Γιατί η Γερμανία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία; Δραματικές εξελίξεις για πρώτη φορά μετά το τέλος του Χίτλερ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γερμανία προχωρά σε μια ιστορική και άκρως συμβολική κίνηση, αναπτύσσοντας μόνιμο στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία. Το Βερολίνο στέλνει 4.800 στρατιώτες και 200 πολιτικούς υπαλλήλους στη Λιθουανία, ενισχύοντας καθοριστικά την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας και αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα.
Γιατί η Γερμανία αναπτύσσει στρατό στα σύνορα με τη Ρωσία;
Ο Γερμανός Καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, κατά την επίσκεψή του στο Βίλνιους, όπου επιθεώρησε το γερμανικό στράτευμα, διεμήνυσε με σαφήνεια: “Η Γερμανία και οι εταίροι της είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ εναντίον κάθε επιθετικότητας.” Τόνισε πως ο “επιθετικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια της Ευρώπης και του ευρωατλαντικού χώρου”, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Βαλτική “πολύ τεταμένη.”
Ο Μερτς διαβεβαίωσε τον Λιθουανό πρόεδρο, Γκιτάνας Ναουσέντα, για την πλήρη στήριξη της Γερμανίας: “Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς. Η ασφάλεια των συμμάχων μας είναι και δική μας ασφάλεια.” Αργότερα, οι δύο ηγέτες, μαζί με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών τους, επισκέφθηκαν τις γερμανικές δυνάμεις που σταθμεύουν ήδη στην περιοχή.
Μια Ιστορική Αλλαγή για την Bundeswehr
“Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη και πιο μόνιμη ανάπτυξη της Bundeswehr στην ανατολική Ευρώπη,” δήλωσε ο Καγκελάριος, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της κίνησης. “Και θέλω να πω αυτό στον κόσμο: Αγαπητοί Λιθουανοί, μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία.” Η ανάπτυξη αυτής της στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα περιλαμβάνει μια πλήρως εξοπλισμένη ταξιαρχία, αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική έως το 2027.
Η απόφαση για μόνιμη παρουσία των γερμανικών δυνάμεων στη Λιθουανία αποτελεί μία σημαντική μετατόπιση από την επί δεκαετίες αμυντική πολιτική της Γερμανίας, η οποία απέφευγε τη μακροπρόθεσμη στάθμευση μάχιμων στρατευμάτων στο εξωτερικό μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λιθουανία, που συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία, θεωρεί αυτή την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας για την εθνική της ασφάλεια. Η κίνηση αυτή όχι μόνο ενισχύει την άμυνα της Βαλτικής περιοχής, αλλά και συμβολίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ Γερμανίας και των βαλτικών κρατών, καθώς και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για την ανατολική του πλευρά.
Χορηγούμενο