Δημήτρης Μητροπάνος: Ποιά είναι η συγκλονιστική ιστορία πίσω από την περιβόητη «Ρόζα» και το θρυλικό τραγούδι;
Για περίπου δύο δεκαετίες, το τραγούδι-θρύλος “Ρόζα”, το οποίο δημιούργησε ο Θάνος Μικρούτσικος και ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος, παρέμενε ξεχασμένο σε ένα συρτάρι, χωρίς να του δίνεται προσοχή. Ωστόσο, η προσοχή επαναστατεί όταν η συγκεκριμένη μελωδία βγαίνει στο φως, με το κοινό να τη λατρεύει και να αναρωτιέται ποιο ήταν το πραγματικό πρόσωπο που ενέπνευσε τον δημιουργό της, τον Άλκη Αλκαίο.
Είναι ακόμη το 1977, στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, όταν ο Θάνος Μικρούτσικος ενδιαφέρεται για ένα ποίημα του Άλκη Αλκαίου που διαβάζει στην εφημερίδα “Ριζοσπάστης”. Ο Αλκαίος, ποιητής και στιχουργός, είχε υποστεί βασανιστήρια από την Χούντα, και αυτό επηρέασε σημαντικά τη ζωή και την υγεία του. Μετά από αυτήν την περίοδο, αντιμετώπισε κινητικά και νευρολογικά προβλήματα που επηρέασαν την καθημερινότητά του. Παρ’ όλα αυτά, αναζήτησε θεραπείες και υποβλήθηκε σε ειδική χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό, χωρίς όμως να βελτιωθεί σημαντικά. Συνεπώς, πέρασε πολλές ημέρες απομονωμένος, πολλές φορές καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι.
Τα φρικτά βιώματα που κρύβουν οι στίχοι του θρυλικού τραγουδιού
Οι στίχοι του τραγουδιού φέρουν τα βάρη των τραυματικών εμπειριών του συνθέτη, τη μελαγχολία που προέκυψε από τις αναμνήσεις της περιόδου εκείνης, αλλά και την ελπίδα για το μέλλον. Ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσίασε τον συγγραφέα στο ελληνικό κοινό μέσω ενός τραγουδιού στον δίσκο “Τραγούδια της Λευτεριάς” το 1978, και στη συνέχεια, το 1982, με το άλμπουμ “Εμπάργκο”, στο οποίο υπογράφει τους στίχους όλων των τραγουδιών, με κομμάτια όπως το “Το κακόηθες μελάνωμα” και η “Πιρόγα”.
Ωστόσο, το τραγούδι “Ρόζα”, το οποίο ερμήνευσε ο Μητροπάνος, γιατί δεν ηχογραφήθηκε νωρίτερα παρόλο που είχε γραφτεί περίπου την ίδια περίοδο; Η απάντηση προέρχεται από τον ίδιο τον Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη για το γεγονός ότι το τραγούδι παρέμεινε απομονωμένο για 20 χρόνια, μέχρι να κυκλοφορήσει το 1996 και να γίνει ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και δημοφιλή σύγχρονα λαϊκά τραγούδια.
Η «Ρόζα» αποκτά «πνοή»
Ήταν το 1976 όταν ο Άλκης Αλκαίος έστειλε τους στίχους ενός τραγουδιού στον συνθέτη. Εκείνη την περίοδο, ο συνθέτης ζούσε σε ένα διαμέρισμα στην πόλη και ξεκίνησε να μελοποιεί τους στίχους. Οι νότες και ο ρυθμός πήραν γρήγορα μορφή στο μυαλό του, αλλά κάνοντας ένα λάθος με τη χρήση της σουρντίνας του πιάνου, πνίγοντας τον ήχο για να μην ενοχλήσει τους γείτονες, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό.
Αργότερα, ο συνθέτης προτείνει το τραγούδι στην Χαρούλα Αλεξίου, αλλά και αυτή δεν ενδιαφέρεται. Έτσι, το κομμάτι παραμένει στο συρτάρι του μέχρι το… 1996, όταν αποφασίζει να το ηχογραφήσει για ένα ιστορικό άλμπουμ, το “Στου αιώνα την παράγκα”. Το κοινό ανταποκρίνεται θερμά στο τραγούδι, καθιστώντας το έναν από τους μεγάλους ύμνους.
Απολαύστε τον Δημήτρη Μητροπάνο σε μια συγκλονιστική ερμηνεία του «Ρόζα» στο Ηρώδειο
Ποιά ήταν, όμως, η Ρόζα;
Από τότε, πολλοί αναρωτιούνται για την ταυτότητα της γυναίκας που εμπνεύστηκε τον Άλκη Αλκαίο. Ποια είναι η μυστηριώδης… Ρόζα που αποδείχθηκε πηγή έμπνευσης αυτού του συνθέτη, με τον ίδιο να κρατάει το μυστικό πίσω από τους στίχους του. Πολλοί υποστηρίζουν πως, βασιζόμενοι στο βιογραφικό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τα βιώματα του ποιητή, η… Ρόζα Λούξεμπουργκ είναι η πιθανότερη επιλογή.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, μια μαρξίστρια φιλόσοφος και αγωνίστρια για την επανάσταση, γεννήθηκε στην τότε ελεγχόμενη από τη Ρωσία Πολωνία. Δραστηριοποιήθηκε στην πατρίδα της και στη Γερμανία, προσπαθώντας να αφυπνίσει τις συνειδήσεις, αλλά τελικά τη βρήκε τραγική μοίρα, καθώς δολοφονήθηκε. Οι τελευταίες της λέξεις… «Πίστη στην Επανάσταση», αντικατοπτρίζουν την πολιτική της κληρονομιά και αποτελούν έμπνευση για εκείνους που ακολουθούν τον αγώνα για τη δικαιοσύνη. Ας θυμόμαστε αυτές τις λέξεις κάθε φορά που αναφερόμαστε στη δική μας “Ρόζα”.
Χορηγούμενο