EΛΛΑΔΑ

Έκρηξη οργής για την τραγωδία στα Τέμπη: Μαθητές και φοιτητές ξανά στους δρόμους!

«Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί!»

Το ΑΠΘ θρηνεί τους νεκρούς φοιτητές του, στην Πάτρα οι μαθητές πήγαν στο σχολείο με μαύρα ρούχα, σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία, Λέσβο, Δράμα συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία. Νέα διαμαρτυρία φοιτητών σήμερα στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ μαθητές στον Πειραιά βγήκαν και σήμερα στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν. Το κύμα οργής και αγανάκτησης των νέων για την σιδηροδρομική τραγωδία δεν κατευνάζει. Καθώς προετοιμάζονται και για τα νέα μεγάλα συλλαλητήρια της Τετάρτης 8 Μαρτίου.

Το έγκλημα στα Τέμπη, που αρχικά ο πρωθυπουργός απέδωσε σε έναν και μόνο αποδιοπομπαίο τράγο -τον σταθμάρχη- ήταν για τους νέους η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όμως κανένα δυστύχημα δεν οφείλεται απλά σε ένα «ανθρώπινο λάθος». Και οι νέοι ξεσηκώνονται και πρωτοστατούν στις ειρηνικές διαδηλώσεις για τους συνομήλικούς τους που χάθηκαν. Γιατί βάζουν τους εαυτούς τους στη θέση των θυμάτων. Γιατί «στέρεψαν τα δάκρυα και γίνανε οργή», όπως βροντοφώναξαν την περασμένη εβδομάδα οι μαθητές στη Λάρισα, με τα πανό που γράφουν τη φράση «ήταν η κακιά η (χ)ώρα» να αποτυπώνουν το κλίμα απαξίωσης και αμφισβήτησης που επικρατεί στις νεότερες ηλικίες.

Διαμαρτυρία φοιτητών στο υπουργείο Μεταφορών

Σε συμβολικό ακτιβισμό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα 57 θύματα των Τεμπών προχώρησε αντιπροσωπεία φοιτητών του Δικτύου Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

«Το τραγικό δυστύχημα μας προκαλεί οργή και θλίψη! Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών θα πέσει στο κενό. Η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αυτή την τραγωδία. Για το γεγονός ότι τα τελευταία 4 χρόνια δεν έκανε καμία κίνηση εκσυγχρονισμού των υποδομών, για τους 400 εργαζόμενους που απέλυσε, για το σύστημα τηλεδιοίκησης που δεν εγκατέστησε. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι το δυστύχημα έγινε από ανθρώπινο λάθος, δεν πείθει κανέναν. Είμαστε η φωνή των νεκρών μας!».

Πλημμύρισαν τους δρόμους οι μαθητές του Πειραιά

Μεγάλη συγκέντρωση για τα θύματα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη, πραγματοποίησαν σήμερα μαθητές και φοιτητές στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς τον σταθμό του ΗΣΑΠ.

«Βουβή» μέρα στο ΑΠΘ

Η πλειοψηφία των θυμάτων στα Τέμπη είναι νεαρά άτομα, ηλικίας 20 με 30 ετών. Παράλληλα, 26 φοιτητές του ΑΠΘ βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

Στο ΑΠΘ, που θρηνεί 12 φοιτητές του, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα μαθήματα. Επειδή σήμερα είναι προγραμματισμένες οι κηδείες κάποιων φοιτητών, τα τμήματα της Γεωπονικής, του Γαθηματικού, των Τοπογράφων, το Βιολογικό και της Νομικής για κάποιες ώρες δεν θα έχουν σήμερα μάθημα. Μάλιστα, όπως περιγράφει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, είναι μέρες που δεν ακούγονται φωνές και γέλια των φοιτητών.

Νέο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τετάρτη 8/3

«Την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων στις 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία», αποφάσισαν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας:

Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογία, Τούρκικων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ ΠαΔΑ, και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ.

Αλλά και σήμερα, στον Πειραιά, μαθητές και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους:
Συμβολικές κινητοποιήσεις στα σχολεία

Αλλά και στα σχολεία συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι συμβολικές δράσεις από τους μαθητές.

Στην Πάτρα, μαθητές προσέρχονταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα, για να κλείσουν τις πόρτες, στο πλαίσιο ένδειξης διαμαρτυρίας για το τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα. Αλλά και συμπαράστασης στο πένθος των οικογενειών των νεκρών που κατά κύριο λόγο ήταν παιδιά και φοιτητές.

Φωτογραφία είναι από το aigiovoice
Συνεχίζονται οι καταλήψεις για την τραγωδία των Τεμπών

Οι μαθητές συνεχίζουν τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους και βάζουν «λουκέτο» σε αρκετά σχολεία.

Στη Μαγνησία συζητήσεις γίνονταν από το πρωί μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών για το θέμα. Ενώ την Τετάρτη 8 Μαρτίου οργανώνεται συλλαλητήριο στις 12:00 το μεσημέρι από φοιτητές και μαθητές που θα ξεκινήσει από το Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το πρωί σε κατάληψη βρίσκονται επτά σχολεία ενώ σε άλλα τρία οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν: Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Λεχωνίων, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 4ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Αποχή από τα μαθήματα όλη την ημέρα αποφάσισαν οι μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ενώ δίωρη αποχή θα κάνουν οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.

Στην Κρήτη, σύμφωνα με την εως τώρα ενημέρωση, υπό κατάληψη τελούν το 1ο ΕΠΑΛ, το 8 ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Πύργου στο Ηράκλειο.

Σε όλα τα σχολεία της Πάτρας, τα δεκαπενταμελή έχουν ήδη πάρει απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, κατάληψη κάνουν από σήμερα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο της Πυλαίας στην περιοχή των Κωνσταντινοπολίτικων.

Στην Καρδίτσα, υπό κατάληψη τελούν δύο σχολεία της Καρδίτσας. Πρόκειται για το 3ο ΓΕΛ και το 3ο Γυμνάσιο.

Συνολικά 17 σχολικές μονάδες της Λέσβου βρίσκονται, μάλιστα, υπό κατάληψη. Συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη: Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Γυμνάσια: 2ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο και 5ο Γυμνάσιο. Εκτός Μυτιλήνης υπό κατάληψη βρίσκονται:

Στη Γέρα: Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Στο Πλωμάρι: Γυμνάσιο και ΓΕΛ
Στην Αγιάσο: Γυμνάσιο και ΓΕΛ
Στο Μανταμάδο: Γυμνάσιο και Λύκειο

Τέλος, στη Δράμα, τα σχολεία, 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 2ο Γυμνάσιο, 3ο και 4ο ΓΕΛ και το Μουσικό Σχολείο σήμερα κάνουν κατάληψη.

Back to top button