Τι έκρυβαν οι αστείες ατάκες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη στο Φόρουμ των Δελφών; Από τη μία πλευρά ο Αμερικανός πρέσβης αποθέωσε τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, από την άλλη όμως έκανε λόγο για κοινή ευθύνη Ελλάδας και Τουρκίας στην μεταξύ τους διαμάχη. Και, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν συμπεριφέρεται σωστά στην Άγκυρα.
Μπορεί ο Τζορτζ Τσούνης να έχει ελληνικές ρίζες… Μιλώντας, όμως, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών απέδειξε ότι αποτελεί «γνήσιο τέκνο» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Δείχνοντας ότι γνωρίζει άριστα το επικοινωνιακό «παιχνίδι», κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον διευθυντή της αγγλόφωνης «Καθημερινής» Αθανάσιο Έλλις, έκανε επίκληση αρκετές φορές στην ελληνική καταγωγή του (μίλησε μάλιστα και ελληνικά επικαλούμενος μια φράση που του έλεγε ο πατέρας του) και επιστράτευσε πολλές «αστείες» ατάκες για να «κερδίσει» το κοινό. Πίσω όμως από το ανάλαφρο κλίμα και τα πολλά χαμόγελα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είπε και πολλά -τουλάχιστον ανησυχητικά- πράγματα για τη χώρα μας, σε σχέση με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αγορά των F-16 από την Άγκυρα, και σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, μίλησε για ευθύνες και των δύο πλευρών, δηλώνοντας ότι θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε πως μία από τις δύο πλευρές «έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους». Το προχώρησε μάλιστα ακόμα περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει φερθεί σωστά στην Τουρκία και θα πρέπει «να συμπεριφερθεί καλύτερα». Δεν δίστασε εξάλλου να παραδεχθεί ότι στο παρελθόν ΗΠΑ και Τουρκία είχαν παραδοσιακά στενές σχέσεις και μάλιστα ευχήθηκε να επιστρέψουν οι ημέρες αυτής της συνεργασίας.
«Εύχομαι να πάρει η Τουρκία τα F-16»
Μάλιστα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα ευχήθηκε η Άγκυρα να καταφέρει τελικά να πάρει το F-16, γιατί αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Παραδέχθηκε πάντως ότι μεσολαβούν αρκετές χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ υπάρχουν και νομοθέτες που διαφωνούν, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και όσα δήλωσε σχετικά με τον ρόλο της χώρας του στα ελληνοτουρκικά. Αποκάλυψε ότι μετά τις εκλογές στις δύο χώρες θα επιχειρηθεί μια «ειλικρινής» προσπάθεια μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις τους.
Αν και τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν αν τους ζητηθεί… Άφησε να εννοηθεί ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι καλύτερο «να τα βρουν μεταξύ τους». «Οι δύο χώρες είναι δίπλα χιλιετίες. Γνωρίζονται μεταξύ τους καλύτερα από όσο γνωρίζονται μαζί μας. Διαθέτουν πολύ καλούς διπλωμάτες και είναι αναγκαίο να προσπαθήσουν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Ακόμα κι αν δε μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα», δήλωσε.
Πάντως, αναφέρθηκε και στις απειλές που εξαπολύονται εναντίον της Ελλάδας από τον τουρκικό Τύπο, τονίζοντας ότι προσβάλλουν τόσο την αξιοπρέπεια του έθνους όσο και τη δική του, πρόσθεσε όμως ότι οι απειλές δεν συνοδεύτηκαν από πράξεις. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μια τέτοια ρητορική και ενοχλήσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η επικοινωνία αφού δημιουργούνται παρερμηνείες και υπερβολικές αντιδράσεις.
Και η… αποθέωση της Ελλάδας
Σε κάθε περίπτωση, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες. Και δεν παρέλειψε να αποθεώσει την χώρα μας αλλά και να κάνει κριτική προς την στάση των ΗΠΑ στο παρελθόν.
Σχολιάζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο για τη χώρα του. Τόνισε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ βασίζονται στην Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της εισβολής στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συστρατεύθηκε και αυτό το έκανε για λόγους αρχής», τόνισε.
Για το θέμα των F-35… Σημείωσε ότι η Ελλάδα πιθανότητα θα είναι η μόνη χώρα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα έχει F-35. Και στάθηκε στην σπουδαιότητα να εξασφαλίσουν οι ΗΠΑ ότι τελικά αυτό θα συμβεί και η χώρα μας θα τα παραλάβει.
Η θέση των ΗΠΑ στις επικείμενες Ελληνικές εκλογές και οι επενδύσεις
Στο ερώτημα ποια είναι η θέση των ΗΠΑ στις επικείμενες Ελληνικές εκλογές… Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση της χώρας του να εμπλακεί σε ένα εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας. Υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών αναβαθμίζονται συνεχώς, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. «Αυτό θα συμβεί και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών τώρα», ξεκαθάρισε.
Μάλιστα, αναφερόμενος στο παρελθόν… Παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλα λάθη το 1967 και το 1974. Σε δύο «μαύρες σελίδες» για την Πατρίδα μας, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Υπενθύμισε μάλιστα ότι για τα λάθη αυτά απολογήθηκε και ο Πρόεδρος Κλίντον κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Ακόμα, δήλωσε ενθουσιασμένος για το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν πολύ μεγάλο ενεργειακό κόμβο. Αφού τα επόμενα χρόνια θα παράγει 2 ή 3 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να καταναλώσει. Τέλος, στάθηκε στις πολύ σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούν αμερικανικές εταιρείες στη χώρα… Αλλά και τις σημαντικές συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών.
Συνολικά, γίνεται αντιληπτό ότι η αμερικανική προσέγγιση έχει αλλάξει σε έναν σημαντικό βαθμό. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην γεωπολιτική «σκακιέρα» παγκοσμίως. Από τη μία πλευρά η σχέση των ΗΠΑ με τη χώρα μας δε μπορεί να αμφισβητηθεί… Όπως και η στήριξη στον τομέα της άμυνας και των αμερικανικών επενδύσεων. Από την άλλη, όμως, είναι φανερό ότι η Ουάσιγκτον επιχειρεί άνοιγμα και προς την Τουρκία. Εν αναμονή μάλιστα και μιας πιθανής πολιτικής αλλαγής. Το πως θα εξελιχθεί αυτό για τη χώρα μας, θα το δείξει το -άμεσο; – μέλλον.
Χορηγούμενο