Σήμερα, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Αγίου Ονησίμου και του Οσίου Ευσεβίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα:
Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα, Ευσέβιος, Ευσεβής *
Ονήσιμος *
(* Κάποια από αυτά τα ονόματα εορτάζουν και σε άλλες ημερομηνίες.)
Άγιος Ονήσιμος ο Απόστολος
Σύμφωνα με τον συναξαριστή, ο Άγιος Ονήσιμος ήταν ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους. Αρχικά υπήρξε δούλος του Ρωμαίου άρχοντα Φιλήμονα, ο οποίος είχε καταγωγή από τη Φρυγία και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Ο Ονήσιμος εγκατέλειψε κρυφά τον κύριό του και ταξίδεψε στη Ρώμη. Όπου βρήκε τον Απόστολο Παύλο και αφιερώθηκε στο έργο της Εκκλησίας.
Ο Παύλος έγραψε επιστολή προς τον Φιλήμονα. Ζητώντας να δεχτεί ξανά τον Ονήσιμο, όχι πια ως δούλο, αλλά ως αγαπητό αδελφό εν Χριστώ. Στην επιστολή του ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Σου στέλνω πίσω τον Ονήσιμο, ο οποίος άλλοτε σου ήταν άχρηστος. Τώρα όμως είναι χρήσιμος και σε εσένα και σε εμένα. Δέξου τον όπως θα δεχόσουν εμένα».
Επίσης μετά την επιστροφή του στη Ρώμη, ο Ονήσιμος υπηρέτησε πιστά τον Απόστολο Παύλο. Ωστόσο, μετά το μαρτύριο του Παύλου, συνελήφθη από τον Ρωμαίο έπαρχο Τέρτυλο και εξορίστηκε στους Ποτιόλους της Ιταλίας. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες, συνέχισε το ιεραποστολικό του έργο, κηρύττοντας με αφοσίωση το Ευαγγέλιο. Όταν ο έπαρχος Τέρτυλος πληροφορήθηκε τη δράση του, διέταξε τη σύλληψή του. Ο Άγιος υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ξυλοκοπήθηκε άγρια και υπέκυψε στα τραύματά του, λαμβάνοντας το στεφάνι του μαρτυρίου.
Ακόμη, το ιερό του λείψανο τοποθετήθηκε με ευλάβεια από μια εύπορη και πιστή Χριστιανή της Ρώμης. Στην Κωνσταντινούπολη, κατά τον 10ο αιώνα, χτίστηκε ναός προς τιμήν του Αγίου Ονησίμου, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της μνήμης του μέσα στην Ορθόδοξη παράδοση.
Χορηγούμενο