Χορηγούμενο
EΛΛΑΔΑ

Απόστολος Λύτρας – Οι απαντήσεις: Ο ξυλοδαρμός της συζύγου του και η δήθεν πτώση της από τις σκάλες

Χορηγούμενο

Απόστολος Λύτρας: Οι απαντήσεις για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του – Τι λέει για την δήθεν πτώση της από τις σκάλες;

Απόστολος Λύτρας: Οι απαντήσεις για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του… Ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας έκανε νέα δήλωση σχετικά με τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου, για τον οποίο κατηγορείται. Ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει να λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη και υποστηρίζει ότι δεν ήταν αυτός που επινόησε την ιστορία ότι η 37χρονη έπεσε από τη σκάλα.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης, ο Απόστολος Λύτρας επισημαίνει… «Ποτέ δεν “επινόησα” το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου από την σκάλα • την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα. Σε κάθε περίπτωση , σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνεβη».

Σε άλλο σημείο δε σημειώνει πως αντιλαμβάνεται την οργή του κόσμου «που επί μήνες με παρακολουθούσαν να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπουν ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα…» συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο…».

Στην συνέχεια όπως λέει, πως ξεκίνησε « συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα».

Παράλληλα αναφέρει πως ουδέποτε είχε ασκήσει βία στο παρελθόν προς τη σύζυγό του συμπληρώνοντας πως «αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου», ενώ καλεί «να μην αναπαράγονται ψευδείς “ειδήσεις” για δήθεν “άλλες” πράξεις που δήθεν “τέλεσα”».

Αναλυτικά, η δήλωση του Απόστολου Λύτρα

«Από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκα ενώπιον της Δικαιοσύνης, ζήτησα συγγνώμη για την καταδικαστέα πράξη μου και υποσχέθηκα, στην σύζυγό μου και στα παιδιά μου, να αποτανθώ σε ειδικό συμβουλευτικό κέντρο, ώστε να καταλάβω τί είναι αυτό που με εξώθησε σε αυτή την φρικτή συμπεριφορά.

Αντιλαμβάνομαι την οργή ολου του κοσμου που επί μήνες με παρακολουθούσαν να μιλώ ως υπέρμαχος της καταδίκης κάθε μορφής βίας και, τώρα, με βλέπουν ως θύτη αυτής της ίδιας βίας που καταδίκαζα… Δυστυχώς, ο δημόσιος λόγος σε εκτοξεύει ψηλά με θόρυβο, αλλά σε γκρεμίζει σε μια στιγμή με κρότο…

Όπως υποσχέθηκα, ήδη ξεκίνησα συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα και θα τηρήσω μέχρι κεραίας την υπόσχεσή μου να επανορθώσω (όσο αυτό γίνεται) αυτό που έκανα.

Θα ήθελα, μόνον, να τονίσω τα εξής:

α) ουδέποτε άσκησα την οποιαδήποτε μορφής βία, λεκτική ή σωματική, στην σύζυγό μου. Αυτό, δεν αναιρεί την απαξία της πράξης μου, πλην όμως σας παρακαλώ να μην αναπαράγονται ψευδείς “ειδήσεις” για δήθεν “άλλες” πράξεις που δήθεν “τέλεσα”.

β) Εκτός από εμένα, που δικαίως δέχομαι όλη αυτή την κριτική, υπάρχουν και 3 ανήλικα παιδιά, που τις τελευταίες ημέρες ζουν μια κόλαση. Η ευθύνη δεν είναι οικογενειακή και η κάθε μορφής επίθεση στο διαδίκτυο, σε βάρος μου, δεν είναι δυνατόν να μετακυλίεται σε μικρά παιδιά, λόγω του επωνύμου τους.

