ΕΛΛΑΔΑ

Ένας ζεστός χειμώνας προμηνύει καυτό καλοκαίρι;- Τι ισχύει επιστημονικά

Χορηγούμενο

Ο Μάρτιος έφερε απρόσμενη ζέστη και για πολλούς ακόμα και το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Ωστόσο, αυτός ο ξαφνικός, ανοιξιάτικος «καύσωνας» θα επιβεβαιώσει αυτό που συζητούν σχεδόν όλοι. Ότι δηλαδή το καλοκαίρι θα έχουμε ακραίες θερμοκρασίες αφού φέτος, ο χειμώνας ήταν σχεδόν ανύπαρκτος.

Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, «πιάστηκε» από τις συζητήσεις του διημέρου, και με αφορμή τις ανησυχίες του κόσμου, θέλησε να κατευνάσει κάπως τα πράγματα.

Όπως έγραψε και εξήγησε, μεταξύ άλλων, επιστημονικά «ήπιος Χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο».

Και πώς να μην μιλάμε για Καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης.

Χορηγούμενο

Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις. Μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.

Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου. Τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες. Εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές…

Και για να μην κουράζουμε μιας και όπως λέει ο λαός μας “μια εικόνα χίλιες λέξεις”. Ας αφήσουμε τους χάρτες να μιλήσουν.

Χορηγούμενο

Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία – εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης. Ενώ στους υπόλοιπους οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες και που αναμένονται.

Από Τετάρτη πάμε σιγά σιγά σε μια ομαλοποίηση και βλέπουμε για τη συνέχεια.

Πάντως για να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος Χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο.

Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι? Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι.

Χορηγούμενο

 


Χορηγούμενο

Χορηγούμενο

Συντακτική Ομάδα

Η συντακτική ομάδα του panictimes.gr απαρτίζεται από έμπειρους δημοσιογράφους και συντάκτες με πολυετή εμπειρία στον χώρο της ενημέρωσης. Διαβάστε πρώτοι αποκλειστικά ρεπορτάζ με έγκυρη, αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση, καλύπτοντας ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Χορηγούμενο
Back to top button