Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν τα περιστατικά παιδιών και εφήβων που διακρίνονται στα νοσοκομεία λόγω συμμετοχής σε επικίνδυνες διαδικτυακές προκλήσεις. Οι οποίες κυκλοφορούν ευρέως στο TikTok.
Ωστόσο πρόσφατο παράδειγμα στη χώρα μας αποτελεί η περίπτωση μιας 14χρονης μαθήτριας. Η οποία πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας στο σχολείο της. Το κορίτσι συμμετείχε στο «παιχνίδι» της αναπνοής. Όπου οι συμμετέχοντες κρατούν την αναπνοή τους μέχρι να χάσουν τις αισθήσεις τους.
Επίσης το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο οποίος τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα». Δυστυχώς, η περίπτωση της 14χρονης δεν είναι μεμονωμένη. Καθώς τα επικίνδυνα αυτά challenges προκαλούν ένα «ντόμινο» τραγικών περιστατικών.
Το «blackout challenge» και οι τραγικές συνέπειές του
Η πρόκληση «blackout», που ενθαρρύνει τα παιδιά να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους χρησιμοποιώντας οικιακά αντικείμενα μέχρι να λιποθυμήσουν, έχει συνδεθεί με δεκάδες θανάτους ανηλίκων. Σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek, που είχε καταγράψει στοιχεία από το 2022, τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα.
Επίσης η επικινδυνότητα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή τη δοκιμασία. Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν το άναμμα φωτιάς σε αντικείμενα με επιταχυντικά υγρά. Την κατανάλωση υπερβολικών δόσεων αντιισταμινικών ή τη μίξη καφεΐνης και αλκοόλ. Ακόμη ένας έφηβος πέθανε από κατάχρηση αντιισταμινικών, ενώ μια άλλη τάση που συνδύαζε αλκοόλ και ενεργειακά ποτά οδήγησε στο νοσοκομείο δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών και θανάτων
Επίσης άλλες δοκιμασίες έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Όπως όταν δύο άτομα κλωτσούν τα πόδια ενός τρίτου, ενώ βρίσκεται στον αέρα. Οδηγώντας σε πτώσεις με σοβαρές παρατηρήσεις στη σπονδυλική στήλη ή στο κεφάλι.
Με τη δημοτικότητα του TikTok να έχει, οι δοκιμασίες αυτές γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες. Απαιτώντας άμεση παρέμβαση από γονείς, εκπαιδευτικούς και τις αρχές για την προστασία των νέων.
Χορηγούμενο