Chronoscope VR: Καθηλωτικές εικόνες από την Ιστορία και την Ακρόπολη! Ποιοί κρύβονται πίσω από αυτήν την απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας – πύλη στην αρχαιότητα;
Chronoscope VR: Καθηλωτικές εικόνες από την Ιστορία και την Ακρόπολη… Καθώς ανεβαίνει κανείς στον λόφο της Ακρόπολης, περνώντας από τα Προπύλαια, αντικρίζει το μεγαλοπρεπές άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου. Πολλοί περαστικοί σταματούν με σεβασμό μπροστά του, θερμαινόμενοι από την αιώνια φλόγα που καίει παραπλεύρως. Συνεχίζοντας τον δρόμο του ανάμεσα σε άλλους Αθηναίους, αντικρίζει τον Παρθενώνα να δεσπόζει με μεγαλοπρέπεια, με τις κίονές του να κρύβει το εσωτερικό του, όπου βρίσκεται το εντυπωσιακό χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς που λάμπει τόσο έντονα ώστε η φωτεινότητά του να γίνεται αισθητή ακόμα και έξω από τον ναό. Προς τη βόρεια πλευρά, ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τις Καρυάτιδες που στολίζουν το Ερέχθειο, με τους κόκκινους χιτώνες τους και τα σκούρα μαλλιά τους.
Λόφος Φιλοπάππου: Η άγνωστη ιστορία του και ο λόγος που ονομάστηκε έτσι
Αν θέλει κανείς να ζήσει την ιστορία αυτών των αγαλμάτων, μπορεί να χρησιμοποιήσει το ειδικό χειριστήριο που έχει στα χέρια του και να επιλέξει τις πληροφορίες που του υποδεικνύει. Αν όμως βγάλει τα γυαλιά που φορά, ο μαγικός κόσμος της Ακρόπολης όπως ήταν κατά την εποχ του Περικλή εξαφανίζεται απότομα, διότι βρίσκεται μόνο στο Chronoscope VR. Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που στοχεύει να μετατρέψει τους επισκέπτες από παθητικούς παρατηρητές της ιστορίας σε ζωντανούς μάρτυρές της.
Chronoscope VR: Καθηλωτικές εικόνες από την Ιστορία και την Ακρόπολη – Ποιοί κρύβονται πίσω από αυτήν την απόλυτη εμπειρία εικονικής πραγματικότητας;
«Το Chronoscope VR είναι μια καινοτόμος εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που λειτουργεί ως ένα παράθυρο προς την αρχαιότητα, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό ταξίδι πίσω στο χρόνο», αναφέρει ο Γιώργος Ζεστανάκης, συνιδρυτής, σχεδιαστής και παραγωγός της, σε συνέντευξή του. Μαζί με τον Ολλανδό συνεργάτη του, Κοέν Κούπμαν, και οι δύο λάτρεις της ιστορίας και της τεχνολογίας, αναγνώρισαν την ανάγκη της νέας γενιάς για πιο διαδραστικούς και καινοτόμους τρόπους εξερεύνησης του παρελθόντος. Για το πρώτο τους πιλοτικό έργο, επέλεξαν να αναδημιουργήσουν την Ακρόπολη του 385 π.Χ., προσφέροντας στους χρήστες μια καθηλωτική εμπειρία της αρχαίας Αθήνας.
Πως φτάσαμε σε αυτό το καθηλωτικό αποτέλεσμα;
Ο συνιδρυτής του Chronoscope VR εξηγεί ότι το έργο ξεκίνησε με ενδελεχή έρευνα, χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικά στοιχεία της Ακρόπολης για να δημιουργηθεί μια ακριβής αναπαράσταση του χώρου. Για να προστεθούν οι αναγκαίες λεπτομέρειες, χαρτογραφήθηκε η διαδρομή που περιγράφει ο Παυσανίας, ο διάσημος αρχαίος περιηγητής και γεωγράφος. Συνδυάζοντας σχολαστικά τις περιγραφές του Παυσανία με έναν πανοραμικό χάρτη και σε συνεργασία με αρχαιολόγους, εντόπισαν την πιθανή αντιστοιχία κάθε σημείου που περιγράφεται στο κείμενο. Αυτή η μέθοδος τους επέτρεψε να δημιουργήσουν μια ιστορική ακριβή εικονική αναπαράσταση της Ακρόπολης.
Λόγω της ανάγκης της για λεπτομερή και ακριβή αναπαράσταση του αρχαιολογικού χώρου, η ομάδα συνεργάστηκε στενά με ειδικούς επιστήμονες. «Η προσέγγιση αυτή απαιτούσε τη συνεργασία με πολλούς ειδικούς από διαφορετικά πεδία, όπως η αρχαιολογία, η ιστορία και οι κλασικές σπουδές», αναφέρει ο συνιδρυτής του Chronoscope VR. Κάθε ειδικός παρείχε πληροφορίες για διαφορετικές πτυχές του έργου, δημιουργώντας ένα πλούσιο και πολυδιάστατο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση επιτρέπει στους χρήστες να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα των ιστορικών γεγονότων και τοποθεσιών.
