EΛΛΑΔΑ

Χαλβάς Δραπετσώνας: Η συγκλονιστική ιστορία των οικογενειών Κοσμίδη – Γαβρίλη και το μεγάλο τους μυστικό

Από τη Μικρά Ασία και τον μεγάλο Διωγμό των Ελλήνων μέχρι το σήμερα

Με μια ιστορία που ξεκίνησε το 1924, η παλαιά χαλβαδοποιία Κοσμίδη-Γαβρίλη έχει περάσει από γενιά σε γενιά, κερδίζοντας μια πιστή πελατεία κατά τη διάρκεια του αιώνα. Αυτοί που έχουν δοκιμάσει αυτόν τον εξαιρετικό χαλβά (ποιος δεν έχει φάει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του αυτόν τον υπέροχο χαλβά;) αναγνωρίζουν την αυθεντική του γεύση και εκτιμούν τους ανθρώπους πίσω από αυτόν, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση.

Σήμερα, η Αικατερίνη Γαβρίλη μοιράζεται την ιστορία της χαλβαδοποιίας και αποκαλύπτει τα μυστικά της ενώ θυμάται μερικά σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών.

Πείτε μας τη μακρόχρονη ιστορία του Χαλβά Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη.

Όπως πολλά παραμύθια αποτελούν αληθινές ιστορίες καθημερινών ανθρώπων, έτσι κι αυτό εδώ… Όλα ξεκίνησαν, 100 χρόνια πριν, στη Μικρά Ασία κατά τον μεγάλο Διωγμό των Ελλήνων. Το βαθύ αυτό συλλογικό μας τραύμα… Όσοι πρόσφυγες κατάφεραν να επιζήσουν και πέρασαν τελικά απέναντι, έπρεπε να μπουν κατευθείαν στον αγώνα της επιβίωσης. Έστησαν λοιπόν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν και με ό,τι υλικά υπήρχαν διαθέσιμα κάτι πρόχειρα παραπήγματα και στη συνέχεια πιο καλοστημένες παράγκες, όπου πουλούσαν όσα έφτιαχναν, βασιζόμενοι μόνο στα χέρια τους και στην όποια τέχνη γνώριζε ο καθένας τους

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η προσφυγική οικογένεια Μεζαρντάσογλου με τη μοναδική συνταγή για χαλβά που είχε φέρει από τη Σμύρνη. Στη συνέχεια το όνομα της οικογένειας τροποποιήθηκε σε Μεζαρντάς, από τον άνθρωπο που ξεκίνησε τη δημιουργία του χαλβά στη Δραπετσώνα και τις γύρω περιοχές και άρχισε να χτίζει μία καλή φήμη γύρω από αυτό το άγνωστο μέχρι τότε γλύκισμα. Ο κ. Μεζαρντάς μετά από δεκαετίες δουλειάς, γνώρισε τον κ. Κοσμίδη (τον νονό μου!), κι εκτιμώντας την εργατικότητά του συνεργάστηκε μαζί του, ενώ λίγο καιρό αργότερα του παρέδωσε εξ ολοκλήρου το μικρό κατάστημα- εργαστήριο που είχε πλέον δημιουργηθεί. Εδώ, ο νονός και η νονά μου, το περιβόητο ζεύγος Ευμόρφιος και Χαρίκλεια Κοσμίδη, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Κι αυτό γιατί εργάζονταν ακούραστα, με εντιμότητα, αγάπη προς τον διπλανό τους, και -κυρίως- αληθινή ανθρωπιά. Παραμένουν ακόμα το ίδιο δοτικοί και γενναιόδωροι και νιώθω τυχερή που τους έχω στη ζωή μου ως οικογένεια, από τη στιγμή που γεννήθηκα μέχρι σήμερα. Μεγάλη ευλογία στ’ αλήθεια! Για πάρα πολλά χρόνια μαζί με τη νονά μου στο ταμείο, εργαζόταν με συνέπεια και η μικρότερη αδερφή μου η Νατάσσα Γαβρίλη, ένα ικανότατο πλάσμα.

Καθώς εμείς μεγαλώναμε και σπουδάζαμε, ο νονός μου όδευε προς τη συνταξιοδότηση και έτσι τα ηνία ανέλαβε ο μπαμπάς μου Νίκος Γαβρίλης. Μία χρυσή εποχή για τον Χαλβά Δραπετσώνας ξεκινούσε, καθώς ήταν και παραμένει ένας μάστορας με αντίληψη, πολύ εργατικός, δημιουργικός, γεμάτος έμπνευση, επικοινωνιακός, αλλά και ιδιαίτερα ευφυής, με αποτέλεσμα όχι μόνο να επεκτείνει την επιχείρηση, αλλά και να κατοχυρώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, την επωνυμία «Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη – Γαβρίλη». Ο ίδιος ήταν που επέκτεινε την επιχείρηση και πέρα από τα σύνορα της χώρας, έτσι που πλέον παντού στον κόσμο, μπορεί να πετύχετε, τυχαία, κάποιο μαγαζάκι με τη χειροποίητη απολαυστική γεύση του χαλβά μας.

Πλέον όλοι εμείς που αποτελούμε τη νέα γενιά, γνωρίζουμε καλά και σεβόμαστε την ιστορία αυτής της επιχείρησης-πρότυπο, τις αρχές και τις αξίες της – με αυτές έχουμε χτίσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μία φρέσκια και φωτεινή ατμόσφαιρα ελληνικής παράδοσης, στο Περιστέρι.

Παράλληλα, εδώ και δύο δεκαετίες, εγώ είμαι ο άνθρωπος που με χαρά επικοινωνεί μαζί σας, μέσα από τις σελίδες του Χαλβά Δραπετσώνας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απαντούσα και απαντώ σε έναν προς έναν για κάθε απορία, σχόλιο ή παραγγελία. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποιο τρόπο σας είναι πιο εύκολος.

Πλέον, οι παραγγελίες εξυπηρετούνται και τηλεφωνικά στο 2105738502 και στο 6976897624. Όλα τα προϊόντα, όμως, θα τα βρείτε και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.e-halvas.gr, όπου μπορείτε απλά να περιηγηθείτε ή και να παραγγείλετε ό,τι επιθυμήσετε, με αποστολές παραγγελιών σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο!

Είναι πολλοί αυτοί που ορκίζονται ότι ο Χαλβάς Δραπετσώνας Κοσμίδη-Γαβρίλη, είναι ο καλύτερος που υπάρχει! Ποιο είναι το μυστικό σας; Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί στην αγορά;

Με το χέρι στην καρδιά, όντως επιβεβαιώνω τα λεγόμενά σας, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα οι ίδιοι οι πελάτες μας με την προτίμησή τους, εδώ και εκατό χρόνια (!). Ο μπαμπάς μου, σε αυτή την ερώτηση, θα σας έλεγε αρχικά, ότι… δεν υπάρχουν μυστικά! Όλα έχουν να κάνουν με τις καλές πρώτες ύλες που ζυμώνονται με αγάπη και μεράκι. Α! Κι ότι ένας καλός μάστορας, θα πρέπει να έχει απαλό χέρι και μυαλό με αντίληψη.

Πηγή: athensvoice.gr/ Κατερίνα Βνάτσιου

Back to top button