Χρυσός υπάρχει και ξεκινούν άμεσα οι εξορύξεις στη Θράκη… Τα κοιτάσματα και η εταιρεία που αναλαμβάνει το τεράστιο έργο
Σημαντικές επενδύσεις στην εξόρυξη χρυσού δρομολογούνται στην περιοχή της Θράκης, με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη και τις Σάππες, καθώς η περιοχή φέρεται να διαθέτει σημαντικά αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου. Μετά το έργο στις Σκουριές, το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η δημιουργία μεταλλείων χρυσού στη Θράκη, με αρχή τη θέση Λόφος Περάματος.
Χρυσός υπάρχει και ξεκινούν άμεσα οι εξορύξεις στη Θράκη
Σύμφωνα με ανακοινώσεις στο περιθώριο του 10ου Φόρουμ των Δελφών από τον γενικό διευθυντή των Μεταλλείων Θράκης, θυγατρικής του ομίλου Eldorado Gold, η κατασκευή του μεταλλείου στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, με την πρώτη παραγωγή χρυσού να προβλέπεται για το 2028. Το κοίτασμα αυτό, που βρίσκεται στα όρια των νομών Έβρου και Ροδόπης, στους δήμους Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας Σαπών, εκτιμάται ότι περιέχει 10,3 εκατομμύρια τόνους αποθεμάτων με μέση περιεκτικότητα 3,0 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο.
Η επένδυση για το έργο στον Λόφο Περάματος ανέρχεται σε 430 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 700 καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ οι δύο δήμοι θα ωφεληθούν από ανταποδοτικά τέλη ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η παραγωγή χρυσού από το μεταλλείο αυτό εκτιμάται ότι θα καταστήσει την Ελλάδα έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Eldorado Gold σχεδιάζει να αξιοποιήσει και ένα άλλο σημαντικό κοίτασμα στις Σάπες του νομού Ροδόπης, όπου υπάρχουν πιθανά αποθέματα 637.000 ουγγιών χρυσού με μέση ποιότητα 15,1 γραμμάρια ανά τόνο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες περιοχές της Δυτικής Θράκης ενδέχεται να κρύβουν χρυσοφόρα κοιτάσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, ένα σχήμα ξένων επενδυτών και εταιρειών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Λ. Μπακούρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Θράκη χρειάζεται μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν απασχόληση και θα οδηγήσουν σε “αντίστροφη μετανάστευση” στην περιοχή. Τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας, επισημαίνοντας τον πλούτο του ελληνικού εδάφους, ιδιαίτερα στη Θράκη, κάτι που είναι γνωστό από την αρχαιότητα.
Σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα, ο χρυσός αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για πολλές χώρες. Η Ελλάδα, με το σημαντικό χρέος της, έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει οικονομικά μέσω της εξόρυξης υδρογονανθράκων και χρυσού, πηγές που προς το παρόν αξιοποιούνται κυρίως από ξένες εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει η ευρύτερη ανάγκη να αξιοποιηθούν όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα γάλλιου στη Λακωνία και σπάνιων μετάλλων στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία επίσης ενδιαφέρουν ξένους επενδυτές.
Χορηγούμενο