Σε μία δήλωση που προκάλεσε μάλιστα σοκ προέβη ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, αναφέροντας πως η Συνθήκη της Λωζάνης σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση είναι «παρωχημένη».
Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και πρώην υφυπουργός Παιδείας ήταν καλεσμένος το πρωί στον ΣΚΑΪ. «Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση και να πούμε την πραγματικότητα. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη παρωχημένη σε σχέση με την αποστρατικοποίηση», ανέφερε ο κ. Συρίγος κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Στην επισήμανση δημοσιογράφων πως και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για αναθεώρηση, ο ίδιος απάντησε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ένα τεράστιο πράγμα. Είναι μια βασική συμφωνία, έχει άλλες 14 συμφωνίες, παραρτήματα κλπ. Το 97% όλων αυτών στο σήμερα δεν έχει καμία αξία».
«Τα μόνα τα οποία έχουν αξία στο σήμερα είναι αυτά που ορίζουν σύνορα της Τουρκίας έναντι των γειτονικών χωρών. Αυτό έχει αξία στο σήμερα. Οι Τούρκοι εμμένουν ότι έχει αξία στο σήμερα το καθεστώς αποστρατικοποιήσεως, το οποίο όμως είναι παρωχημένο εκ των πραγμάτων» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Τοποθέτηση που εύλογα προκάλεσε επίσης την αντίδραση του πάνελ
Δείτε μάλιστα το βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας
Σοκ και δέος ‼️
«Παρωχημένη η συνθήκη της Λωζάννη,πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο.Το 97% του συνόλου της δεν έχει καμία αξία.
Θεωρητική η σημασία της για τη Θράκη»συμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ,Άγγελο Συρίγο ‼️
Η ΝΔ υιοθετεί την ατζέντα Ερντογαν για αναθεώρηση της συνθήκης pic.twitter.com/nx8pPgYsiDΧορηγούμενο— Marka2‼️ (@Marka2free) January 2, 2024
Οι διευκρινίσεις μετά τις σφοδρές αντιδράσεις
Μετά τις αντιδράσεις, ο κ. Συρίγος μίλησε στην ιστοσελίδα militaire.gr και έδωσε διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «εάν κάτι είναι παρωχημένο δεν σημαίνει ότι αναθεωρείται». «Εκείνο το οποίο είπα ρητώς είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, στο σύνολο σχεδόν των διατάξεών της, δεν έχει καμία σημασία στο σήμερα, είναι παρωχημένη», συμπλήρωσε επίσης.
Ο κ. Συρίγος έκανε ειδική αναφορά σε διατάξεις περί «συμμαχικών νεκροταφείων» και περί «επιστροφής αιχμαλώτων» που δεν έχουν καμία βάση στο σήμερα, ενώ σχετικά με τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης σημείωσε ότι αναφέρονται σε μέσα που αφορούσαν το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Επανέλαβε, επίσης, ότι το μοναδικό που έχει σημασία είναι οι διατάξεις για τα σύνορα και τις δύο μειονότητες.
Χορηγούμενο