Έρχεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και ο νέος στόχος της Τουρκίας αυτή τη φορά θα είναι τα Δωδεκάνησα
Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη βρίσκονται στο επίκεντρο των Ελλήνων αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Οι συνεχείς αυτές προκλήσεις εγείρουν ερωτήματα και προκαλούν έντονο προβληματισμό, με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.
Έρχεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Ο νέος στόχος της Τουρκίας
Την, Τρίτη (21/1), τουρκικό αεροσκάφος τύπου ATR-72 πραγματοποίησε δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και την πάγια πρακτική».
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες, όπου τουρκικό κατασκοπευτικό ATR-72 επιχειρεί παραβιάσεις στο Αιγαίο. Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο παρόμοια αεροσκάφη είχαν προβεί σε ανάλογες ενέργειες, γεγονός που δείχνει την επαναλαμβανόμενη πρόθεση της Τουρκίας να εντείνει την ένταση στην περιοχή.
Εμπρηστικές δηλώσεις για τα Δωδεκάνησα
Παράλληλα, η ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά». Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος… ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έβαλε ευθέως στο στόχαστρο τα Δωδεκάνησα. Σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι τα νησιά αυτά «σφετερίστηκαν» από την Τουρκία «με παιχνίδια του ποδαριού», ενώ τόνισε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα Δωδεκάνησα».
Οι δηλώσεις αυτές θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με την πολιτική του Ερντογάν, που επιδιώκει να δημιουργήσει αναταραχή στο… Αιγαίο, στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών του σχεδιασμών.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα. Η Αθήνα να προσέχει τα βήματά της. Τα αποτελέσματα των ενεργειών της Ελλάδας θα είναι βαριά. Δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη. Το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να είναι ισορροπημένο…» πρόσθεσε ο εταίρος του Ερντογάν.
Η Τουρκία δείχνει να ενοχλείται ιδιαίτερα από την πιθανή ενίσχυση της ελληνικής άμυνας στα νησιά… Κάτι, που αντικατοπτρίζεται και στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στα ελληνικά νησιά.
Το τουρκικό σχέδιο κρίσης στο Αιγαίο
Η στρατηγική της Τουρκίας στο Αιγαίο φαίνεται να βασίζεται σε μια πολιτική εκφοβισμού… Χρησιμοποιώντας τις κατασκοπευτικές πτήσεις για να συλλέξει πληροφορίες για τον ελληνικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει ζήτημα για την αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα, αγνοεί τις δικές της ενέργειες, όπως τη δημιουργία τριών ταξιαρχιών πεζοναυτών στα παράλια της… Μικράς Ασίας, στραμμένων μάλιστα προς το Αιγαίο.
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μπλοκάρει κάθε ελληνική προσπάθεια ενίσχυσης της άμυνας στα νησιά, ενώ οι δηλώσεις του Μπαχτσελί και άλλων αξιωματούχων συντηρούν το κλίμα έντασης. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και αποτελούν μέρος του σχεδίου της Άγκυρας για τη «Γαλάζια Πατρίδα», ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργήσει μια στρατιωτική κρίση στην περιοχή. Αυτή η κίνηση της Άγκυρας, αφενός θα μετρήσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ υπό τη νέα ηγεσία Τραμπ και αφετέρου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Αιγαίο και να «γκριζάρει» και την περιοχή των Δωδεκανήσων.
Δείτε επίσης – Μάρκο Ρούμπιο: Γιατί ο Ερντογάν τρέμει τον νέο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ;
Συμπέρασμα
Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις και η επιθετική ρητορική καθιστούν απαραίτητη τη διαρκή επαγρύπνηση και την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Το Αιγαίο παραμένει πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, με τις εντάσεις να δείχνουν ότι η ασφάλεια και η κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων.
Χορηγούμενο