Εικόνες Αποκάλυψης στη Μιανμάρ μετά τον καταστροφικό σεισμό Για 100000 νεκρούς μιλάει ο Λέκκας
Ο Εθνικός Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) προειδοποιεί για την πιθανότητα δραματικής αύξησης του αριθμού των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Μιανμάρ, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χιλιάδες θύματα.
Εικόνες Αποκάλυψης στη Μιανμάρ: Για 100000 νεκρούς μιλάει ο Λέκκας
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, τονίζοντας ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να φτάσει ακόμη και τις 100.000.
Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στο μέγεθος του σεισμού, την πυκνότητα του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές και την ευπάθεια των κτιρίων.
Ο σεισμός, μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Μανταλάι της Μιανμάρ, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Μιανμάρ είναι μια χώρα με περιορισμένους πόρους και υποδομές, γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγέντες.
Όλα όσα δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας
«Είχαμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό. Έναν σεισμό της τάξης των 7,7 βαθμών, σε μικρό εστιακό βάθος. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι παράγοντες οι οποίοι συνετέλεσαν στο να έχουμε τόσο μεγάλες καταστροφές σε τόσο εκτεταμένη έκταση», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, τόνισε πως, «η αισθητότητα του σεισμού είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε και με κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων. Δηλαδή έχουμε ένα ρήγμα το οποίο έχει μια διεύθυνση περίπου Βορράς – Νότος και τα σεισμικά κύματα – επειδή το ρήγμα αυτό είναι οριζόντιας ολίσθησης – κατευθύνονται είτε προς τον Βορρά, δηλαδή στη Κίνα είτε προς τον Νότο, δηλαδή στην Ταϊλάνδη».
Σχετικά με το σεισμικό προφίλ της περιοχής ο κ. Λέκκας είπε πως, «στην περιοχή είναι μία πανσπερμία τεκτονικών πλακών, όμως με τη συγκεκριμένη περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, έχουμε να κάνουμε με δύο πλάκες, την Ευρασιατική, η οποία είναι μία αντίστοιχη της δικής μας πλάκας, της Ευρώπης και της Ασίας, η οποία κινείται οριζόντια με διεύθυνση Βορράς – Νότος, παράλληλα προς την προς την ινδική πλάκα».
Και εξήγησε: «Έχουμε δηλαδή δύο μεγάλες πλάκες, μασίφ σχηματισμοί οι οποίοι κινούνται κατά μήκος του ρήγματος και έχουμε αυτή την τεράστια σεισμική δραστηριότητα. Είμαστε στο όριο ουσιαστικά δυο μεγάλων τεκτονικών πλακών που χαρακτηρίζονται από υψηλή σεισμικότητα. Και η περιοχή βεβαίως χαρακτηρίζεται και αυτή από υψηλότατη σεισμικότητα όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και οι άλλες που είναι προς το Βορρά και προς το Νότο».
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουμε, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται στους 50.000 με 100.000. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% να έχουμε 50.000 μέχρι 100.000. Λαμβάνοντας υπόψιν γεωλογικά – γεωδυναμικά κριτήρια, κτίρια δομημένου ιστού και τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αλλά και σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έχουν συλλέξει Αμερικανοί συνάδελφοι και μερικές εικόνες που έχουμε δει, πραγματικά επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Όπως είπε «μπορεί αυτή η εκτίμηση να είναι πραγματική, αλλά δεν θα τη μάθουμε, δεδομένου ότι οι πληροφορίες οι οποίες διοχετεύονται προς το εξωτερικό είναι πάρα πολύ λίγες».
Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης, πως «ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουμε σε 1.400 χιλιόμετρα ζημιές στην Μπανγκόκ. Οι ζημιές αυτές, είναι εντοπισμένες σε πολύ υψηλά κτήρια, δηλαδή κτήρια των 20, 40, 60 ορόφων. Δικαιολογείται πλήρως αυτή η κατάσταση, δεδομένου ότι τα σεισμικά κύματα όταν διατρέχουν αυτή τη μεγάλη απόσταση, οι περίοδοι των σεισμικών κυμάτων είναι μεγάλη. Αυτή η περίοδος συντονίζεται με τα κτήρια τα οποία έχουν και αυτά μεγάλη ιδιοπερίοδο. Συνεπώς, έχουμε απόλυτο συντονισμό των ψηλών κτιρίων, γι’ αυτό έχουμε και εντοπισμένες βλάβες στα πολύ υψηλά κτίρια.
Για το αν θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας εξήγησε πως, «πρέπει να υπάρξει ένας σεισμός της τάξεως των 7,2 βαθμών για να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια φάση εκτόνωσης, αλλά εκτιμώ ότι επειδή είναι ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης το οποίο μετακινείται προς τα νότια και προς τα βόρεια, θα συνεχιστούν αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί και προς την πλευρά της Κίνας, αλλά και προς την πλευρά της Ινδονησίας, στην μπάντα και στην Ταϊλάνδη βεβαίως».
Ο ΟΑΣΠ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παρέχει πληροφορίες και συμβουλές στις αρμόδιες αρχές.
Χορηγούμενο