Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις Νότια της Κρήτης… Πως θα αντιδράσει η Αθήνα που είναι έτοιμη για έρευνες στα ίδια οικόπεδα;
Η Τουρκία σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Λιβύης και προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς οι περιοχές ενδιαφέροντος βρίσκονται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με την έκθεση του «Turkey Today», ο Ahmed Turkoglu, Γενικός Διευθυντής της Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), έχει ήδη λάβει έγκριση από την κυβέρνηση Ερντογάν να ξεκινήσει γεωτρήσεις τόσο στα νότια της Κρήτης όσο και σε περιοχές κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Η Τουρκία ξεκινά γεωτρήσεις Νότια της Κρήτης – Η στρατηγική και οι επιδιώξεις της Άγκυρας
Ο Turkoglu υποστηρίζει ότι το σχέδιο θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές, καθώς η Λιβύη, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία, δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα αποθέματά της. Ωστόσο, αυτή η κίνηση ενισχύει την ανησυχία για την πιθανότητα κλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών εντάσεων. Η Αθήνα δια του κατευνασμού προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση, αλλά η τουρκική ναυτική παρουσία στην περιοχή δυναμιτίζει την κατάσταση.
تركيا تستعد لاستثمار مليارات الدولارات في الحقول البحرية الليبية https://t.co/QDZPlN7M3Q
— صحيفة المرصد الليبية (@ObservatoryLY) January 20, 2025
Advertisement
Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες
Οι επόμενοι 24 μήνες προβλέπονται ιδιαίτερα κρίσιμοι και καθοριστικοί, καθώς η… Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει σεισμικά πλοία και γεωτρύπανα εντός των περιοχών αυτών. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει ήδη παραχωρήσει άδειες για έρευνες σε «οικόπεδα» νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι περιοχές αυτές έχουν σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων, όμως το νοτιοανατολικό τμήμα τους αμφισβητείται από την Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει μέχρι τη Λιβύη.
Δείτε επίσης – Η Τουρκική TPAO ξεκινά πετρελαϊκές έρευνες στο Βόρειο Αιγαίο
Τεράστια αποθέματα με σημαντικά οικονομικά οφέλη
Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης κρύβουν ανεκμετάλλευτα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Εάν αυτά τα αποθέματα αξιοποιηθούν, η… Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα που θα φτάσουν τα 302 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος 25ετίας.
Οι βασικές περιοχές ενδιαφέροντος
Νοτιοδυτικά της Γαύδου ,
Στην περιοχή του Ρεθύμνου (Φραγκοκάστελο και Πλακιάς) ,
Στον κόλπο της Μεσαράς ,
Νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας στη λεκάνη του Ηροδότου .
Η λεκάνη του Ηροδότου, που εκτείνεται νοτιοανατολικά της Κρήτης, έχει, πιθανώς, ποσότητες φυσικού αερίου που φτάνουν τα 2 τρισ. κ.μ. Τα αποθέματα αυτά συγκρίνονται με εκείνα στον… Κώνο του Νείλου και στη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας, κάτι που ενισχύει τη στρατηγική της περιοχής.
Διπλωματικές αντιδράσεις
Η διαμάχη για τα δικαιώματα των ερευνών κλιμακώνεται, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης απέστειλε ήδη ρηματική διακοίνωση στο ελληνικό ΥΠΕΞ, διαμαρτυρόμενο για τις έρευνες στην περιοχή. Η Τουρκία, από την άλλη, επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας με τη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα στις ίδιες περιοχές λόγω του παράνομου Τυρκο-Λιβυκού Μνημονίου.
Το δίλημμα της Ελλάδας
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη μάλιστα απόφαση: πώς να διαχειριστεί τις προκλήσεις και να προστατεύσει τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες ζώνες της. Με την Τουρκία να προωθεί τα σχέδιά της, η Αθήνα καλείται να διασφαλίσει την κυριαρχία της, ενώ παράλληλα να επιδιώξει συνεργασίες με διεθνείς ενεργειακές εταιρείες για την ταχύτερη αξιοποίηση των αποθεμάτων.
Συμπέρασμα
Οι προτάσεις στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες, αλλά οι γεωπολιτικές προκλήσεις απαιτούν στρατηγικούς χειρισμούς για να μην χαθούν, για πάντα, τα εθνικά και κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Χορηγούμενο