ΚΟΣΜΟΣ

Αποκρυπτογραφήθηκε ο «Ύμνος της Βαβυλώνας»

Ο Θεός που υμνεί και τα μεγάλα μυστήρια της ιερής πόλης

Αποκρυπτογραφήθηκε ο «Ύμνος της Βαβυλώνας»… Ο Θεός που υμνεί και τα μεγάλα μυστήρια της ιερής αυτής πόλης της Μέσης Ανατολής

Μια επαναστατική ανακάλυψη έφεραν ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ένα από τα αρχαιότερα ποιήματα στον κόσμο, τον «Ύμνο της Βαβυλώνας». Το χαμένο για αιώνες έργο, ένας ύμνος στον θεό Μαρδούκ, ανασυντέθηκε χάρη στη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης από δεκάδες θραύσματα πήλινων πλακών με σφηνοειδή γραφή.

Μια Πύλη στην Αρχαία Βαβυλώνα: Ο Επίγειος Παράδεισος του Μαρδούκ

Ο «Ύμνος της Βαβυλώνας» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της βαβυλωνιακής λογοτεχνίας. Περιγράφει με εκπληκτικές λεπτομέρειες την αρχαία πόλη της Βαβυλώνας, όχι απλώς ως ένα κέντρο πολιτισμού στη Μέση Ανατολή, αλλά ως έναν επίγειο παράδεισο. Οι στίχοι του κάνουν λόγο για μια ιερή πόλη με πύλες από πολύτιμους λίθους και άφθονα καρποφόρα λιβάδια στις όχθες του Ευφράτη. Η Βαβυλώνα παρουσιάζεται ως σύμβολο αισθητικής αρτιότητας, ένα υπόδειγμα αρετής και αξιών που εξέπεμπε αυτό το πολιτιστικό κέντρο, το οποίο κυριαρχούσε για αιώνες.

Ο «Ύμνος της Βαβυλώνας»

Η σύνθεση του ύμνου χρονολογείται λίγο πριν τον 13ο αιώνα π.Χ., τοποθετώντας τον στην ίδια εποχή με τα τελευταία τμήματα του Έπους του Γιλγαμές και πριν από τον Τρωικό Πόλεμο. Παρά το πέρασμα των αιώνων και τις αλλεπάλληλες κατακτήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 331 π.Χ., κομμάτια του ποιήματος διασώθηκαν στις ανασκαφές της Σιπάρ, περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια της Βαβυλώνας, όπως αναφέρουν οι Times.

Η Δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και η Διαχρονική Σημασία του Έργου

Με τη χρήση προηγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, κατέστη δυνατή η ανακατασκευή των δύο τρίτων του ύμνου, ο οποίος εκτιμάται ότι αποτελούνταν από περίπου 250 στίχους. Ο ύμνος ξεκινά με ένα εγκώμιο στον Μαρδούκ, τον «αρχιτέκτονα του σύμπαντος», περιγράφοντας τον ρόλο του στη διακυβέρνηση των υδάτων και την τροφοδοσία των πεδιάδων.

Ο Μυστικισμός στην Αρχαία Ελλάδα: Οι πρώτες τελετές και τα μυστήρια

Το κείμενο συνεχίζει με ζωντανές περιγραφές της άνοιξης και των πλημμυρών του Ευφράτη, μια σπάνια θεματολογία για τη μεσοποταμιακή λογοτεχνία. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον κοινωνικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα του βαβυλωνιακού πολιτισμού, με στίχους που υμνούν τον σεβασμό προς τους ξένους και την προστασία των ευάλωτων.

Αυτό που καθιστά την ανακάλυψη ακόμα πιο συναρπαστική είναι η διαχρονική σημασία του ύμνου για τους Βαβυλώνιους. Ακόμη και μετά την κατάκτηση της Βαβυλώνας το 331 π.Χ., οι κάτοικοί του συνέχισαν να το αντιγράφουν και να το μελετούν, ως μέρος της εκπαιδευτικής τους ύλης, παρόμοια με τον τρόπο που οι Έλληνες μελετούσαν τα ομηρικά Έπη. Οι πινακίδες από τη Σιπάρ δείχνουν ότι το ποίημα αντιγραφόταν από τα παιδιά στα σχολεία μέχρι και τις τελευταίες ημέρες της Βαβυλώνας, γύρω στο 100 π.Χ. – δηλαδή 1.400 χρόνια μετά τη σύνθεσή του.

Μπορείτε να βρείτε την απάντηση; Αρχαίοι γρίφοι και αινίγματα

Ο καθηγητής Jiménez πιστεύει ότι το ποίημα γράφτηκε αρχικά περίπου μεταξύ 1500-1300 π.Χ., γεγονός που το καθιστά ένα από τα παλαιότερα και πιο μακροσκελή ποιήματα που έχουν βρεθεί από τη Βαβυλώνα. Η αποκρυπτογράφηση αυτή ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην κατανόηση του αρχαίου βαβυλωνιακού πολιτισμού και της λογοτεχνίας του.


Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Back to top button
Close

Adblock Detected

Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι κανείς δεν θέλει ενοχλητικές διαφημίσεις. Ωστόσο, το Panictimes.gr βασίζεται αποκλειστικά στις διαφημίσεις για να παραμένει δωρεάν και προσβάσιμο σε όλους.

Με το AdBlock ενεργοποιημένο, μας στερείς τη μοναδική πηγή εσόδων που μας επιτρέπει να δημιουργούμε ποιοτικό περιεχόμενο καθημερινά.

Σε παρακαλούμε: ✅ Απενεργοποίησε το AdBlock για το Panictimes.gr ✅ Ή whitelist μας στις ρυθμίσεις του AdBlock.

Ακόμα και 10 δευτερόλεπτα με ορατές διαφημίσεις βοηθούν πολύ! 🙏

Ευχαριστούμε που μας στηρίζεις!