Advertisement
ΔΩΜΑΤΙΟ ΠΑΝΙΚΟΥ

Έχει η Ελλάδα σπάνιες γαίες και κρίσιμα μέταλλα; Ο ορυκτός πλούτος και πού βρίσκεται

Advertisement

Έχει η Ελλάδα σπάνιες γαίες και κρίσιμα μέταλλα; Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας και τα σημεία όπου βρίσκεται

Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της αυτάρκειάς της στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών, εγκρίνοντας 47 στρατηγικά έργα που στοχεύουν στην εξόρυξη, επεξεργασία και ανακύκλωση σπάνιων γαιών και μετάλλων εντός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Έχει η Ελλάδα σπάνιες γαίες και κρίσιμα μέταλλα;

Η κίνηση αυτή, που έρχεται σε εφαρμογή με τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (CRMA) τον Μάιο του 2024, σηματοδοτεί μια αποφασιστική προσπάθεια για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τρίτες χώρες, κυρίως την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή. Ο στόχος είναι φιλόδοξος: μέχρι το 2030, η ΕΕ επιδιώκει να καλύπτει τουλάχιστον το 10% των αναγκών της σε εξόρυξη, το 40% σε επεξεργασία και το 25% σε ανακύκλωση αυτών των μετάλλων, ενώ παράλληλα να περιορίσει την εξάρτηση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα στο 65% των αναγκών της σε στρατηγικές πρώτες ύλες.

Τα έργα που εγκρίθηκαν καλύπτουν 14 από τα 17 στρατηγικά μέταλλα που ορίζονται από τον CRMA, συμπεριλαμβανομένων του λιθίου, του νικελίου, του κοβαλτίου, του γραφίτη και του αλουμινίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννητριών, ηλιακών συλλεκτών, στρατιωτικών συστημάτων, δορυφόρων, μικροτσίπ και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών.

Πού βρίσκεται ο ορυκτός πλούτος στη χώρα μας;

Εν μέσω των 47 έργων, ένα ελληνικό ξεχωρίζει για την εστίασή του στην εξόρυξη και επεξεργασία βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου στη Βοιωτία. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει τον σημαντικό ορυκτό πλούτο της Ελλάδας και τη δυναμική της στον τομέα, καθώς πρόκειται για το μοναδικό έργο που επικεντρώνεται σε αυτά τα μέταλλα.

Advertisement

Ωστόσο, η Ελλάδα, παρά τον πλούσιο ορυκτό της πλούτο, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αξιοποίησή του. Η έλλειψη επενδύσεων και τεχνογνωσίας, η αδιαφορία προηγούμενων κυβερνήσεων, οι τοπικές αντιδράσεις λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και ο έντονος ανταγωνισμός από την Κίνα αποτελούν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Οι ΗΠΑ ξεκινούν γεωτρήσεις στην Κρήτη και ακυρώνουν το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Πέρα από τη Βοιωτία, η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα κρίσιμων μετάλλων σε διάφορες περιοχές:

Χαλκιδική: Το έργο στις Σκουριές, με επένδυση 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να παράγει χαλκό και χρυσό.
Χίος: Σχεδιάζεται διαγωνισμός για την εκμετάλλευση αντιμονίου.
Λακωνία: Έρευνες στους Μολάους δείχνουν υψηλή περιεκτικότητα σε γερμάνιο.
Μακεδονία και Θράκη: Κοιτάσματα αντιμονίου, βολφραμίου, τελλουρίου, ρηνίου, μολυβδαινίου, γαλλίου και γερμάνιου.
Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά κρίσιμων μετάλλων, ενισχύοντας την οικονομία και την αυτάρκεια της ΕΕ.


Χορηγούμενο

Advertisement

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Advertisement
Back to top button