Οι στίχοι του Αλέκου Σακελλάριου «έχει πίκρες το τιμόνι κι είναι δύσκολη δουλειά» περιγράφουν με τον καλύτερο ίσως τρόπο το επάγγελμα του οδηγού ταξί. Τα δεινά για την υγεία από το επάγγελμα που συγκέντρωσε όλα τα αρνητικά στερεότυπα του Έλληνα. Σε μια γενίκευση με το όνομα «κίτρινη φυλή». Καθώς έχουν αποδειχθεί από πλήθος ερευνών.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Diabetologia είχε εντοπίσει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στους επαγγελματίες οδηγούς, 8,8% για τις ηλικίες κάτω των 55 ετών και 14,2% για τις μεγαλύτερες. Ακόμα πιο ανησυχητικά ήταν τα ευρήματα ερευνητών του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s). Και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, σύμφωνα με τα οποία μια μεγάλη απειλή -υπεύθυνη για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη. Καθώς επιβαρύνει δυσανάλογα τους οδηγούς ταξί.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν δείξει ότι, ανάμεσα στους απασχολούμενους που λόγω εργασίας βρίσκονται επί ώρες στους δρόμους. Όπως οι ταχυμεταφορείς (κούριερ), οι φορτηγατζήδες, οι οδοκαθαριστές, οι οδηγοί ασθενοφόρων ή άλλοι επαγγελματίες, οι οδηγοί ταξί εκτίθεντο περισσότερο στον μαύρο άνθρακα, Συστατικό των αιωρούμενων λεπτών σωματιδίων που σχηματίζεται από ατελή καύση καυσίμων.
Επίσης την ίδια χρονιά, δημοσιεύθηκε στο Health Promotion International μελέτη που συμπέρανε συχνότερες αναφορές. Για μυοσκελετικό πόνο, ανεπαρκή ύπνο, αυξημένη κόπωση και μειωμένη σωματική δραστηριότητα στους οδηγούς ταξί. Συγκριτικά με επαγγέλματα εκτός τιμονιού, καθώς και υψηλότερα επίπεδα δυσαρέσκειας από τις απολαβές και τη φύση της εργασίας τους. Μια πρόσφατη έρευνα (2022) ανέδειξε τους κινδύνους για τις γνωστικές λειτουργίες. Διαπιστώνοντας ταχύτερη γνωστική παρακμή. Λόγω κακής σωματικής υγείας σε οδηγούς ταξί ηλικίας 55-64 ετών κυρίως.
Χορηγούμενο