ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Χρήστος Γιαλιάς: Έτσι είναι μέσα η βίλα – φρούριο του επιχειρηματία στη Μάνδρα (Φωτο)

Οι πλειστηριασμοί, τα χρέη και οι κατασχέσεις

Η τραγική δολοφονία του επιχειρηματία και ποδοσφαιρικού παράγοντα Χρήστου Γιαλιά στις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου κοντά στο σπίτι του στη Μάνδρα προκάλεσε αναστάτωση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η πολυτελής έπαυλη του Χρήστου Γιαλιά έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του πλειστηριασμού εκδόθηκε στις 1η Σεπτεμβρίου 2023, ανέρτηθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 28 Νοεμβρίου 2023, και εξακολουθεί να είναι ενεργή, με προγραμματισμένη δημοπρασία για τις 6 Μαρτίου 2024 και αρχική τιμή προσφοράς τα 1.167.000 ευρώ. Θυμίζεται ότι η δολοφονία του 59χρονου Χρήστου Γιαλιά αποδίδεται σε επαγγελματικά οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Οι δράστες του τον “εκτέλεσαν” με τουλάχιστον 20 πυροβολισμούς και στη συνέχεια έκαψαν το σώμα του εντός του αυτοκινήτου του, μαζί με το όπλο τους, προκειμένου να καταστήσουν αδύνατη την ανίχνευσή τους.

Η επίθεση συνέβη σε πολύ μικρή απόσταση, μόλις 250 μέτρα, από την ιδιοκτησία του θύματος. Είναι γνωστό ότι πριν από χρόνια, η πρώην σύζυγός του είχε πέσει θύμα επίθεσης. Το σπίτι αποτελείται από μια πολυτελή έπαυλη και εκτείνεται σε εκτάσεις κήπου.

Το κτήμα διαθέτει περίφραξη που θυμίζει «φρούριο», με έναν ψηλό πέτρινο φράχτη ύψους 2 μέτρων και κάμερες ασφαλείας σε κάθε γωνιά του οικοπέδου, καταγράφοντας κάθε κίνηση μέσα και γύρω από την ιδιοκτησία.

Παρόλα αυτά, η πολυτελής έπαυλη βρίσκεται απομονωμένη στις παρυφές της πλαγιάς της Κιάφας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια, ο επιχειρηματίας διαμορφώνει τον χρόνο του μεταξύ αυτής της κατοικίας και ενός δεύτερου σπιτιού κοντά στον οικισμό της Μάνδρας.

Πώς έφτασε στο σφυρί

Από τη σημερινή αποκάλυψη φαίνεται ότι ο Χρήστος Γιαλιάς είχε σημαντικά οφειλή για την οποία η έπαυλή του περιέληξε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η “Qquant Master Servicer Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις” είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του πλειστηριασμού στις 6 Μαρτίου και δρα ως διαχειρίστρια της “ABS Metexelixis SA” που εδρεύει στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Οι απαιτήσεις αυτές είχαν μεταβιβαστεί από την Attica Bank από τις 22 Δεκεμβρίου 2017.

Το δικαστικό έγγραφο που προβλέπει την πληρωμή ανέρχεται στα 100.000 ευρώ, ως μέρος της συνολικής οφειλής, με την “Qquant Master Servicer” να έχει επιφύλαξη για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού, των νόμιμων τόκων και των έξοδων εκτέλεσης και πλειστηριασμού.

Η θέση και η έπαυλη των 618 τ.μ.

