Μια νέα επιστημονική έρευνα προειδοποιεί για το πεπερασμένο της ζωής στη Γη. Επιστήμονες της NASA και του Πανεπιστημίου Toho στην Ιαπωνία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, ο πλανήτης μας θα καταστεί ακατάλληλος για την ύπαρξη σύνθετων μορφών ζωής. Κυρίως λόγω της σταδιακής μείωσης του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα.
Η αιτία αυτού του δυσοίωνου σεναρίου είναι ο Ήλιος. Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας του θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση: η διάσπαση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα επιταχυνθεί. Μειώνοντας τα επίπεδα του CO₂ σε τέτοιο βαθμό που τα φυτά δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή οξυγόνου θα μειωθεί δραματικά.
Επίσης χωρίς φυτά, δεν θα υπάρχει οξυγόνο. Και χωρίς οξυγόνο, η πολυκύτταρη ζωή, όπως την ξέρουμε, θα εξαφανιστεί. Η στιβάδα του όζοντος θα καταρρεύσει, αφήνοντας τη Γη εκτεθειμένη στην επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία. Ο πλανήτης θα επιστρέψει στην πρωτόγονη κατάστασή του. Όπου θα κυριαρχούν μόνο απλοί, αναερόβιοι οργανισμοί.
Παρόλο που το “τέλος της αναπνοής” δεν είναι άμεσο, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η πλήρης εξαφάνιση του οξυγόνου θα συμβεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Ωστόσο, οι πρώτες επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν αισθητές πολύ νωρίτερα, μέσα στις επόμενες χιλιάδες χρόνια.
Αυτή η ανακάλυψη δεν προκαλεί πανικό. Αλλά αναδεικνύει ένα κρίσιμο ερώτημα: πόσο ευάλωτη είναι τελικά η ισορροπία που επιτρέπει τη ζωή στον πλανήτη μας;
Χορηγούμενο