Αθλητισμός αντί τιμωρίας: Το νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας
Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Αθλητισμού παρουσιάζουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας. Το σχέδιο περιλαμβάνει την ένταξη ανηλίκων 12-18 ετών, που έχουν επιδείξει ήπια παραβατική συμπεριφορά. Σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος, όπως εξήγησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, δεν προσφέρει ένα πλαίσιο κοινωνικής επανένταξης, μακριά από τιμωρητικές πρακτικές. Ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι τα ανήλικα παραβατικά παιδιά είναι συνήθως «θυμωμένα». Και ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για τη μετατροπή αυτής της αρνητικής ενέργειας σε κάτι δημιουργικό. Παράλληλα, προανήγγειλε την επέκταση του μέτρου σε πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως θεατρικές ομάδες.
Η πρωτοβουλία έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά στο Λασίθι. Όπου έξι ανήλικοι συμμετέχουν σε προγράμματα αθλητισμού συνεργασίας με τοπικούς φορείς μέσω. Με την κοινή υπουργική απόφαση, έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου. Όπως οι διαδικασίες ένταξης, οι προϋποθέσεις συμμετοχής των σωματείων και η συνεργασία με δικαστικές αρχές και επιμελητές ανηλίκων.
Επίσης ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε την ημέρα της παρουσίασης «ιστορική» και υπέγραψε τον ρόλο του αθλητισμού ως παιδαγωγικού μέσου που προάγει αξίες όπως η πειθαρχία, η αλληλεγγύη και η αυτοβελτίωση. Επισήμανε ότι το πρόγραμμα πιλοτικά σε πέντε περιφέρειες (Αττική, Ιωάννινα, Χανιά, Καστοριά, Λασίθι) και πέρασε να επεκταθεί πανελλαδικά το δικαστικό έτος 2025-2026.
Ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλαμβάνει αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή αθλητικών σωματείων. Τα οποία έχουν ήδη αγκαλιάσει την πρωτοβουλία. Προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά. Παράλληλα, το μέτρο συνδυάζεται με άλλες πρωτοβουλίες, όπως η παροχή κοινωφελών εργασιών σε έργα τέχνης, με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Ωστόσο κατά την παρουσίαση, αναλύθηκαν οι διεθνείς καλέ πρακτικές. Ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι του αθλητικού και δικαστικού χώρου, καθώς και μεγάλα αθλητικά σωματεία όπως η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Το πρόγραμμα αναγνωρίζεται ήδη ως καινοτόμο και αποτελεί παράδειγμα φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.
Χορηγούμενο