Εντυπωσιακές εικόνες μέσα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης από τις καταδύσεις σε δύο ενεργά υποθαλάσσια ηφαίστεια
Ο Δημήτρης Καμπανός, διαχειριστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive in Action , αφιερώνει τη ζωή του στη μελέτη και την προστασία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων της Σαντορίνης. Ως δύτης και ερευνητής, έχει την ευκαιρία να ερευνήσει έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και αινιγματικούς υποθαλάσσιους γεωλογικούς σχηματισμούς του πλανήτη: την καλντέρα της Σαντορίνης και το ηφαίστειο του Κολούμπου.
Με πλούσια εμπειρία στις υποβρύχιες αποστολές, ο Καμπανός μοιράζεται συναρπαστικές εικόνες και πολύτιμες πληροφορίες για τη δραστηριότητα αυτών των ηφαιστείων. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όπου η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παρουσιάζει έντονα φαινόμενα, η έρευνα γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη για την κατανόηση των διεργασιών που συμβαίνουν στα έγκατα της γης.
Ντόρα Μπακογιάννη: Η «προφητεία» για το ηφαίστειο της Σαντορίνης που έχει προκαλέσει σάλο
Εντυπωσιακές εικόνες μέσα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης – Καταδύσεις σε Δύο Ενεργά Υποθαλάσσια Ηφαίστεια
Η ομάδα του Dive in Action έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες καταθέσεις σε περιοχές όπου ελάχιστοι δύτες και επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να φτάσουν. Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπου αποτελούν φυσικά εργαστήρια, όπου οι γεωλογικές διαδικασίες συνεχίζονται αδιάκοπα. Οι ερευνητές εξετάζουν τα πετρώματα, τους σχηματισμούς και τη χημική σύσταση των ιζημάτων, αναζητώντας ενδείξεις για τις μεταβολές που συντελούνται στα ηφαιστειακά πυθμένα.
Μέσα από τις αποστολές αυτές, συλλέγονται δείγματα πετρωμάτων, τα οποία μελετώνται σε βάθος ώστε να εντοπιστούν μεταβολές στη μορφή, την υφή και το χρώμα τους. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες για τις εσωτερικές διεργασίες του ηφαιστείου και να βοηθήσουν στην πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών εκρήξεων ή γεωλογικών φαινομένων.
Η Σημασία της Έρευνας
Οι καταγραφές των υποθαλάσσιων εκρήξεων και η μελέτη της γεωλογικής ιστορίας της Σαντορίνης συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του ηφαιστειακού συστήματος της περιοχής. Οι αναλύσεις επιβεβαιώνουν ότι το ηφαίστειο του Κολούμπου εξακολουθεί να παρουσιάζει δραστηριότητα, ενώ η καλντέρα της Σαντορίνης φέρει τα σημάδια της μεγάλης Μινωικής Έκρηξης , η οποία άλλαξε το τοπίο του Αιγαίου πριν από περίπου 3.600 χρόνια.
Η συνεχής παρακολούθηση του ηφαιστειακού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η κατανόηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και τη διαχείριση των μελλοντικών γεωλογικών γεωγραφικών. Οι έρευνες του Δημήτρη Καμπανού και της ομάδας του προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες, που ενισχύουν τη γεωλογική γνώση και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινοτήτων.
Η Ομορφιά και οι Προκλήσεις του Βυθού
Οι εικόνες που καταγράφει η ομάδα του Dive in Action αποκαλύπτουν έναν υποθαλάσσιο κόσμο μοναδικής ομορφιάς αλλά και μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Από τα εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα μέχρι τα θερμά αναβλύζοντα νερά και τους σχηματισμούς της καλντέρας, κάθε αποστολή φέρνει στο φως νέα στοιχεία που εμπλουτίζουν τη γνώση μας για το ηφαιστειακό παρελθόν και το μέλλον της Σαντορίνης.
