Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος χαρακτήρισε ηττημένο τον αντίπαλο του Φ. Μπελέρη στον δήμο Χιμάρας, Γκέργκι Γκόρο, ο τελευταίος παραιτήθηκε από τον θώκο που βρισκόταν προσωρινά.
Η παραίτηση έχει κατατεθεί στον περιφερειάρχη Αυλώνα.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου του Ε. Ράμα, να διορίσει ο ίδιος δήμαρχο της αρεσκείας του στην πόλη!
Μέσω μιας ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ ο Ε. Ράμα προκάλεσε ξανά αναφερόμενος στο αίτημα να παραχωρηθεί άδεια για να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντι Μπελέρης.
«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:
1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από την CCOC είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.
2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχή, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και εύκολα κατανοητή.
3. Η αναφορά του CCOC στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς. τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χιμάρας.
Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση της CCOC αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου».
Χορηγούμενο