Πρόκειται για μια διώροφη μονοκατοικία επιφάνειας 259,44 τ.μ., με υπόγειο επιφάνειας 251,40 τ.μ. και πισίνα 136 τ.μ. , ανεγερθείσα βάσει οικοδομικής άδειας του 2008, επί οικοπέδου (αγρού με ελαιόδεντρα), επιφάνειας 7.031,05 τ.μ., που βρίσκεται επί δύο αγροτικών οδών, στη θέση Λεκανέζα στη Μάνδρα Αττικής.
Το ακίνητο απέχει περίπου 4 χλμ από το κέντρο της Μάνδρας και σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «πρόκειται για εξαιρετικά αραιοδομημένη περιοχή, με αγροτικό χαρακτήρα (καλλιέργεια ελαιόδεντρων) και ελάχιστες κατοικίες, κυρίως με μεγάλη παλαιότητα, αλλά και ορισμένες νεόδμητες μονοκατοικίες καλής κατασκευής». Ωστόσο, όπως τονίζεται, το συγκεκριμένο «αποτελεί μοναδικό ακίνητο, τόσο από άποψη μεγέθους, όσο και από άποψη πολυτέλειας»…

Σύμφωνα με την «εξωτερική-διακριτική αυτοψία» και τα δηλωθέντα στοιχεία το ακίνητο περιλαμβάνει:

-Υπόγειο επιφάνειας 251,40 τ.μ. Κατά τα σχέδια της άδειας πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο και ένα δωμάτιο με χρήση αποθήκης. Βάσει των προσκομισθέντων εγγράφων, έχει γίνει μετατροπή του υπογείου από χώρο βοηθητικής χρήσης σε χώρο κύριας χρήσης και συγκεκριμένα, αποτελείται από γυμναστήριο με χαμάμ, καθιστικό (με εστία) και κουζίνα, αίθουσα ψυχαγωγίας (home cimena και αίθουσα μπιλιάρδου), wine bar, αποθηκευτικό – βοηθητικό χώρο και w.c. Λόγω της κλίσης του εδάφους, η υπόγεια στάθμη φωτίζεται και αερίζεται κανονικά.
– Ισόγειο επιφάνειας 152,44 τ.μ. + 43,20 τ.μ.(Η/Χ) + 36,75 τ.μ. (κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου). Σύμφωνα με τα σχέδια της άδειας, αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο κουζίνας – καθιστικού, κλειστό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, ένα δωμάτιο βοηθητικής χρήσης και ένα δωμάτιο με χρήση αποθήκης. Βάσει των προσκομισθέντων εγγράφων αποτελείται από χώρο υποδοχής, κουζίνα με καθημερινό καθιστικό (με εστία), τραπεζαρία, σαλόνι (με εστία), γραφείο, ξενώνα και λουτρό.
-Ά Όροφος επιφάνειας 107 τ.μ.+ 7,50 τ.μ. (Η/Χ). Σύμφωνα με τα σχέδια της άδειας, αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και δύο master υπνοδωμάτια. Βάσει των προσκομισθέντων εγγράφων αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια (master), κουζινάκι, μικρό καθιστικό και αποθήκη.
Σημειώνεται ακόμη ότι η μετατροπή του υπογείου σε κύριο χώρο, το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων και η μετατροπή σε κύριο χώρο, η μετατροπή του κλειστού χώρου στάθμευσης σε κύριο χώρο και η δημιουργία σοφίτας, επιφανείας 19,20 τ.μ. (με χρήση υπνοδωματίου), πάνω από το αίθριο του υπνοδωματίου.
Κατόπιν αυτών οι επιφάνειες κύριων χώρων είναι: Υπόγειο 251,40 τ.μ., Ισόγειο 232,39 τ.μ. Α Όροφος 114,50 τ.μ. και Σοφίτα19,20 τ.μ. Δηλαδή συνολικά 617,49 τ.μ.

Το κτήμα και η πισίνα των 136 τ.μ.

Κατά την σχετική περιγραφή της έκθεσης πλειστηριασμού, ο περιβάλλων χώρος είναι περιφραγμένος με μανδρότοιχο ύψους περίπου 2 μέτρων, καλαίσθητα διαμορφωμένος με κήπο, λίμνες, ρυάκια, πλακοστρωμένους διαδρόμους και μικρές γέφυρες.

