ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικές δηλώσεις από τον ΥΠΕΞ της Σερβίας: Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε!

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, ο οποίος εκτιμά ότι η ουκρανική σύγκρουση έχει όλα τα χαρακτηριστικά του.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας και πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ίβιτσα Ντάτσιτς πιστεύει ότι η ουκρανική σύγκρουση στα χαρακτηριστικά της είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Αυτό είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Politika, η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Η ουκρανική σύγκρουση είναι ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος, το ιδιαίτερο είναι ότι οι ένοπλες ενέργειες γίνονται σ’ ένα συγκεκριμένο μέρος. Ουσιαστικά, σχεδόν όλος ο κόσμος βρίσκεται στη μία ή στην άλλη πλευρά», δήλωσε.

«Στον ΟΗΕ υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας ομάδας φίλων του ενός ή του άλλου. Αποφεύγουμε να λάβουμε μέρος σε τέτοια, καθώς το να είμαστε σε μία από τις ομάδες που ορίζονται μ’ αυτόν τον τρόπο σε κατατάσσει στη θέση του εχθρού για τους εκπροσώπους της άλλης ομάδας», τόνισε ο Ντάτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να χαρακτηριστεί ως παγκόσμια.

«Κριτήριο μας είναι το συμφέρον της Σερβίας»

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας σημείωσε επίσης ότι η Σερβία δεν σκοπεύει ν’ αναθεωρήσει τη θέση της σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατόπιν αιτήματος τρίτων χωρών, όπως αναφέρουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει η ίδια όπως καθορίστηκε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Θεωρούμε λάθος να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά το ζήτημα της ένταξης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα», δήλωσε κατηγορηματικά ο σέρβος πολιτικός.

«Κριτήριο μας είναι το συμφέρον της Σερβίας. Οι δυτικές χώρες δεν έδειξαν καμία κατανόηση για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, παρόλο που τώρα έχουν επανενεργοποιήσει τη σημασία της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθά ούτε μας ενθαρρύνει να κάνουμε μια επιλογή όταν πρόκειται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ούτε η στάση της Ρωσίας» μας βοήθησε

«Δεν μας βοήθησε όμως ούτε η στάση της Ρωσίας , η οποία αναφέρεται συχνά στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου όταν μιλά για το δικαίωμα απόσχισης ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας. Ούτε η μία ούτε η άλλη θέση είναι υπέρ μας γιατί δείχνει στην πραγματικότητα πώς οι αρχές μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Το ερμηνεύουμε μόνο με έναν τρόπο – διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι στο θέμα της «ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής του Βελιγραδίου μ’ αυτήν της ΕΕ», η Σερβία βρίσκεται υπό «διαρκή πίεση».

Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 12 Ιανουαρίου, ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέρεκ Σολ, υπενθύμισε ότι οι αρχές της χώρας πρέπει ν’ αποφασίσουν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαφορετικά η Σερβία «δεν θα μπορέσει ν’ αναπτυχθεί», επισήμανε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Back to top button