Εμφανίστηκαν λιθόκεροι και σπέρνουν τον πανικό… Πόσο επικίνδυνο είναι το μυστηριώδες έντομο με το επώδυνο δάγκωμα; Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι αναφορές από κατοίκους της Λαμίας σχετικά με την παρουσία του λιθόκερου, ενός εντόμου γνωστού για το επώδυνο δάγκωμά του. Ο λιθόκερος έχει αρχίσει να εμφανίζεται σε περιοχές της Ελλάδας, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στους κατοίκους. Η ιστοσελίδα lamiareport.gr δημοσίευσε μια φωτογραφία του εντόμου που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία του στη Λαμία.
Σε συνέντευξή του στο κανάλι Action24 και στην εκπομπή «Πρωινή ζώνη», ο Πάνος Πετράκη, ερευνητής του εργαστηρίου Εντομολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, εξήγησε περισσότερα για το λιθόκερο και τον πιθανό κίνδυνο που ενέχει. Όπως ανέφερε, το έντομο δεν είναι δηλητηριώδες και παρά το επώδυνο δάγκωμά του, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Ο λιθόκερος είναι ευρέως διαδεδομένος και μπορεί να βρεθεί από την Ευρώπη μέχρι την Ασία, κάτι που εξηγεί τη συχνή εμφάνισή του σε διάφορες περιοχές.
Η αύξηση της παρουσίας του λιθόκερου στην Ελλάδα αποδίδεται πιθανότατα στις αλλαγές του κλίματος και στις υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την εξάπλωσή του. Αν και η εμφάνισή του έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία, οι ειδικοί καθησυχάζουν το κοινό, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς το δάγκωμα του εντόμου είναι μεν επώδυνο, αλλά δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία.
«Ο λιθόκερος υπήρχε πάντα και υπάρχει από την Κροατία μέχρι τα όρια της Άπω Ανατολής, μέχρι το Βιετνάμ. Έχει αναφερθεί μέχρι και στην Ταϊλάνδη, μάλιστα. Είναι ένα έντομο το οποίο ζει στο νερό, σε υδροβιότοπους… Και, επειδή ακριβώς ζει σε υδροβιότοπους, υφίσταται όλες τις καταστροφές που κάνει ο άνθρωπος εκεί. Ο λιθόκερος υπήρχε από πάντα, είναι το μοναδικό έντομο της οικογένειας belostomatidae που υπάρχει στην Ευρώπη», ανέφερε αρχικά.
Ωστόσο όπως λέει, ένα του τσίμπημα προκαλεί πόνο: «Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον άνθρωπο. Μπορεί να πονέσει, όταν σε τσιμπήσει. Βάζει το ρόστρο του, το στόμα του, και το ρόστρο έχει δύο καλαμάκια μέσα. Με το ένα βάζει σάλιο και ένζυμα. Και με το άλλο ρουφάει, αυτό δημιουργεί μία ενόχληση, αλλά δεν είναι καθόλου δηλητηριώδες».
Σας δάγκωσε φίδι; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε – Προσοχή στα παιδιά
Οι κάτοικοι των περιοχών όπου έχει εμφανιστεί το έντομο πρέπει να είναι προσεκτικοί… Και να αποφεύγουν την επαφή με το λιθόκερο. Εάν εντοπίσετε το έντομο, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές ή ειδικούς στην εντομολογία για περαιτέρω οδηγίες. Η ενημέρωση και η σχετική γνώση με το έντομο είναι το κλειδί για την αντιμετώπισή του… Ενώ η συνεργασία με τις τοπικές αρχές μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσής του.
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2025, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη των εξής Αγίων:…
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Jeffrey Bernstein, τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα μιας γνωριμίας είναι κρίσιμα για…
Μπάμπα Βάνγκα: Η τρομακτική προφητεία της τυφλής γερόντισσας για το 2025 που βγαίνει αληθινή Το…
Τι συμβαίνει στο Αιγαίο; Αστυπάλαια και Νάξος μετακινήθηκαν από τους σεισμούς στη Σαντορίνη Σε μια…
«Μπρίκια κολλάμε»;... Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη φράση και η σοφία του ελληνικού λαού…
Σάλος: Συνελήφθη ο αγαπημένος ηθοποιός, Αντώνης Καφετζόπουλος, για παράνομη οπλοκατοχή, μετά από έφοδο αστυνομικών στο…