Αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι βρήκε τον τάφο της Κλεοπάτρας
Η προτομή «μυστήριο» και τα ευρήματα
Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ, η οποία αναζητά τον τάφο της Κλεοπάτρας εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, υποστηρίζει ότι έκανε μια σημαντική ανακάλυψη. Σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα της βρήκε μια μικρή μαρμάρινη προτομή στον ιερό Ταπόσιρη Μάγκνα. Στην αρχαία πόλη κοντά στην Αλεξάνδρεια. Την οποία θεωρεί πως απεικονίζει την Κλεοπάτρα και ότι το ιερό αυτό είναι ο τόπος της θρυλικής βασίλισσας.
Επίσης η προτομή, φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο, αναπαριστά μια γυναίκα που φορά διάδημα. Ωστόσο, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι οι αρχαιολόγοι είναι σκεπτικοί. Κατά την άποψή τους, τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν ταιριάζουν με εκείνα της Κλεοπάτρας. Ίσως η προτομή απεικονίζει κάποια άλλη πριγκίπισσα.
Ωστόσο εκτός από την προτομή, η ανασκαφή αποκάλυψε ένα άγαλμα βασιλιά με φαραωνικό σκέπασμα κεφαλής, πήλινα και μπρούτζινα αντικείμενα. Ένα φυλαχτό με τη φράση «Η δικαιοσύνη του Ρα έχει ανατείλει» και ένα δαχτυλίδι αφιερωμένο στη θεά Χάθορ. Επιπλέον, εντοπίστηκαν 337ίσματα. Μερικά από τα οποία απεικονίζουν την Κλεοπάτρα.
Επιπλέον ο Ζάχι Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, διαφωνεί με την ερμηνεία της Μαρτίνεζ, υποστηρίζει ότι η προτομή είναι ρωμαϊκή εποχή και όχι από την περίοδο της Κλεοπάτρας. Παρά τις αντιρρήσεις, η Μαρτίνεζ παραμένει πεπεισμένη ότι το ιερό κρύβει τον χαμένο τάφο της βασίλισσας.
Ποια ήταν η Κλεοπάτρα
Η Κλεοπάτρα Ζ’, από τη Μακεδονική Δυναστεία των Πτολεμαίων, ανέλαβε τον θρόνο της Αιγύπτου το 51 π.Χ. μαζί με τον αδελφό της, Πτολεμαίο ΙΓ’. Με τον οποίο, κατά τα έθιμα της εποχής, παντρεύτηκε. Υπήρξε σημαντική πολιτική φυσιογνωμία και συνδέθηκε με ηγέτες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Μάρκος Αντώνιος, πετυχαίνοντας συμμαχίες που σημάδεψαν την ιστορία. Η ζωή της έληξε το 30 π.Χ.. Αφήνοντας πίσω της έναν θρύλο.
Χορηγούμενο