ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα: Ο Μπορέλ ζήτησε τα Κράτη – μέλη της Ε.Ε να στείλουν πολεμικά πλοία για περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν!

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είναι μάλλον επικίνδυνος καθώς ζήτησε το ναυτικό των χωρών μελών της ΕΕ να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν θέτοντας έτσι τις χώρες της ΕΕ απέναντι από τις κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ξεκινήσει μια τεράστια αναμόρφωση του στρατού της Κίνας για να τον επεκτείνει και να τον εκσυγχρονίσει. Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός υπολογίζεται ότι είναι 14 φορές μεγαλύτερος από τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν.

Σε επίσκεψή της στο Πεκίνο την προηγούμενη εβδομάδα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι «μια στρατιωτική κλιμάκωση στα στενά της Ταϊβάν… θα ήταν ένα σενάριο φρίκης για ολόκληρο τον κόσμο» αλλά ο Μπορέλ μάλλον δεν τα άκουσε.

Έτσι ο Ζοζέπ Μπορέλ σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γαλλική εφημερίδα, αφού την Τρίτη είχε δηλώσει ότι η Ταϊβάν είναι «κρίσιμης» σημασίας για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να είναι «ιδιαίτερα παρούσα σε αυτό το θέμα, το οποίο μας απασχολεί από οικονομική, εμπορική και τεχνολογική άποψη», έγραψε ο Μπορέλ στην Journal du Dimanche.

«Για τον λόγο αυτό ζητώ από το πολεμικό ναυτικό των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιεί περιπολίες στο στενό της Ταϊβάν προκειμένου να καταδείξει τη δέσμευση της Ευρώπης στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτή την απολύτως κρίσιμη περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Ταϊβάν είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη», είχε τονίσει την Τρίτη ο Μπορέλ κατά την έναρξη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μιας συζήτησης για την Κίνα.

«Πρόκειται για το πιο στρατηγικό στενό παγκοσμίως, κυρίως σε ό,τι αφορά το εμπόριο: πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί μέσω επιχειρήσεων για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», είχε προσθέσει.

«Η Ταϊβάν αποτελεί αποφασιστικό μέρος της στρατηγικής μας περιμέτρου για τη διασφάλιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας», είχε σημειώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μερικές ημέρες μετά τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος, έπειτα από μία επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δήλωσε πως αρνείται «μια λογική συνασπισμών» στο ζήτημα της Ταϊβάν και κάλεσε την Ευρώπη να μην «είναι ακόλουθος» των ΗΠΑ ή της Κίνας.

Επιπλέον δεν φαίνεται να δίνει σημασία (αυτός θα πολεμήσεις άλλωστε;) στα έγγραφα των ΗΠΑ όπου αναφέρουν ότι η Κίνα πιθανότατα θα αποκτούσε αεροπορική υπεροχή πολύ γρήγορα σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ταϊβάν.

Τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι ο στρατός της Ταϊβάν αμφιβάλλει ότι η αεράμυνα του νησιού μπορεί να «ανιχνεύσει με ακρίβεια εκτοξεύσεις πυραύλων», ενώ μόνο περίπου τα μισά αεροσκάφη τους είναι ικανά να εμπλακούν αποτελεσματικά.

Η Κίνα και η Ταϊβάν έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όμως το Πεκίνο θεωρεί το νησί μία από τις επαρχίες του και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να ασκήσει εκεί την κυριαρχία του.

Back to top button