Είναι αξιοσημείωτο πόσα προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν τα φρουί-ζελέ, ειδικά στα παιδιά. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και στις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι sugar-free εκδοχές τους περιέχουν τη γλυκαντική ουσία σουκραλόζη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου και να βλάψει το ανθρώπινο DNA.
Κίνδυνοι από τα Φρουί-Ζελέ
Αύξηση σακχάρου στο αίμα: Ειδικά για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.
Πιθανός καρκίνος και διάλυση DNA: Λόγω της σουκραλόζης στα sugar-free προϊόντα.
Αύξηση βάρους: Εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Αλλεργικές αντιδράσεις: Σε ευαίσθητα άτομα λόγω συστατικών.
Πεπτικά προβλήματα: Όπως φούσκωμα ή διάρροια.
Προβλήματα με τα δόντια: Η ζάχαρη συμβάλλει στην τερηδόνα.
Η Επικινδυνότητα της Σουκραλόζης
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι η οξική-σουκραλόζη-6, μια ουσία που σχηματίζεται κατά την πέψη της σουκραλόζης, είναι γενοτοξική. Βρέθηκαν ίχνη αυτής της ουσίας ακόμη και σε εμπορική σουκραλόζη, πριν καν καταναλωθεί. Το όριο τοξικολογικής ανησυχίας της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (0,15 μικρογραμμάρια/άτομο/ημέρα) ξεπερνιέται από τα ίχνη οξικής-σουκραλόζης-6 σε ένα μόνο ζαχαρούχο ρόφημα.
Πειράματα με ανθρώπινα κύτταρα αίματος έδειξαν ότι η οξική-σουκραλόζη-6 διαλύει αποτελεσματικά το DNA. Επίσης, τόσο η σουκραλόζη όσο και η οξική-σουκραλόζη-6 προκαλούν «σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου». Καθιστώντας το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό και επιτρέποντας σε βλαβερές ουσίες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Παρατηρήθηκε επίσης αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και καρκινογένεση.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B», εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Η επικεφαλής ερευνήτρια, Σούζαν Σίφμαν, ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αποφεύγουν προϊόντα με σουκραλόζη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά νοσοκομεία έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα φρουί-ζελέ από τα μενού τους λόγω αυτών των ευρημάτων.
Χορηγούμενο