Εορτολόγιο 27ης Ιουλίου: Γιορτάζει ο Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός και τα ονόματα που τιμούνται
Στις 27 Ιουλίου, το Ορθόδοξο Εορτολόγιο τιμά τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος Μεγαλομάρτυρος του Ιαματικού. Πρόκειται για έναν από τους πιο αγαπητούς Αγίους, γνωστό για τα θαύματα ίασης που επιτέλεσε.
Αύριο, λοιπόν, γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα:
Παντελεήμων, Παντελεήμωνας, Παντελής, Παντελάκης, Παντέλος, Παντελίτσα, Παντελίνα, και Παντελεούσα.
Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Παντελεήμονα
Ο Άγιος Παντελεήμων, του οποίου το πρότερον όνομα ήταν Παντολέων, καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Ο πατέρας του, Ευστόργιος, ήταν εθνικός, αλλά ασπάστηκε τον Χριστιανισμό χάρη στις νουθεσίες του γιου του. Η μητέρα του, Ευβούλη, προερχόταν από χριστιανική οικογένεια.
Ο Παντελεήμων εκπαιδεύτηκε στην ιατρική επιστήμη από τον Ευφρόσυνο. Ενώ κατηχήθηκε στην χριστιανική πίστη και βαπτίστηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο, ιερέα της Εκκλησίας της Νικομήδειας.
Η ιαματική του χάρη φανερώθηκε σε πλήθος περιπτώσεων. Μια χαρακτηριστική ιστορία αναφέρει ότι ο Άγιος ανέστησε έναν νεαρό που είχε θανατωθεί από δάγκωμα οχιάς, επικαλούμενος το όνομα του Χριστού.
Το θαύμα αυτό, μαζί με τη θεραπεία ενός τυφλού, αποτέλεσε την αφορμή για το μαρτύριό του. Ο θεραπευμένος τυφλός ανέφερε το γεγονός στον βασιλιά, δηλώνοντας ότι θεραπεύτηκε από τον Παντολέοντα στο όνομα του Χριστού, στον οποίο πλέον πίστευε και ο ίδιος. Ο βασιλιάς, αφού άκουσε την ιστορία, διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό του τυφλού. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Παντολέων οδηγήθηκε ενώπιον του βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό να τον αναγκάσει να απαρνηθεί την πίστη του.
Ο Άγιος υπέστη σκληρά βασανιστήρια με διάφορους τρόπους, ωστόσο δεν υπέκυψε στις πιέσεις. Ο Κύριος εμφανίστηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του, Ερμόλαου, δίνοντάς του θάρρος. Τελικά, διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του. Εκείνη τη στιγμή, ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντολέοντα. Αλλά ως Παντελεήμονα, που σημαίνει «ο πάντων ελεήμων».
Όταν ο δήμιος προσπάθησε να τον αποκεφαλίσει, το σπαθί του λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε αυτό το θαύμα, οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Τότε, ο Άγιος παραδόθηκε εκουσίως στο μαρτύριο. Λέγεται μάλιστα ότι από την πληγή του δεν έτρεξε αίμα, αλλά γάλα, και το δέντρο της ελιάς στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.
Χορηγούμενο