Με ένα ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο που έχει τίτλο «Καταστροφή στην Ελλάδα: Όταν η πολιτική εκτροχιάζεται», η ιστοσελίδα αναλύσεων Social Europe αναφέρεται στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και τις πολιτικές ευθύνες γύρω από αυτήν.
Στηλιτεύει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αποποίηση οποιασδήποτε ευθύνης, στέκεται στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο που αγνοήθηκαν και υποβαθμίστηκαν, ενώ εστιάζει και στη λαϊκή οργή που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα.
Στο άρθρο που υπογράφει η Ιφιγένεια Μουμτζή, σχολιάζεται και το… πόρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην πρώτη του δήλωση στον ελληνικό λαό έσπευσε να ρίξει όλη την ευθύνη στον σταθμάρχη Λάρισας μιλώντας για ξεκάθαρο ανθρώπινο λάθος:
«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, χαρακτηρίζοντας αρχικά το δυστύχημα σε μια ομιλία του προς το έθνος ως ‘τραγικό ανθρώπινο λάθος’. Η κυβέρνηση έριξε την ευθύνη στον τοπικό σταθμάρχη, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Αυτό την απάλλαξε από το να παραδεχτεί την ευθύνη της για αμέλεια του σιδηροδρομικού δικτύου», γράφει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει το Social Europe τις ανησυχίες για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, αλλά και την αλλαγή του αφηγήματος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Ωστόσο, τα σιδηροδρομικά συνδικάτα είχαν προηγουμένως εκφράσει πολλές και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και την κακή διαχείριση του συστήματος. Ούτε πέρασε πολύ πριν το αφήγημα της κυβέρνησης αμφισβητηθεί από δημοσιογράφους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την περασμένη Πέμπτη ο Μητσοτάκης μοιράστηκε μια ανάρτηση ζητώντας συγγνώμη για το δυστύχημα και κάνοντας αναστροφή—δηλώνοντας ‘δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων λαθών’».
Η υποκριτική παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή και το γεγονός ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές δεν πέρασαν απαρατήρητα, ειδικά μετά την παράστασή του στη Βουλή περί δήθεν «ασφαλούς» σιδηροδρόμου.
Γράφει το άρθρο:
«Λίγες μέρες πριν από την καταστροφή, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είχε επιμείνει ότι το σιδηροδρομικό σύστημα ήταν ασφαλές, χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» που η αντιπολίτευση έθεσε ακόμη και αυτό το ερώτημα στο κοινοβούλιο. Παραιτήθηκε, ως «χειρονομία σεβασμού», στον απόηχο της συντριβής. Ωστόσο, προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είπε ότι ο Καραμανλής θα είναι ξανά υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε λίγους μήνες».
Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκρότηση της περιβόητης επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, επίσης δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, καθώς είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της. Να διασφαλίσει ότι καμία ευθύνη δεν θα πάει στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Την 1η Μαρτίου ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος. Η απόφαση επικρίθηκε έντονα:
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν ότι η έρευνα θα παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες, αποκλείοντας την ευθύνη της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Disaster in Greece: when politics goes off the rails https://t.co/w9sWd0eU42
— Social Europe (@socialeurope) March 14, 2023
Χορηγούμενο
Σε αχαρτογράφητα νερά οι Υπουργοί της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το Social Europe, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έχουν βρεθεί σε «αχαρτογράφητα νερά». Καθώς ακόμα και τα παραδοσιακά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τους έχουν βάλει στο επίκεντρο για την αντίδραση και αντιμετώπιση του τραγικού συμβάντος.
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιπρόεδρος του κόμματος, προσπάθησε να υπερασπιστεί τον Καραμανλή στην τηλεόραση, λέγοντας ότι η αποκάλυψη προβλημάτων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα αποθάρρυνε τους ταξιδιώτες να αγοράσουν εισιτήρια», γράφει το άρθρο για τα… κατορθώματα του Άδωνι.
Περιγράφονται ακόμα οι μαζικές αντιδράσεις του κόσμου (αλλά και η προσπάθεια καταστολής του με τη χρήση της αστυνομίας. Κίνηση, που όπως αναφέρεται, «διεύρυνε απλώς το χάσμα, που έχει ανοίξει μεταξύ της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης και των πολιτών»), ο οποίος στέλνει «ισχυρό μήνυμα ενότητας» γεμάτος θλίψη και οργή «για την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας της κυβέρνησης». Ενώ σχολιάζεται πως το σύστημα επικοινωνιών της κυβέρνησης «φαίνεται παράλυτο», την ώρα που η κοινωνία ζητά από την Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την καταστροφή.
Ο επίλογος του άρθρου στο Social Europe, τα λέει όλα:
«Η αντίδραση του Μητσοτάκη βρίσκεται μεταξύ εκτροπής, αυτοάμυνας και ασέβειας. Οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να αποπολιτικοποιήσει την τραγωδία και να αρνηθεί την ευθύνη, απέτυχαν και γύρισαν μπούμερανγκ. Ήταν η πολιτική που το προκάλεσε και είναι η πολιτική που μπορεί να αποτρέψει να ξανασυμβεί μια τέτοια καταστροφή».
Χορηγούμενο