Νέα έρευνα σοκ για το λάδι: Ποιά είδη προκαλούν καρκίνο; Η μελέτη που ανατρέπει τα πάντα
Έρευνα σοκ για το λάδι: Ποιά είδη προκαλούν καρκίνο; Τα δημοφιλή μαγειρικά έλαια, που αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών δυτικών διατροφών, ενδέχεται να συνδέονται με την αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη υπό την αιγίδα της αμερικανικής κυβέρνησης. Η έρευνα έδειξε ότι τα σπορέλαια, όπως το ηλιέλαιο, το έλαιο σταφυλιού, η canola και το καλαμποκέλαιο, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στο σώμα, συμβάλλοντας στην εμφάνιση του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Ασαφής μέχρι τώρα η Σχέση με τον Καρκίνο
Μέχρι πρόσφατα, τα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν τα μαγειρικά έλαια με τον καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν περιορισμένα. Ωστόσο, η νέα μελέτη προχώρησε σε ένα βήμα παραπέρα, εξετάζοντας τους όγκους από περισσότερους από 80 ασθενείς ηλικίας 30 έως 85 ετών. Οι ερευνητές παρατήρησαν αυξημένα επίπεδα βιοδραστικών λιπιδίων, μικρών ελαιωδών μορίων που προκαλούνται κατά τη μεταβολή των πορελαίων, στους όγκους αυτών των ασθενών.
Τα βιοδραστικά λιπίδια φαίνεται να προκύπτουν από τη διάσπαση αυτών των επεξεργασμένων ελαίων και είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη φλεγμονή. Όταν αυτά τα λιπίδια αυξάνονται, μπορεί να επιβαρύνουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.
Τρόφιμα που αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου
Ο Ρόλος της Χρόνιας Φλεγμονής
Η χρόνια φλεγμονή, που συχνά προκαλεί από διατροφικούς παράγοντες, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα έλαια, είναι γνωστή για τον ρόλο της σε πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Gut , εστιάζει στη σύνδεση μεταξύ της φλεγμονής αυτής και της εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Προτάσεις για Υγιεινότερες Επιλογές
Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη αντικατάστασης των σπορελαίων με πιο υγιεινές επιλογές, όπως το ελαιόλαδο, που είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Η μελέτη αυτή δεν αποτελεί μόνο μια επιστημονική κάλυψη, αλλά και μια προειδοποίηση για τις διατροφικές συνήθειες που κυριαρχούν στις δυτικές κοινωνίες.
Προσοχή, επικίνδυνα όξινος οργανισμός: Τα συμπτώματα και τα σημάδια στο σώμα σας
Η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, η μείωση των υπερβολικά επεξεργασμένων τροφών και η προτίμηση σε φυσικά έλαια που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της σύνδεσης μεταξύ διατροφής και υγείας, που υπογραμμίζει τη σημασία της προσεκτικής επιλογής των τροφών που καταναλώνουμε.
Χορηγούμενο