Θα τεθώ ενώπιον του φυσικού μου Δικαστή, θα δικαστώ και θα αποδεχθώ την τιμωρία που δικαίως θα μου επιβληθεί. Παρακαλώ, όμως, να μην γίνει αυτή η δίκη μέσα από οθόνες, ανώνυμα σχόλια μίσους κλπ.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ποτέ δεν «επινόησα» το αφήγημα ότι δήθεν έπεσε η σύζυγός μου απο την σκάλα • την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια (παρά την διαφωνία μου), για την προστασία των παιδιών μας, διότι αρχικά θεώρησε ότι έτσι θα τα προστατεύσει από την αρνητική δημοσιότητα . Σε κάθε περίπτωση , σέβομαι και υποκλίνομαι στην απόφασή της να καταθέσει τι ακριβώς συνεβη».

Η σύζυγος του Λύτρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγος

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για την επιτάχυνση της κύριας ανάκρισης και της δίκης του Απόστολου Λύτρα, αναφορικά με τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, εξηγούν κύκλοι του Αρείου Πάγου, οι οποίοι σημειώνουν ότι η σύζυγός του εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η σημερινή εντολή της κυρίας Αδειλίνη για επίσπευση της ανάκρισης και ταχεία εισαγωγή της υπόθεσης του ποινικολόγου στο ακροατήριο, πέρα από το ότι είναι μια συνήθης διαδικασία στα εισαγγελικά δρώμενα, εκδόθηκε επειδή εκτιμάται ότι το θύμα και σύζυγος του κατηγορούμενου εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει διότι οι ιατρικές γνωματεύσεις, η σκληρότητα της βίας που ασκήθηκε εις βάρος της συζύγου του, καθώς και η υποχρέωση του κ. Λύτρα να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα θεραπείας για να μην επαναλάβει τη βίαιη συμπεριφορά του, δεν εγγυώνται ότι η επικινδυνότητά του έχει εξαλειφθεί και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επανάληψης παρόμοιας συμπεριφοράς.

Η διαταγή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Σε νέα παρέμβαση για την υπόθεση Λύτρα, νωρίτερα σήμερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, διέταξε την κατά απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση του δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, λόγω της σοβαρότητας της κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος της συζύγου του.

Με την ίδια εντολή, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά επίσης η υπόθεση να προωθηθεί στο ακροατήριο κατά προτεραιότητα.

Η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη

Αφού λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της πρόσφατης υπόθεσης κακουργηματικής ενδοοικογενειακής βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον Α. Λ., η οποία εκδηλώθηκε σε βάρος της συζύγου του Σ..Π., ως ακραία έκφραση της συνεχώς αυξανόμενης ενδοοικογενειακής βίας, που μαστίζει την κοινωνία, αλλά και τον κίνδυνο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θύμα εν όψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πιο πάνω πράξης, διατάσσουμε, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ: α) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, στην οποία προσδιορίζεται λεπτομερώς η διωκόμενη πράξη, χωρίς να παραβλεφθεί η ανάγκη, όπως είναι αυτονόητο, της πληρότητας της έρευνας και της συλλογής απαιτούμενων αποδεικτικών στοιχείων και β) την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο. ομοίως, εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου

Η πρώτη παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Χθες, Δευτέρα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, και η εισαγγελέας κυρία Αδειλίνη παρενέβησαν σχετικά με την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας, παρά τον σοβαρό ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για πιθανές ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού, όσον αφορά τις ενέργειές τους στη διαδικασία πριν τη δίκη του δικηγόρου, ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία.

Η παρέμβαση των δύο ανωτάτων δικαστικών πραγματοποιήθηκε καθώς ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η κατηγορία που τον βαρύνει είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

 

Η πρόεδρος και η εισαγγελέας ζητούν να διερευνηθεί αν υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες της ανακρίτριας και της εισαγγελέως που αποφάσισαν να επιτρέψουν την ελευθερία του ποινικολόγου με περιοριστικούς όρους, παρά τη σοβαρότητα του αδικήματος και τη βαρύτητα της πράξης που ομολόγησε.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button