Χορηγούμενο
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Μπάμπης Βωβός: Η συγκλονιστική άνοδος και η εκκωφαντική πτώση

Πως από τον σπουδαίο πύργο Atrina και το Agora έφτασε στην πτώχευση;

Χορηγούμενο

Μπάμπης Βωβός: Η συγκλονιστική άνοδος και η εκκωφαντική πτώση – Πως από τον σπουδαίο πύργο Atrina και το Agora έφτασε στην πτώχευση;

Μπάμπης Βωβός: Η συγκλονιστική άνοδος και η εκκωφαντική πτώση  – Ο Μπάμπης Βωβός, γνωστός εργολάβος και επιχειρηματίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (21.7.2024) μέσω της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή ο Μπάμπης Βωβός

Ποιός ήταν ο Μπάμπης Βωβός;

Γεννημένος το 1934 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, ο Μπάμπης Βωβός πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε φτωχικές συνθήκες ως το 9ο παιδί της οικογένειας. Από μικρός όμως έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το διάβασμα και διακρίθηκε για τις άριστες επιδόσεις του στο σχολείο. Παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του, κατόρθωσε να εισαχθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα, ενώ οι δικοί του προτιμούσαν να ακολουθήσει καριέρα στη χωροφυλακή.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αθήνα, εργάστηκε σκληρά για να καλύψει τα δίδακτρα και το ενοίκιο. Στο δεύτερο έτος στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησε να δουλεύει στο τεχνικό γραφείο «Καλφόπουλος – Ιωαννίδης», όπου γνώρισε τους μετέπειτα συνεργάτες του, Γιάννη Ζουγανέλη και Παναγιώτη Φαμέλη. Μαζί δημιούργησαν μια εταιρεία που κατασκεύασε πάνω από 150 κτίρια μέσα σε λίγα χρόνια.

Η πρώτη εταιρεία και η εντυπωσιακή άνοδος

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Μπάμπης Βωβός ακολούθησε ανεξάρτητη πορεία, ιδρύοντας τη δική του εταιρεία και κατασκευάζοντας το πρώτο του κτιριακό συγκρότημα γραφείων στη Λεωφόρο Κηφισίας. Ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ακινήτων στην Ελλάδα, επιλέγοντας τα οικόπεδα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση και βρίσκοντας ενοικιαστές για τα κτίρια.

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, η φήμη του Μπάμπη Βωβού έλαμψε στην… Αθήνα, κατασκευάζοντας εμβληματικά κτίρια όπως ο γυάλινος 18όροφος πύργος «Atrina» και το «Agora». Το τελευταίο μεγάλο έργο του στη Λεωφόρο Κηφισίας ήταν το «Monumental», που ολοκληρώθηκε το 1999. Από τότε, επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές όπως η Λεωφόρος Αθηνών και η παραλιακή.

Η εκκωφαντική πτώχευση

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο γιος του… Άρης Βωβός, ανέλαβε τον όμιλο και προσπάθησε να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες ακινήτων, όπως εμπορικά κέντρα και τουριστικά ακίνητα. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 2008 ανέκοψε τα σχέδια και μείωσε τα έσοδα, οδηγώντας την εταιρεία σε πτώχευση.

Η ακύρωση μίας σύμβασης παραχώρησης στο συγκρότημα του Φαλήρου το 2011 προκάλεσε ζημιά 39,8 εκατομμυρίων ευρώ μάλιστα. Το 2018, η βίλα της οικογένειας στο Παλαιό Ψυχικό πλειστηριάστηκε και το… 2019 πωλήθηκε χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας από την Alpha Bank.

Ο Μπάμπης Βωβός αφήνει πίσω του μια μεγάλη μάλιστα κληρονομιά στον τομέα των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων στην Ελλάδα.


Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button