Αριστοτέλης: Ποιό ήταν το απαγορευμένο όσπριο που προκαλεί ερωτική διέγερση και δεν επέτρεπε στους μαθητές του ο Πυθαγόρας να το τρώνε;
Στη σύγχρονη εποχή, η σεξολογία ίσως αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις παλιές συνταγές για την ενίσχυση της ερωτικής επιθυμίας και της αντοχής. Ωστόσο, για τους προγόνους μας, αυτές οι «μαγικές» τροφές κατείχαν μια ξεχωριστή θέση, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ερωτικής τους ζωής.
Το τελετουργικό των Θεών του Ολύμπου πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση
Ακόμη και οι θεοί του Ολύμπου, πριν από κάθε ερωτική συνεύρεση, ακολουθούσαν ένα δικό τους «τελετουργικό», το οποίο δεν ήταν άλλο από ένα γεύμα γεμάτο με συστατικά που ξυπνούσαν το πάθος και την ηδονή, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις ερωτικές απολαύσεις.
Όπως αναφέρει ο Ρόναλντ Μπρας στο βιβλίο του «How did sex begin», «Γεύονται την αμβροσία και το νέκταρ που τους κρατά δυνατούς, ακάματους και αθάνατους. Ο Δίας, πατέρας των θεών και του έρωτα, μεταμφιέζεται και κατεβαίνει στη γη. Τρέχει στις μαγικές πηγές, που τις φυλάνε οι Νύμφες κι είναι άγνωστοι στους θνητούς. Πίνει το νερό της Νιότης και απολαμβάνει τις ερωτικές χαρές…».
Αρχαία Ελλάδα: Οι μάγισσες και τα μυστήρια μυστικά τους
Ο Μπρας τονίζει επίσης τη στενή σχέση μεταξύ έρωτα και φαγητού στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Στα συμπόσια, όπου συχνά απουσίαζαν οι γυναίκες εκτός από τις εταίρες, οι άνδρες ξάπλωναν στα ανάκλιντρα, ταΐζοντας ο ένας τον άλλον, συζητώντας και αφήνοντας τον έρωτα να ανθίσει. Κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φαγητού και κρασιού, μοιράζονταν γλυκό κρασί από κοινή κούπα και έτρωγαν με τα χέρια καρπούς, σταφύλια, σύκα, όσπρια, ψητό κρέας και άζυμο ψωμί. Ένα ιδιαίτερο στοιχείο των συμποσίων ήταν ένα ερωτικό φίλτρο, ένα ποτό με βάση το μέλι και άγνωστα συστατικά, που δημιουργούσε ερωτική ευφορία.
Αρχαία Ελλάδα: Τα προκλητικά ρούχα, τα «καυτά» εσώρουχα και τα γυναικεία «όπλα»
Αριστοτέλης: Το απαγορευμένο όσπριο που προκαλεί ερωτική διέγερση
Ένα άλλο αφροδισιακό που κατείχε σημαντική θέση στην αρχαιότητα ήταν τα φασόλια. Ο μύθος λέει ότι ο Πυθαγόρας απαγόρευε στους μαθητές του να τα καταναλώνουν. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αυτό οφειλόταν στο ότι «οι καρποί αυτοί παροτρύνουν σε ερωτική διέγερση», κάτι που θεωρούνταν ακατάλληλο για τους οπαδούς του. Η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται να δικαιώνει εν μέρει αυτή την άποψη, καθώς τα όσπρια περιέχουν ντοπαμίνη, μια ουσία που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ερωτική επιθυμία.
Ραφανίδωσις: Πώς τιμωρούσαν την απιστία στην αρχαία Ελλάδα;
Έτσι, πολύ πριν από τις σύγχρονες ανακαλύψεις, οι αρχαίοι πίστευαν στη δύναμη της τροφής να αφυπνίσει το πάθος και να ενισχύσει την ερωτική τους ζωή. Μέσα από γεύματα γεμάτα συμβολισμούς και συστατικά που θεωρούνταν αφροδισιακά, δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα ερωτικής διάθεσης, αποδεικνύοντας πως η σύνδεση μεταξύ φαγητού και έρωτα είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Χορηγούμενο