Απίστευτο: Που χρησιμοποιούσαν την κολόνια τον Μεσαίωνα; Πως έκαναν τα πρώτα αρώματα και η άγνωστη χρήση τους
Πολλά από τα οικεία προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας έχουν τις ρίζες τους στον Μεσαίωνα, όπου δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας εντελώς διαφορετικής εποχής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κολόνια, η χρήση της οποίας τότε απείχε πολύ από τον σημερινό της σκοπό.
Απίστευτο: Που χρησιμοποιούσαν την κολόνια τον Μεσαίωνα;
Ήδη από τον 13ο αιώνα, οι φαρμακοποιοί είχαν τελειοποιήσει την τέχνη της απόσταξης, συνδυάζοντας νερό και αιθέρια έλαια. Μετά τη διαδικασία της θέρμανσης, ακολουθούσε η ψύξη. Οι δημιουργοί εκείνης της εποχής προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αναμειγνύοντας αυτά τα αιθέρια έλαια με αλκοόλ, δημιουργώντας έτσι το σταθερό και αρωματικό προϊόν που γνωρίζουμε σήμερα.
Το πρώτο άρωμα με βάση το αλκοόλ έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του 14ου αιώνα και είχε ως βασικό συστατικό το δενδρολίβανο. Αυτό το άρωμα, γνωστό και ως «νερό της Ουγγαρίας», δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τη Βασίλισσα Ελισάβετ της Ουγγαρίας.
Στην ίδια ιστορική περίοδο, τα περισσότερα δημόσια λουτρά στην Ευρώπη είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της βουβωνικής πανώλης, μιας θανατηφόρας επιδημίας που αφάνισε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού. Χωρίς την επιστημονική κατανόηση των μικροβίων, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ασθένειες όπως η πανούκλα και η ελονοσία μεταδίδονταν μέσω του αέρα.
Τα αρώματα στη μάχη και κατά της ελονοσίας
Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η λέξη «ελονοσία» προέρχεται από το λατινικό.. «Malaria», που σημαίνει «κακός αέρας», και θεωρούνταν η κύρια αιτία των επιδημιών. Έτσι, η δυσάρεστη οσμή της ασθένειας επιχειρούνταν να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή γλυκιάς κολόνιας, η οποία θεωρούνταν ένα είδος πανάκειας.
Επιπλέον, πίστευαν ότι η πανούκλα εξαπλωνόταν μέσω του μολυσμένου αέρα σε συνδυασμό με τις αναθυμιάσεις από τα κτίρια. Για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καίγονταν θυμιάματα ή εισέπνεαν αρώματα όπως τριαντάφυλλο και μόσχος.
Δείτε επίσης – Φυσικά αρώματα για το σπίτι: Δημιουργήστε μια ευχάριστη και υγιεινή ατμόσφαιρα
Από τα ζωικά στα φυτικά αρώματα
Με την πάροδο του χρόνου, οι ζωικές μυρωδιές υποχώρησαν και τα φυτικά αρώματα κέρδισαν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Η Γαλλία αναδείχθηκε μάλιστα σε κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια βιομηχανία αρωμάτων.

Ένα από τα πιο διάσημα αρώματα της εποχής ήταν μάλιστα το «eau de Cologne», ή.. «Νερό της Κολωνίας», μια συνταγή που δημιούργησε ο Τζιοβάνι Μαρία Φαρίνα το 1709. Αρχικά προοριζόταν για την προστασία από την πανώλη και περιείχε δενδρολίβανο, εσπεριδοειδή έλαια και μια βάση από αλκοόλ σταφυλιού.
Χορηγούμενο