ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Από πού προέρχεται η λέξη Δεκέμβριος; – Λαϊκές ονομασίες και παροιμίες

Στο Αττικό ημερολόγιο, αντιστοιχεί στον μήνα Ποσειδεώνα

Χορηγούμενο

Ο Δεκέμβριος προέρχεται από το λατινικό “decem”. Που σημαίνει δέκα, καθώς στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο δέκατος μήνας του χρόνου. Καθώς το έτος ξεκίνησε τον Μάρτιο. Στο Γρηγοριανο ημερολόγιο έγινε ο δωδέκατος μήνας. Στο Αττικό ημερολόγιο, αντιστοιχεί στον μήνα Ποσειδεώνα, από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου.

Ο Δεκέμβριος έχει πολλές λαϊκές ονομασίες. Όπως Χριστιαννάρης, Χριστουγεννάρης, Χριστουγεννιάτης, Καλικαντζαρόμηνας, Χιονιάς και άλλες.

Χορηγούμενο

Ιστορικά, ο μήνας ήταν αφιερωμένος στον Κρόνο από τους Ρωμαίους, οι οποίοι γιόρταζαν τα Σατουρνάλια. Επιπλέον, πίστευαν ότι στις 25 Δεκεμβρίου ο Ήλιος αναγεννιέται, κάτι που συνέπεσε με τη Χριστιανική γιορτή της Γέννησης του Χριστού, θεωρούμενος ο Χριστός ως ο ζωοδότης ήλιος.

Κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου γιορτάζονται πολλές σημαντικές εορτές, όπως η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου), και του Αγίου Σπυρίδωνα (12 Δεκεμβρίου).

Υπάρχουν επίσης πολλές παροιμίες για τον μήνα Δεκέμβριο, που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες και τις αγροτικές δουλειές, όπως “Δεκέμβρης, Χριστού γέννηση και καλός μας Χρόνος” και “Χιόνι του Δεκεμβρίου, χρυσάφι του καλοκαιριού”. Οι παροιμίες αυτές εκφράζουν τη σοφία του λαού για τα καιρικά φαινόμενα και τη γεωργία κατά την περίοδο του χειμώνα.

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button