EΛΛΑΔΑ

Blue Horizon – Ο κανονισμός για… «Άνθρωπος στη θάλασσα»: Οι ενέργειες του πληρώματος που θα έσωζαν τον Αντώνη

Αντιμέτωποι με την εσχάτη των ποινών οι κατηγορούμενοι

Χορηγούμενο

Blue Horizon: Τα όσα αδιανόητα συνέβησαν στο λιμάνι του Πειραιά στοίχισαν τη ζωή στον 36χρονο Αντώνη. Ωστόσο αν είχαν τηρηθεί τα στοιχειώδη ναυτικά πρωτόκολλα θα είχε σωθει. Στους 4 κατηγορούμενους ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις, που επισύρουν ακόμα και ισόβια.

Σκηνές βγαλμένες από την πιο αποκρουστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, έσπρωξαν στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη Καργιώτη, όταν εκείνος προσπάθησε να επιβιβαστεί ενώ μάλιστα είχε εισιτήριο. Ο 36χρονος πνίγηκε.

Προφανώς η ωμή βία που χρησιμοποιήθηκε από τα μέλη του Blue Horizon είναι καταδικαστέα. Τι θα μπορούσε όμως να είχε συμβεί από τη στιγμή που ο άτυχος 36χρονος βρέθηκε στη θάλασσα;… Ποια ήταν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν ποτέ;

Χορηγούμενο

Σύμφωνα με τον Αντώνη Νταλακογιώργο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού,  στην περίπτωση που ένας άνθρωπος βρίσκεται στη θάλασσα οι ναυτικοί υποχρεούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες. Διαδικασίες οι οποίες προφανώς και δεν έγιναν ποτέ από τα μέλη του πληρώματος του Blue Horizon.

«Άνθρωπος στη θάλασσα»

Τα βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν από τη στιγμή που ο 36χρονος Αντώνης βρέθηκε στη θάλασσα, ήταν συγκεκριμένα. Και μόλις… τρία σε αριθμό, όσα προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

«Από τη στιγμή που υπήρξε άνθρωπος στη θάλασσα, θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που ενεργοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Χορηγούμενο

1ον, θα έπρεπε να ειδοποιηθεί άμεσα η γέφυρα από τα μέλη του πληρώματος για την ύπαρξη ανθρώπου στη θάλασσα.

2ον, θα έπρεπε να ριφθεί σωσίβιο προς το άτομο το οποίο βρισκόταν στη θάλασσα.

3ον, αυτόματα θα έπρεπε οι μηχανές να κάνουν κράττει. Και εξ όσων γνωρίζω αυτό δεν συνέβη ποτέ», ανέφερε ο κύριος Νταλακογιώργος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, τόνισε παράλληλα, πως αν υπήρχε στο σημείο άνθρωπος του Λιμενικού, ως όφειλε… Τότε πιθανότατα δεν θα φτάναμε σε αυτή την απίστευτη τραγωδία.

Χορηγούμενο

«Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι ευθύνες υπάρχουν και στους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Οι οποίοι κατά την αναχώρηση του πλοίου δεν ήταν παρόντες ως όφειλαν. Εάν υπήρχαν όργανα του Λιμενικού Σώματος όπως έπρεπε να έχουν παρουσία, δεν επρόκειτο να συμβεί αυτό το γεγονός».

Αντιμέτωποι με την εσχάτη των ποινών οι κατηγορούμενοι

Στην άσκηση ποινικής δίωξης για το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του 36χρονου στο καράβι Blue Horizon που έφευγε από τον Πειραιά, προχώρησε η Εισαγγελία Πειραιά μετά την προσαγωγή των υπευθύνων της αποτρόπαιας δολοφονίας.

Σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο κατά του μέλους του πληρώματος που έσπρωχνε τον άτυχο άνδρα μέχρι να τον πετάξει τελικά στη θάλασσα.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο διώκονται τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν παρόντες.

Χορηγούμενο

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον καπετάνιο που συνέχισε την πορεία του καραβιού ενω γνώριζα ότι υπήρχε ανθρωπος στη θάλασσα. Ο συγκεκριμένος διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα.

Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια.

Ταυτόχρονα, θα διενεργηθεί επείγουσα έρευνα από την Εισαγγελία για τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος σχετικά με το εαν ήταν εκεί για να αποτρέψει την τραγωδία και τί έκανε όταν το πλοίο έφυγε αφήνοντας αβοήθητο στην τύχη του τον 36χρονο.


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο
Χορηγούμενο
Back to top button