View this post on InstagramΧορηγούμενο
Παρόλο που η απόλυτη ακρίβεια είναι δύσκολη λόγω των περιορισμένων αρχαιολογικών δεδομένων της κλασικής περιόδου, στόχος του Chronoscope VR είναι να προσφέρει στους χρήστες μια ζωντανή και ρεαλιστική εμπειρία. Για να καλύψουν τα κενά στη γνώση, άλλα αγάλματα που ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή, βασισμένα σε χαμένα κλασικά ελληνικά έργα. Αυτά τα αναχρονιστικά στοιχεία συνοδεύονται από ετικέτες για να αναγνωρίζονται έτσι εύκολα, συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της οπτικής εμπειρίας και καθιστώντας την πιο ελκυστική και εκπαιδευτική για το κοινό.
Παρθενώνας: Τα μυστήρια και τα συγκλονιστικά μυστικά του
Το Chronoscope VR
Η εφαρμογή Chronoscope VR προσφέρει μια εμπειρία βιωματικής μάθησης, κατάλληλη για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω. Για να ξεκινήσει το εικονικό ταξίδι πίσω στον χρόνο, ο χρήστης φοράει το ειδικό headset Meta Quest και παρακολουθεί ένα σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο που εξηγεί τη λειτουργία του. Με τη βοήθεια ενός μικρού τηλεχειριστηρίου, μπορεί να περιηγηθεί στην εικονική Ακρόπολη σαν να είναι πραγματικά εκεί. Το περιβάλλον είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι εύκολο στη χρήση, προσαρμόζοντας τις οπτικές γωνίες σύμφωνα με τις κινήσεις του κεφαλιού ή τη θέση του χρήστη στον χώρο. Όταν ο χρήστης στοχεύσει με το τηλεχειριστήριο σε πληροφοριακά πλαίσια δίπλα στα μνημεία, εμφανίζονται επιπλέον λεπτομέρειες για κάθε σημείο.
«Το Chronoscope VR τους βοηθά να κατανοήσουν την αρχαία ιστορία μέσω της βιωματικής εκπαίδευσης, προσφέροντας ρεαλιστικά περιβάλλοντα και διαδραστικές αφηγήσεις από ειδικούς. Αυτός ο τρόπος μάθησης δημιουργεί μια πιο βαθιά σύνδεση με το παρελθόν και διευκολύνει τη διατήρηση της ιστορικής γνώσης», τονίζει ο Γιώργος Ζετανάκης. Ο ίδιος προσθέτει πως η εικονική πραγματικότητα είναι το καλύτερο μέσο για να νιώσει κάποιος ότι βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα. Η αίσθηση της παρουσίας που προσφέρει η εικονική πραγματικότητα επιτρέπει στους χρήστες να αισθανθούν σαν να έχουν ταξιδέψει στον χρόνο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ιστορικά περιβάλλοντα με έναν συναρπαστικό και μοναδικό τρόπο.
Οι επόμενοι στόχοι της ομάδας
Στα επόμενα βήματα ανάπτυξης του Chronoscope VR, η ομάδα σκοπεύει να επεκτείνει την εμπειρία σε άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ολυμπία, οι Δελφοί, η Κνωσσός και η Σαλαμίνα. «Σχεδιάζουμε να διαθέσουμε το Chronoscope VR σε μεγάλες πλατφόρμες όπως το Steam και το MetaStore, έτσι ώστε να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Θέλουμε να δώσουμε στους χρήστες την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την ιστορία και την αρχιτεκτονική με έναν εντελώς νέο και διαδραστικό τρόπο, ακολουθώντας τον δικό τους ρυθμό και καθοδηγείται από την περιέργειά τους», καταλήγει ο Γιώργος Ζετανάκης.
Το μυστήριο της Ακρόπολης: Τι συμβαίνει με την ανδρική φιγούρα που «κρύβεται» στο Ιερό Βράχο
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Ζεστανάκη
Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Γιώργο Ζετανάκη σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώσαμε μαζί σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας, και η φιλία μας και η κοινή μας πορεία ήταν πάντα ευχάριστη για όλους. Ο Γιώργος ήταν ένα δραστήριο και καινοτόμο παιδί, που σίγουρα δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήσυχο. Διαθέτει μοναδικό χιούμορ και ένα ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, με σκέψεις που πάντα ξεπερνούσαν αυτές τις συνομηλίκων του. Έχοντας τη «ικανότητα» να χάνεται και να επανέρχεται με αστείρευτο κέφι και μοναδική ζωντάνια, οι ιδέες του για παιχνίδι και αταξίες ήταν πάντα πρωτοποριακές και ξεκαρδιστικές.
Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο: Η «Τρύπα της Μοίρας», η σαρκοφάγος, και τα μυστήρια
Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος που κατάφερνε πάντα να κερδίζει αβίαστα την προσοχή και την εκτίμηση όλων γύρω του. Θέλουμε να τον συγχαρούμε για το σπουδαίο έργο του, το οποίο αναμφίβολα θα προσφέρει θετικά και πολυεπίπεδα σε όλους και κυρίως στη νέα γενιά, γιατί… όπως λέει και η παροιμία, «ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Ευχόμαστε το εγχείρημά του να έχει επιτυχία και θα τον διαβεβαιώσουμε ότι το PanicTimes.gr θα είναι πάντα δίπλα του ως ένας ισχυρός σύμμαχος και υποστηρικτής στην αξιόλογη προσπάθεια επίτευξης όλων των στόχων του και στην πραγματοποίηση του σπουδαίου έργου του. Πάμε δυνατά, Γιώργο!
Χορηγούμενο