάχαρη είναι μια εύκολη μορφή ενέργειας που χρειάζονται τα μικρά παιδιά. «Ένας άνθρωπος που αναπτύσσεται, έχει ενεργειακές ανάγκες», λέει η Rachel Herz, PhD, επιστήμονας αισθήσεων και συναισθημάτων και συγγραφέας του βιβλίου Why You Eat What You Eat.

Η γλυκύτητα υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα

Εκτός από το ότι σημαίνει θερμίδες και υδατάνθρακες, η γλυκύτητα υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα. Λέει η Julie Mennella, PhD, ερευνήτρια στο Monell Chemical Senses Center. Έτσι, η λαχτάρα ενός βρέφους για τη γλύκα, το κάνει να θέλει να πιει (και να του αρέσει) το μητρικό γάλα. Τα παιδιά σε όλη την παιδική τους ηλικία, έλκονται από τη γλύκα. Κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την προτίμηση ενός μικρού παιδιού για γλυκές τροφές, όπως φρούτα, χυμούς ή αρωματισμένο γιαούρτι.

Τι γίνεται λοιπόν με άλλα αγαπημένα σνακ που λατρεύουν τα παιδιά όπως τυρί, κοτομπουκιές ή χοτ ντογκ; Η απάντηση αυτή τη φορά κρύβεται στο αλάτι. Τα παιδιά προτιμούν το αλάτι περισσότερο από ότι οι ενήλικες. Το αλμυρό είναι ένα σήμα για την πρωτεΐνη, λέει η Herz. Επιπλέον. Είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει.

Από την άλλη πλευρά, πίσω από την απροθυμία ενός παιδιού να φάει λαχανικά, βρίσκεται η πικρή γεύση που έχουν τα περισσότερα λαχανικά.

Back to top button