Σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024, τιμάται η μνήμη των Οσίων Ξανθίππης και Πολυξένης. Καθώς και της Αγίας Ραΐδος της παρθένου. Οι εορτάζοντες σήμερα περιλαμβάνουν:
- Ξανθίππη, Ξανθή, Ξανθούλα, Ξάνθιππος
- Πολυξένη, Ξένη, Ξένια
- Ραΐς, Ραΐδα
- Ίρις, Ίριδα
Η Οσία Ξανθίππη τιμάται από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία. Επίσης γιορτάζεται μαζί με την αδελφή της, οσία Πολυξένη, στις 23 Σεπτεμβρίου.
Η Ξανθίππη καταγόταν από την Ισπανία και έζησε στα μέσα του πρώτου αιώνα μ.Χ., την εποχή του αυτοκράτορα Κλαύδιου Α’ (41-54 μ.Χ.). Ήταν σύζυγος του Πρόβου, άρχοντα της περιοχής, και μεταστράφηκε στην πίστη του Χριστού μέσω του αποστόλου Παύλου, ο οποίος επισκέφθηκε την πατρίδα της (Ρωμ. 15, 28).
Μαζί με την αδελφή της Πολυξένη, εργάστηκαν ακούραστα για την προώθηση της χριστιανικής πίστης, βοηθώντας πολλούς ανθρώπους. Και οι δύο έζησαν μια ειρηνική ζωή και απεβίωσαν σε προχωρημένη ηλικία.
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος:
Ο Άγιος Ιωάννης είναι ο τελευταίος και μεγαλύτερος από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ονομάζεται «Πρόδρομος», γιατί με το κήρυγμα και με το έργο του σήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστού και «Βαπτιστής», διότι βάπτιζε τους ανθρώπους στον Ιορδάνη ποταμό και εβάπτισε και τον Ιησού Χριστό.
Ωστόσο το βάπτισμα του Προδρόμου ήταν μία συμβολική πράξη καθαρμού εκείνων, που πήγαιναν σ’ αυτόν να εξομολογηθούν, ήταν όμως και ο τύπος του βαπτίσματος του Ιησού Χριστού, γι’ αυτό και ο Ιωάννης έλεγε: «Εγώ μεν εβάπτισα υμάς εν ύδατι, αυτός βαπτίσει υμάς εν Πνεύματι Αγίω» (Μάρκου α 8).
Ο Ιωάννης γεννήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον ιερέα Ζαχαρία και τη γηραιά Ελισάβετ. Ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του.
Επιπλέον, έζησε ασκητικό βίο στην έρημο και δεν δίστασε να ελέγξει απερίφραστα και κατά πρόσωπο την αδικία και την ηθική υπόσταση των ανθρώπων της εποχής του. Αυτό έγινε αιτία να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τον τοπάρχη της Ιουδαίας Ηρώδη Αντύπα, που συζούσε παράνομα με την Ηρωδιάδα, σύζυγο του αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου. Η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει την «κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Μάρκου στ25) ως δώρο γενεθλίων. Επίσης, ο Ηρώδης Αντύπας για να την ευχαριστήσει διέταξε τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη.
Ακόμη, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής είναι από τους δημοφιλέστερους αγίους στην Ελλάδα. Θεωρείται προστάτης και φύλακας της κουμπαριάς και των νοσούντων από ελονοσία. Το όνομά του αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα βαφτιστικά ονόματα. Καθώς, είναι παράγωγο πολλών επωνύμων. Μεγάλος αριθμός εκκλησιών και ξωκλησιών φέρουν το όνομά του, καθώς και εκατοντάδες οικισμοί.
Χορηγούμενο