Έχει φυτευτεί με γκαζόν, θάμνους και διαφόρων ειδών δέντρα. Διαθέτει μικρή εκκλησία, στεγασμένο χώρο bbq, ο οποίος περιλαμβάνει πακτωμένο μαρμάρινο τραπέζι και φούρνο.
Στο κέντρο του αγροτεμαχίου έχει κατασκευαστεί πισίνα επιφάνειας 136 τ.μ. Κάτω από τον χώρο της πισίνας, υπάρχει υπόγειος χώρος, ο οποίος περιλαμβάνει δεξαμενή πετρελαίου και λέβητα. Περιμετρικά της πισίνας έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικές πέτρες και έχουν κατασκευαστεί δύο w.c.
Το βόρειο τμήμα του ακαλύπτου οικοπέδου χρησιμοποιείται ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης, ο οποίος έχει πλακοστρωθεί.
Στο νότιο τμήμα του οικοπέδου υπάρχει πηγάδι με υπόγεια δεξαμενή νερού, η οποία συνδέεται με σύστημα πυρόσβεσης.
Σημειώνεται ότι για το ακίνητο υφίσταται 20ετής επαγγελματική μίσθωση, που άρχισε την 9.11.2017 και λήγει την 9.11.2037, με εκμισθώτρια την εταιρεία «Φάρμα Κατερίνα Α.Ε.», συμφερόντων του δολοφονημένου Χρήστου Γιαλιά. Με βάση τη σύμβαση που υπογράφεται από τον ίδιο, το μίσθωμα ανέρχεται στο ποσό των 7.000 ευρώ ετησίως και καταβάλλεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάθε μισθωτικού έτους.

Μαζί με τη βίλα-φρούριο θα βγει στο σφυρί και η ψιλή κυριότητα σε ποσοστό 100% αποθήκης υπογείου σε ακίνητο στην Ελευσίνα Αττικής, στην οδό Παρασκευά Ηλιάδη, αρ. 10. Η αποθήκη αποτελείται από ένα χώρο επιφάνειας 79,50 τ.μ. και η τιμή πρώτης προσφοράς για την πλήρη κυριότητα έχει οριστεί σε 23.850 ευρώ, ενώ της ψιλής κυριότητας σε 20.272,50 ευρώ. Η αποθήκη περιήλθε κατά ψιλή κυριότητα στον δολοφονημένο επιχειρηματία το 2002 (με επικαρπωτές την Μαρία Γιαλιά και τον Γεώργιο Γιαλιά).

To ακίνητο στην Ελευσίνα

Η κατάσχεση και τα χρέη

Εκτός από την αναγκαστική κατάσχεση που έγινε στις 24 Ιουλίου 2023, υπάρχουν και άλλα βάρη που επιβαρύνουν την περιουσία, όπως:

  • Προσημείωση Υποθήκης ύψους 988.000 ευρώ υπέρ της Attica Bank από τις 24 Ιουλίου 2008.
  • Προσημείωση Υποθήκης ύψους 300.000 ευρώ υπέρ της Attica Bank από τις 19 Ιουνίου 2009.
  • Προσημείωση Υποθήκης ύψους 525.000 ευρώ υπέρ της Attica Bank από τις 15 Ιανουαρίου 2010.
  • Αναγκαστική Κατάσχεση ύψους 1.650.933,22 ευρώ υπέρ του Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας από τις 22 Ιουλίου 2019.
  • Αναγκαστική Κατάσχεση ύψους 1.084.188,71 ευρώ υπέρ του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων από τις 29 Μαρτίου 2022.

Για το δεύτερο ακίνητο, εκτός από την αναγκαστική κατάσχεση του Ιουλίου 2023, υπάρχουν επίσης άλλες επιβαρύνσεις, όπως:

Προσωρινή Διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ύψους υπέρ της Eurobank από τον Φεβρουάριο του 2011.
Προσημείωση Υποθήκης ύψους 100.000 ευρώ υπέρ της ABS Metexelixis S.A. από τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Η «Φάρμα Κατερίνα»

