ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις σοκ από Στυλιανίδη στη Βουλή: «Η μισή Κύπρος είναι τουρκική»

Τα αδιανόητα σκηνικά που εκτυλίχθηκαν μέσα στη Βουλή αποδεικνύουν πόσο εύθραυστα μπορεί να είναι τα ιστορικά τραύματα και οι… Εθνικές αντιλήψεις που υπάρχουν στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Η τοποθέτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη, προκάλεσε ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την προειδοποίησή του για τη σημασία του συσχετισμού δυνάμεων στην υπεράσπιση της Κύπρου. Οι αναφορές στις προσφυγικές αναμνήσεις του 1974 προκάλεσαν αντιδράσεις και ανησυχία από μέλη της βουλής.

Τα λόγια του υπουργού προκάλεσαν μάλιστα έντονες αντιδράσεις… Με ορισμένα μάλιστα κόμματα να ζητούν ακόμα και τη διαγραφή της αμφιλεγόμενης φράσης από τα πρακτικά.

Η Κύπρος, αν και νησί της Ευρώπης, συνεχίζει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής και ιστορικής ταυτότητας της Ελλάδας. Το παρελθόν αποτελεί μέρος της Ιστορίας που η χώρα πρέπει να μην ξεχνά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Παρά τις εντάσεις στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, ενισχύοντας τις διπλωματικές της προσπάθειες στο διεθνές πεδίο.

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση που προκλήθηκε στη Βουλή αποτελεί ένδειξη του ότι η Κύπρος παραμένει ένα ζήτημα που αγγίζει βαθιά τις εθνικές ευαισθησίες και απαιτεί προσεκτική και συνεχή διαχείριση από την πολιτική ηγεσία.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Υπουργού που προκάλεσε σοκ και αντιδράσεις

«Οφείλω να απαντήσω ως Έλληνας της Κύπρου και μάλιστα με στοιχεία. Και δίχως διάθεση αντιδικίας. Πρώτον, επειδή γράφηκαν και ακούστηκαν πολλά ότι υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα για την θέση του γγ του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού ΙΜΟ. Επικαλούμαι την δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη που ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υποψηφιότητα.

Ποτέ για τον χειρισμό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία διαφωνία εκ μέρους της Κυριακής προεδρίας. Μιλάμε για μάχες του ελληνισμού. Είχα την τύχη να είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια περίοδο και βοήθησα όπου ο ελληνισμός έδωσε την μεγαλύτερη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Υπήρξε απόλυτη αρμονία σε όλες τις ενέργειας

Εάν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχης όπως η μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος τότε είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλά και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική».

Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Στυλιανίδης επανήλθε και είπε πως «η διατύπωση με ακριβώς τις ίδιες λέξεις έχει διατυπωθεί πολλές φορές στην κυπριακή Βουλή χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις. Θεωρήθηκε από ορισμένους ότι εγώ παραχώρησα την μισή Κύπρο στην Τουρκία. Όσοι με ξέρουν ξέρουν και τους αγώνες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν στα εισαγωγικά η φράση μου και πιστεύω ότι έτσι θα περάσει στα πρακτικά.

Παρακάμφθηκαν όμως όσα είπα για την πραγματική κατάσταση με τις υποψηφιότητες στον IMO. To πιο σημαντικό είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον οργανισμό και στη διεθνή ναυτιλία. Και οι κοινές μάχες του ελληνισμού για να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός στην Κύπρο πρέπει να είναι μάχες συνετές με επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων. Γιατί αυτό που έγινε το ’74 και το υπονόησα αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα αρνηθούν την ρεαλιστική πραγματικότητα τότε ο Κυπριακός ελληνισμός όχι απλά κινδυνεύει αλλά θα βρεθεί προ σκληρών διλημμάτων και δυστυχώς ο ελληνισμός – όπως έχει συμβεί και σε άλλες τραγωδίες – θα βρεθεί προ νέας εθνικής τραγωδίας».

Back to top button