Οι ημικρανίες είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, όπως ο κακός ύπνος, ο πόνος στον αυχένα και η γενική κούραση. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν έναν ακόμη πιθανό ένοχο: συγκεκριμένες τροφές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που πάσχουν από ημικρανίες έχουν υψηλότερα επίπεδα μικροοργανισμών στο στόμα και στο έντερο, οι οποίοι διασπούν τα νιτρικά άλατα πιο γρήγορα από ό,τι σε υγιείς ανθρώπους. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να εξηγήσει γιατί οι τροφές που περιέχουν νιτρικά άλατα συνδέονται συχνά με την εκδήλωση κρίσεων ημικρανίας.
Πώς δρουν τα νιτρικά άλατα
Όταν τα βακτήρια διασπούν τα νιτρικά άλατα, παράγεται νιτρικό οξείδιο. Αυτό το χημικό συστατικό προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πονοκέφαλο, δηλαδή σε κρίση ημικρανίας.
Στις τροφές που περιέχουν νιτρικά άλατα και έχουν συνδεθεί με την πρόκληση ημικρανιών περιλαμβάνονται:
Σοκολάτα
Λουκάνικα
Επεξεργασμένα κρέατα
Κρασί
Αν υποφέρετε από ημικρανίες, ίσως είναι χρήσιμο να περιορίσετε ή να αφαιρέσετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας, ώστε να παρατηρήσετε αν υπάρχει βελτίωση. Πάντα καλό είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή τη θεραπεία σας.
Χορηγούμενο