Ο Χρήστος Γιαλιάς διατηρούσε τη θέση του ιδιοκτήτη και διευθυντή της εταιρείας «Φάρμα Κατερίνα Α.Ε.», η οποία ειδικευόταν στη χονδρική και λιανική πώληση κρεάτων, την εκτροφή πουλερικών, κουνελιών κ.λπ., καθώς και στην επεξεργασία και συντήρηση κρεάτων και βρώσιμων εντοσθίων. Η εταιρεία ασχολούνταν επίσης με τις εισαγωγές και εξαγωγές των προϊόντων αυτών και άλλων σχετικών ειδών. Η ονομασία της εταιρείας προήλθε από την πρώην σύζυγό του, όπως ανέφερε ο ίδιος σε προσωπικό του μήνυμα: “Το όνομα προήλθε από την γυναίκα μου, η οποία κατάγεται από φτωχή οικογένεια και ήταν η πρώτη που με ενθάρρυνε να προχωρήσω”.

Εκτός από τη θέση του ιδιοκτήτη και παράγοντα της εταιρείας, ο Χρ. Γιαλιάς ήταν επίσης ιδιοκτήτης και παράγοντας τριών ποδοσφαιρικών ομάδων… Της ΑΟ Τρίκαλα, του Πανελευσινιακού και του Μανδραϊκού.

Το “δυναμικό” της εταιρείας του περιλάμβανε, εκτός από τη φάρμα που καλύπτει έκταση 50 στρεμμάτων στη Μάνδρα επίσης και τις κεντρικές εγκαταστάσεις μεταποίησης, ένα δίκτυο καταστημάτων λιανικής. Αυτά περιλάμβαναν το εστιατόριο Aventador στη Λεωφόρο Πεντέλης στα Μελίσσια, ένα ψητοπωλείο στη Μαγούλα, καθώς επίσης και καντίνες στη Μαγούλα και τη Μάνδρα. Επιπλέον, η εταιρεία διέθετε την εταιρεία logistics Gi Express.

Το εστιατόριο Aventador

Τα χρέη

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας «Φάρμα Κατερίνα» για το έτος 2022 ανήλθε μάλιστα σε 13.211. 268,56 ευρώ, σε σύγκριση με τα 10.479.710,93 ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Από αυτά, το τμήμα της χονδρικής πώλησης άγγιξε τα 11.670.062 ευρώ, ενώ αυτό της λιανικής ήταν 1.541.206 ευρώ. Το τελικό καθαρό κέρδος, μετά από φόρους, ανήλθε σε 608.701,32 ευρώ, σε σύγκριση με τα 254.420,40 ευρώ του 2021.

Το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων ανήλθε μάλιστα σε 5.455.592 ευρώ, εκ των οποίων 452.569,53 ευρώ αφορούσαν τραπεζικά δάνεια. Ανάμεσα σε αυτές τις υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνεται επίσης και ένα ομολογιακό δάνειο της Α.Ο. Τρίκαλα ΠΑΕ, ύψους 200.000 ευρώ.

Η εταιρεία εξέφραζε αισιοδοξία μάλιστα για περαιτέρω ανοδική πορεία το… 2023, εστιάζοντας σε επιθετικές πολιτικές marketing και επίσης προωθητικές ενέργειες για την ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά. Αυτό παρουσιάζεται ως μια πρόκληση λόγω της αρνητικής καταναλωτικής ψυχολογίας.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, η εταιρεία αγόρασε επίσης έναν αγρό στη Θέση Λεκανέζα στην… Μάνδρα Αττικής, δημιουργώντας ένα υποκατάστημα για τις επιχειρήσεις της. Επιπλέον, απέκτησε ακίνητα στην Ελάτη Τρικάλων και δύο ακίνητα στην Ιταλία. Ο μέσος αριθμός προσωπικού για το έτος 2022 ανήλθε μάλιστα σε 704 άτομα, έναντι 451 ατόμων της προηγούμενης χρήσης. Επιπλέον, η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση στην Πανγαία Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 20% και ανοίγματα νέων καταστημάτων και γραφείων.

Related Articles

Back to top button