Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε αυτό που έχουμε ήδη γράψει ότι αν δεν κερδίσει τώρα την αυτοδυναμία λόγω επτακομματικής Βουλής (απαιτεί ποσοστό 42,3% σε αυτή την περίπτωση) θα πάει σε νέες εκλογές τον Αύγουστο, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπηρεσιακή κυβέρνησης!
Εξήγησε ότι «εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές» και διευκρίνισε ότι «Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».
«Εξάλλου και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate. Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία.
Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο» και εξήγησε:
«Είμαστε εδώ για να απαντάμε σε ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις πρέπει να είναι δύσκολες και σκληρές, νομίζω ότι έγιναν δύσκολες ερωτήσεις στο προηγούμενο debate και πιστεύω ότι και οι πολίτες που το παρακολούθησαν κάποια συμπεράσματα θα έβγαλαν».
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συνέχεια, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, στη βελτίωση των ελληνοτουρικικών σχέσεων αλλά και για το εάν πρόκειται να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Όλα αυτά προϋποθέτουν, ότι ο ελληνικός λαός θα εναποθέσει στη Νέα Δημοκρατία και σε μένα προσωπικά και πάλι την εμπιστοσύνη του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Και το λέω αυτό διότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ αν είχαν γίνει εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είχαμε κι εμείς ήδη μια σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση χωρίς να χρειάζεται να ξαναπάμε σε κάλπες για να επιβεβαιώσουμε την απόφαση την οποία ήδη πήραμε ως ελληνικός λαός στην κάλπη της 21ης Μαΐου» και συνέχισε:
«Πράγματι υπήρχε τους τελευταίους μήνες μια βελτίωση και στο κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στο επίπεδο της εξαιρετικά περιορισμένης δραστηριότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά στον αέρα.
Και αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο το συγκρατώ ως θετικό και πάντα πιστεύω μια εκλογική αναμέτρηση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σίγουρα αυτή θα είναι η πρόθεσή μου εφόσον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός.
Έχω ήδη πει δημόσια ότι θα ήθελα μια συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε κατά την άποψή μου να κινηθούμε για τους επόμενους μήνες».
Η εξωτερική πολιτική και το Μεταναστευτικό
«Εμείς έχουμε ακολουθήσει μια πολύ συνεκτική εξωτερική πολιτική την τελευταία τετραετία. Μια εξωτερική πολιτική που στηρίζεται στην ενίσχυση των συμμαχιών μας, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων μας και στην ανάδειξη της Ελλάδος ως ενός απαραίτητου πόλου σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα επιμείναμε και νομίζω ότι όπως φαίνεται πολύ καλά κάναμε στην ανάγκη μιας δίκαιης αλλά αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή η πολιτική μετά βεβαιότητος θα συνεχιστεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο λαός» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά για την οποία θα μπορούσε όντως να πάει με την Τουρκία στη Χάγη. Και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα ήμουνα σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να βάλω οποιοδήποτε άλλο γεωπολιτικό ζήτημα στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία.
Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης ή αποστρατικοποίησης των νησιών και προφανώς δεν συζητά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά δυστυχώς αποτελούν συνεκτικό τμήμα της ρητορικής της «γαλάζιας πατρίδας».
Άρα θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω, να αντιληφθεί και να επανέλθει θα έλεγα στην πολιτική των προηγουμένων ετών, διότι οι διερευνητικές συζητήσεις γινόντουσαν με την Τουρκία για δεκαετίες, πάντα όμως με το ίδιο αντικείμενο.
Μόνο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία άρχισε να προσθέτει στο μενού των διαφορών μας από τη δική της οπτική γωνία ζητήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι διατεθειμένος όχι μόνο εγώ, αλλά πιστεύω κανείς Έλληνας πρωθυπουργός να συζητήσει.
Άρα, εάν μπορούσαμε να επανέλθουμε στη λογική των συζητήσεων προηγούμενων ετών, βεβαίως και θα έβλεπα ένα περιθώριο να κάνουμε μια πιο σημαντική πρόοδο».
«Έχουμε πάρει Rafale και έγκριση για τα F35 – Η Τουρκία ίσως καταφέρει να πάρει τα F16»
Για τους εξοπλισμούς είπε: «Η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της, διότι έχουμε απέναντί μας έναν πολύ μεγαλύτερο και γεωπολιτικά απρόβλεπτο γείτονα και προφανώς δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα με βάση τη συγκυρία της στιγμής. Σήμερα τα πράγματα μπορεί να είναι καλά, αύριο μπορεί να ξανά είναι δύσκολα.
Πιστεύω ότι πετύχαμε πολλά στο να αλλάξουμε την ισορροπία και τους συσχετισμούς ως προς την ισχύ των Ενόπλων δυνάμεων την περασμένη τετραετία το πρόγραμμα το οποίο έχουμε εκπονήσει δεν θα το χαρακτήριζα μια κούρσα εξοπλισμών, αλλά ένα πρόγραμμα λελογισμένο αλλά ουσιαστικής και αποτελεσματικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Βρήκαμε σημαντικές ευκαιρίες και τις αξιοποιήσαμε.
Στον αέρα τα πράγματα έχουν αλλάξει τελείως σε σχέση με το που ήμασταν πριν από τέσσερα χρόνια. Θυμίζω ότι τότε η Τουρκία ετοιμαζόταν να παραλάβει τα πρώτα από τα 100 F35. Α
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία αποκλείεται να αποκτήσει τα F35. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να μπορέσει να πετύχει μια αναβάθμιση των F-16, την οποία εμείς έχουμε ήδη δρομολογήσει.
Εμείς έχουμε προσθέσει όμως στο οπλοστάσιό μας ήδη τα αεροσκάφη Rafale και έχουμε πάρει την πολύ σημαντική έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου για την απόκτηση των F-35, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028.
Η ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδος είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να κάνουμε με την Τουρκία μια ουσιαστική συζήτηση για οριστική επίλυση της βασικής μας διαφοράς» είπε και υπογράμμισε:
«H Τουρκία έχει μπλοκαρισμένα τα F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο. Δεν είναι δικιά μας απόφαση, ούτε είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία.
Εμείς απλά αναδείξαμε τη γεωπολιτική διάσταση μιας Τουρκίας, η οποία αποτέλεσε δυστυχώς θα έλεγα και για το ΝΑΤΟ έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.
Μακάρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενο».
«Θέμα του Τσίπρα αν θα κρατήσει τους βουλευτές Ροδόπης που στηρίχτηκαν από το τουρκικό προξενείο»
Για τα περί παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία όμως είναι και γνωστά. Θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα του κυρίου Τσίπρα, γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού προξενείου.
Το ζήτημα δεν είναι εάν η Ροδόπη είναι ροζ ή γαλάζια, ούτε πρόκειται να αλλάξει το αποτέλεσμα του εκλογικού χάρτη από το τι θα γίνει στη Ροδόπη ή στην Ξάνθη. Αλλά είναι μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψηφίους, οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι αυτό. Τα ψηφοδέλτια ακόμα δεν έχουν πλήρως καταρτιστεί και επισημοποιηθεί. Είναι δική του απόφαση από εδώ και στο εξής τι θα κάνει. Πάντως έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του».
Χορηγούμενο