Η έρευνα στον βυθό της Σαντορίνης δεν είναι απλή υπόθεση. Οι δύτες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως ισχυρά ρεύματα, περιορισμένη ορατότητα και υψηλή πίεση, που καθιστούν τις καταδύσεις απαιτούμενες και επικίνδυνες. Ωστόσο, το πάθος για την εξερεύνηση και η σημασία της επιστημονικής κάλυψης δίνουν το κίνητρο για τη συνέχιση αυτών των αποστολών.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο στη Σαντορίνη είναι πολύ σημαντικό για εμάς, και μάλλον θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φεύγαμε από το νησί. Κι αυτό διότι το επιστημονικό πεδίο που έχει ανοίξει είναι τεράστιο, για να αποκτήσουμε δεδομένα και γνώση για το φαινόμενο και να τη μοιραστούμε με τα δίκτυά μας, τους ειδικούς, τους φορείς, την κοινωνία και τους πολίτες που θέλουν να ξέρουν τι πραγματικά γίνεται», εξηγεί στο Newsbomb.gr, στη συνομιλία που είχαμε στα άδεια από κόσμο Φηρά.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καμπανό, το ηφαίστειο Κολούμπο αποτελεί το πιο πρόσφατο ηφαιστειακό σύμπλεγμα που σχηματίστηκε μετά την έκρηξη της Καλντέρας. Βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας στη Σαντορίνη και διαθέτει έναν εντυπωσιακό ηφαιστειακό δόμο. Η διάμετρος του «φρυδιού» του εκτείνεται σε 5 χιλιόμετρα, ενώ το βάθος του φτάνει τα 500 μέτρα. Επιπλέον, οι θερμοκρασίες στην περιοχή αγγίζουν τους 300°C.
Ο ίδιος μοιράστηκε μαζί μας συναρπαστικές εικόνες από τις υποθαλάσσιες έρευνες στο ηφαίστειο Κολούμπο, αποκαλύπτοντας τον εντυπωσιακό κόσμο που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Όπως αναφέρει, οι όροι των τελευταίων εβδομάδων έχουν προκαλέσει μεγάλη έκπληξη. Ο ίδιος εξηγεί τους λόγους πίσω από αυτά τα απρόσμενα φαινόμενα.
«Το ηφαίστειο Κολούμπο το παρακολουθούμε συνέχεια και αναμένουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ένα «γεγονός» σε αυτό. Ωστόσο αυτό που έχει συμβεί μας έχει προκαλέσει δύο μεγάλες εκπλήξεις, για τους ειδικούς και για όσους ζούμε στη Σαντορίνη.
Η μία είναι αυτή η έντονη δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου, το οποίο δεν είναι χαρτογραφημένο και ήταν η τελευταία πιθανότητα που πιστεύαμε ότι θα «δώσει» κάτι. Περιμέναμε το ρήγμα στα Χριστιανά, δεύτερο το ηφαίστειο του Κολούμπου, τρίτο το ηφαίστειο της Σαντορίνης μέσα στην Καλντέρα και τελευταίο αυτό.
Έκπληξη όμως αποτελεί για εμάς και η επιμονή του φαινομένου που λαμβάνει χώρα εδώ και πολλές ημέρες, ξεκίνησε από χαμηλά ρίχτερ και κλιμακωτά ανέβηκε η ένταση, η επανάληψη και η αλληλουχία των δονήσεων. Πλέον οι επιστήμονες που έχουν γνώση της περιοχής γνωρίζουν ότι μιλάμε για κάτι ιδιαίτερο», σημειώνει.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η δραστηριότητα οδηγεί στη διαμόρφωση ενός νέου τεκτονικού φαινομένου στην περιοχή.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από το ηφαίστειο στη Σαντορίνη
«Φαίνεται ότι το φαινόμενο αυτό ήρθε «για να μείνει». Αυτό σημαίνει ότι αποκτούμε μία ακόμα «καρδιά» στην περιοχή, δηλαδή ίσως ένα νέο ηφαιστειακό δώμα, ή μια διεύρυνση ενός τεκτονικού ρήγματος. Όταν θα αναλύσουμε έναν προς έναν τους σεισμούς που έχουν γίνει όταν θα καταλαγιάσει το φαινόμενο, τότε θα ξέρουμε περισσότερα.
