Φαινόμενο αφρικανικής σκόνης σκέπασε την Αττική, μετατρέποντας το τοπίο σε εικόνες που θυμίζουν Σαχάρα. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, με την ορατότητα να μειώνεται δραματικά, ειδικά τις απογευματινές ώρες.
Μνημεία όπως η Ακρόπολη και άλλα εμβληματικά σημεία της Αθήνας «εξαφανίστηκαν» κάτω από ένα γκρίζο πέπλο σκόνης. Δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό σκηνικό. Η ημέρα έγινε ξαφνικά σκοτεινή στην Αττική.
Το κύμα σκόνης από την Αφρική, όπως κατέγραψε και δορυφορική εικόνα της NASA, επηρέασε μεγάλο μέρος της Ελλάδας, από την Κρήτη και το Αιγαίο μέχρι την Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Ωστόσο, η Κρήτη βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού του ακραίου φαινομένου. Στο νησί σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι πιο ισχυροί άνεμοι και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης σε ολόκληρη τη χώρα για την Παρασκευή 16 Μαΐου.
Σύμφωνα με το δίκτυο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ριπές ανέμου που ξεπέρασαν τα 100 km/h καταγράφηκαν στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου. Η ισχυρότερη ριπή έφτασε τα 137 km/h στη Φινοκαλιά Λασιθίου.
Ταυτόχρονα, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην Κρήτη ήταν εξαιρετικά υψηλές. Αγγίζοντας τα 1000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Αυτό κατατάσσει το τρέχον επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης ως ένα από τα πιο έντονα των τελευταίων ετών.
Επιπλέον μια φωτογραφία από το Ρέθυμνο αποδεικνύει τις πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης. Ενώ ένας πίνακας παρουσιάζει τις 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου που καταγράφηκαν την ίδια ημέρα.
Περισσότερα στοιχεία για τις συγκεντρώσεις σκόνης στην Κρήτη αποκαλύπτουν ότι ο σταθμός ποιότητας αέρα του Meteo.gr στο Δημαρχείο Ρεθύμνου κατέγραψε συγκεντρώσεις που πλησίασαν τα 980 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το μεσημέρι της Παρασκευής.
Χορηγούμενο