Έρχεται κόλαση: Το Ιράν μεταφέρει εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες για συντριπτικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή φαίνεται να οδηγούν σε ένα κρίσιμο σημείο, με φόντο τις εντεινόμενες ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Μια κίνηση που ερμηνεύεται ως σοβαρή ένδειξη της κατάστασης είναι η αναφορά ενός έγκριτου βρετανικού μέσου ενημέρωσης για τη συγκέντρωση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-2 Spirit της αμερικανικής αεροπορίας στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία, στον Ινδικό Ωκεανό.
Το Ιράν μεταφέρει εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία
Ως αντίδραση σε αυτές τις εξελίξεις και στην πιθανή πρόθεση της Ουάσιγκτον να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το Ιράν φέρεται να μεταφέρει τα αποθέματά του σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο σε μια τρίτη χώρα, με πιθανότερο προορισμό τη Ρωσία.
Το ζήτημα του εμπλουτισμένου ουρανίου αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη μιας μελλοντικής συμφωνίας. Συζητήθηκε στις αρχικές, κυρίως έμμεσες, συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσκάτ του Ομάν, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araghchi, και του ειδικού απεσταλμένου του Donald Trump, Steve Witkoff.
Η Τεχεράνη επιμένει ότι τα αποθέματα ουρανίου, που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να παραμείνουν στο ιρανικό έδαφος υπό την αυστηρή εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ. Η ιρανική πλευρά θεωρεί αυτή την κίνηση ως μια προφύλαξη ή μια μορφή ασφάλειας σε περίπτωση που μια μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση αποφασίσει να αποσυρθεί από την συμφωνία, όπως έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2018, όταν ακύρωσε την συμφωνία του 2015 που είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση του Μπαράκ Ομπάμα.
Το Ιράν υποστηρίζει ότι εάν τα αποθέματα ουρανίου απομακρυνθούν από τη χώρα και οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από τη συμφωνία, τότε η Τεχεράνη θα αναγκαστεί να ξεκινήσει από το μηδέν τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερους βαθμούς καθαρότητας. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μια τιμωρία για το Ιράν, για μια παραβίαση που θα είχε διαπράξει η Ουάσιγκτον.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες συνομιλίες στο Μουσκάτ διεξήχθησαν έμμεσα, με το Ομάν να διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των ιρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών, πραγματοποιήθηκαν και απευθείας συναντήσεις μεταξύ του Witkoff και του Araghchi.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ιταλίας
Στο γεωπολιτικό παιχνίδι, η Ιταλία φαίνεται να αποκτά αυξημένη επιρροή σε σχέση με τις παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις (Ε3: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο). Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, συμφώνησε να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των συνομιλιών το Σάββατο στη Ρώμη, μια κίνηση που θεωρείται πολιτική ένδειξη καλής θέλησης από τον Τραμπ προς την Ιταλία. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να περιθωριοποιεί τις βασικές ευρωπαϊκές δυνάμεις από τις διαπραγματεύσεις για το Ιράν, με το Ομάν να διατηρεί τον μεσολαβητικό του ρόλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, θα βρίσκεται επίσης στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Κατά τη διάρκεια των αρχικών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015, η Ιταλία είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπροσωπούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ο Μοχάμεντ Αμερσί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, σχολίασε ότι η επιλογή της Μελόνι είναι ενδιαφέρουσα, καθώς φαίνεται να είναι η Ευρωπαία ηγέτης με την καλύτερη προσωπική σχέση με τον Τραμπ, ισχυρότερη ακόμη και από τις σχέσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η φιλοξενία των συνομιλιών από την Ιταλία θέτει ερωτήματα για τον μελλοντικό ρόλο της Ε3 στον διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Ο Τραμπ θα χτυπήσει το Ιράν; Φόβοι για Παγκόσμιο Πόλεμο
Κρίσιμες ώρες για τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο
Είναι γνωστό ότι το Ιράν διαπραγματεύεται υπό την πίεση όχι μόνο πιθανών νέων κυρώσεων, αλλά και της απειλής στρατιωτικής επίθεσης στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις από τις ΗΠΑ. Η ιρανική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η Τεχεράνη επιδιώκει την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανές ασφαλιστικές λύσεις για εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στο Ιράν, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και την επιβολή κυρώσεων σε ξένες εταιρείες που συναλλάσσονταν με το Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας για τις επιχειρήσεις που επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα.
Ο Τραμπ, μέχρι στιγμής, έχει αποκλείσει από τις συνομιλίες άλλες πτυχές των σχέσεων ΗΠΑ-Ιράν, όπως η «αποσταθεροποιητική περιφερειακή συμπεριφορά της Τεχεράνης», μια απόφαση που έχει προκαλέσει σύγχυση τόσο στο Ισραήλ όσο και στους σκληροπυρηνικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον που αντιτίθενται στο ιρανικό καθεστώς.
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να επιδιώξουν κάποιες μορφές διαβεβαιώσεων από το Ιράν ότι δεν θα χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να παρέμβει στην κυριαρχία άλλων κρατών. Ωστόσο, το Ιράν υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί καταπατήσεις εδαφών στη Συρία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Η επιρροή του Ιράν στην περιοχή έχει αποδυναμωθεί από την πτώση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, καθώς και τις επιθέσεις των ΗΠΑ στην Υεμένη. Επιπλέον, ο στόλος εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν αντιμετωπίζει αυξανόμενες κυρώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Συνολικά, η κατάσταση στην περιοχή φαίνεται να επιδεινώνεται, οδηγώντας σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκδήλωση μιας νέας πολεμικής σύρραξης στην ταραγμένη Μέση Ανατολή. Από τη μία πλευρά, το Ιράν, με την κίνηση μεταφοράς του εμπλουτισμένου ουρανίου στη Ρωσία, δείχνει απρόθυμο να ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις του Τραμπ. Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη με σκληρούς βομβαρδισμούς σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους όρους του.
Χορηγούμενο