Πρόκειται για ένα καινούργιο «βιβλίο», το οποίο θα πρέπει να το διαβάσουμε πολύ προσεκτικά. Ακριβώς λοιπόν και αφού τελειώσει το φαινόμενο, θα μπορέσουμε να πάρουμε ένα σύνολο δεδομένων για να αρχίσουμε να τα αναλύουμε χρονικά. Ο σκοπός είναι να χαρτογραφηθεί το ρήγμα και να δούμε τα αναλυτικά στοιχεία, δηλαδή την ακριβή αλληλουχία των σεισμών, το ακριβές βάθος, την ένταση», μας πληροφορεί, επίσης, ότι σύντομα ένα προηγμένο υδροθερμικό ρομπότ θα πραγματοποιήσει κατάδυση στο ηφαίστειο.
Είναι, όμως, αυτό αρκετό; Σύμφωνα με την απόφασή του, για να αξιοποιηθούν πλήρως τα διαθέσιμα επιστημονικά μέσα, για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση… «Θα πρέπει να διευρυνθούν και να αναβαθμιστούν τα επιστημονικά εργαλεία, με νέους γεωδαιτικούς σεισμογράφους που θα δίνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο όλο το 24ωρο. Επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα εργαστήρια ανάλυσης που υπάρχουν στη χώρα μας και τελικά να αξιοποιηθούν και ωκεανογραφικά σκάφη από τα εξωτερικό, που θα πραγματοποιήσουν έρευνες σε μεγάλα βάθη».
Συμπέρασμα
Οι υποθαλάσσιες έρευνες στα ηφαίστεια της Σαντορίνης αποτελούν ένα ταξίδι στο παρελθόν και το μέλλον της γης. Χάρη στις προσπάθειες του Δημήτρη Καμπανού και της ομάδας του, οι γνώσεις μας για αυτά τα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα διευρύνονται, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία και την παρακολούθηση του ηφαιστειακού οικοσυστήματος της περιοχής.
Μέσα από τις καταδύσεις και τις διορθώσεις τους, μας δίνουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε καλύτερα τον υποθαλάσσιο κόσμο της Σαντορίνης, έναν κόσμο γεμάτο μυστήρια, κρυμμένη ομορφιά και επιστημονική σημασία.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Δημιουργείται νέος ηφαιστειακός κρατήρας» λέει ο Ζεληλίδης
Παπαζάχος: «Οι σεισμοί θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό»
Ο Κώστας Παπαζάχος εξέφρασε την άποψη ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες.
Σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews και την εκπομπή Συνδέσεις , ο κ. Ο Παπαζάχος εξήγησε πως η εξέλιξη του φαινομένου θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμική, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ψυχραιμία και υπομονή μέχρι την πλήρη ύφεση του.
«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει μέρα με τη μέρα. Είτε είναι σμηνοσειρά, είτε προσεισμική ακολουθία, κρατάει εβδομάδες, καμιά φορά και μήνες. Είναι δυσάρεστο το μήνυμα αλλά έτσι είναι. Η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτόν τον χαρακτήρα. Επειδή έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που δημιουργείται, υπάρχουν επεισοδιακές γεννέσεις σεισμών, δηλαδή γίνονται σε ομαδούλες. Μέσα σε δύο, τρεις ώρες θα γίνουν ένα πεντάρι, ένα τεσσάρι κτλ και μετά θα περάσουν 12 – 16 ώρες, θα ηρεμήσει η ακολουθία και μετά θα ξαναγίνουν κάποια σεισμοί και κάθε φορά θα έχουμε αυτή την παρεξήγηση», τόνισε.
«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει από το πράγμα. Πρέπει να προσανατολιστούμε και εμείς και η τοπική κοινωνία ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρξει, αν υπάρξει, αποκλιμάκωση. Δεν είναι κάτι το οποίο αύριο θα αλλάξει ξαφνικά και θα σβήσει η ακολουθία», πρόσθεσε.
Σειρήνες συναγερμού στα τουρκικά παράλια λόγω ανησυχίας για τσουνάμι από τη Σαντορίνη
Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam , οι τουρκικές Αρχές έχουν ξεκινήσει την εγκατάσταση ειδικών σειρών στα παράλια, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι ή άλλη φυσική καταστροφή.
Σεισμοί στο Αιγαίο: Εμφανίστηκε η χαμένη αρχαία ελληνική πόλη Αδραμύττιο
Παράλληλα, συμμετέχει και ένα σύστημα ειδοποιήσεων μέσω κινητών τηλεφώνων, παρόμοιο με το 112, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται άμεσα σε περίπτωση κινδύνου.
Χορηγούμενο