Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ανταρκτική είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στα 2000 χρόνια. Το λιώσιμο των πάγων – μια έκταση 10 φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος του Ηνωμένου Βασιλείου – στην Ανταρκτική. Είναι κάτι που παρατηρείται μία φορά κάθε δύο χιλιετίες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το σύνολο κλιματικών δεδομένων CMIP6 για να μελετήσουν την εκτεταμένη απώλεια θαλάσσιου πάγου. Που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ανταρκτική. Με τον κίνδυνο να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το 2023, ο πάγος της Ανταρκτικής έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αν και ο θαλάσσιος πάγος αυξανόταν σταθερά μέχρι το 2015.
Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, η ομάδα ανέλυσε πληροφορίες από 18 διαφορετικά κλιματικά μοντέλα για να κατανοήσει την αιτία της τόσο απότομης μείωσης των θαλάσσιων πάγων. Η επικεφαλής συγγραφέας, Ρέιτσελ Ντάιμοντ, εξήγησε ότι, ενώ η εξαιρετικά χαμηλή στάθμη των θαλάσσιων πάγων το 2023 έγινε πιο πιθανή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εξακολουθεί να θεωρείται πολύ σπάνια σύμφωνα με τα μοντέλα.
Η ίδια αναφέρει: «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το μεγάλο σύνολο κλιματικών μοντέλων για να διαπιστωθεί πόσο απίθανο ήταν στην πραγματικότητα να έχουμε τόσο χαμηλούς θαλάσσιους πάγους το 2023. Έχουμε μόνο σαράντα πέντε χρόνια δορυφορικών μετρήσεων των θαλάσσιων πάγων. Γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση των αλλαγών στην έκταση των θαλάσσιων πάγων. Σύμφωνα με τα μοντέλα, το ρεκόρ της ελάχιστης έκτασης των θαλάσσιων πάγων θα ήταν ένα γεγονός που θα συνέβαινε μία φορά στα 2000 χρόνια χωρίς την κλιματική αλλαγή.»
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τα μοντέλα για να εξετάσουν πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να ανακάμψει ο θαλάσσιος πάγος. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια δεν επιστρέφει όλος ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική.
Χορηγούμενο